Základem pohodlné dovolené v kempu i v přírodě je kvalitní spacák. Ať už vybíráte spací pytel na léto nebo se už teď chystáte na zimní cestování, máme pro vás podrobného průvodce, ve kterém se dozvíte, jak vybrat spacák, který vás ani v nejextrémnějších podmínkách nezradí.

Základní otázky, bez kterých si (správný) spacák nevyberete

Stejně jako při výběru jiného outdoorového oblečení, i při nákupu spacáku si nejprve musíte zodpovědět pár otázek.

  • Budete spacák používat v létě, v zimě nebo chcete jeden na celý rok?
  • Budete s ním chodit na túry nebo spát na jednom místě (auto, kemp…)?
  • Jde o spacák pro muže, ženu nebo dítě?
  • Jaký materiál preferujete?
  • Chcete raději „mumii“ na tělo nebo volnější dekový spacák?
  • Jak často bude spacák v provozu?
  • Kolik do spacáku chcete investovat?

U některých otázek může být odpověď poměrně náročná. Zvlášť, pokud vlastně ani nevíte, jaké jsou v rozdílech odpovědi. Pojďme se na to podívat trochu podrobněji.

Výběr spacáku podle sezóny

Většinu lidí u spacáku zajímá především to, jestli je v noci dostatečně zahřeje. Dělení spacáků podle teplotního určení tak patří k základním parametrů výběru.

Spací pytle podle teplotního určení se dělí do tří kategorií:

  • letní spacáky,
  • zimní spacáky,
  • třísezónní spacáky.

Jejich určení už vyplývá z názvů kategorií. Co od kterého můžete očekávat a jaké jsou jejich výhody i nevýhody?

Letní spacáky

Spacáky na léto jsou nejčastěji prodávaným sortimentem spacích pytlů. Užijete je pro nejvíce příležitostí – od různých letních festivalů a čundrů, po kempování a spaní v autě a ocení je i děti na dětském táboře.

V letním spacáku (samozřejmě záleží na konkrétním typu) se budete zkrátka cítit dobře všude, dokud teplota neklesne pod 5 °C.

Jedinou nevýhodou letního spacáku oproti dvěma dalším kategoriím je nižší teplotní komfort, což je ale spíše funkcí než vadou. Naopak vás potěší nižší pořizovací cena a nízká váha i objem (zde však ovšem opět musíme zmínit, že záleží na konkrétním spacáku, který si pro svá letní dobrodružství zvolíte).

Ideální spacák na letní období

Pinguin Micra CCS letní spacák

Ultralehký spacák Pinguin Micra – velmi lehký a dobře sbalitelný letní spacák z dutého vlákna. Spacák Pinguin Micra s konstrukcí mumie se hodí na víkendové akce, ale i na několikadenní přechody nižších pohoří...

Zimní spacáky

Nejteplejší a také nejdražší. Zimní spacák však využije v našich podmínkách jen málokdo. Pokud hledáte spacák na letní túru, do kempu nebo do auta, určitě tak vysoký tepelný komfort potřebovat nebudete.

Zimní spacáky jsou vhodné především pro dobrodruhy, kteří se vydávají na zimní expedice nebo pro skialpinisty, kteří rádi vyrážejí i na několikadenní horské túry.

Největší výhodou zimních spacáků je tak maximální tepelný komfort. Současně bývají lehké a skladné, což souvisí právě s jejich účelem.

K negativům pak patří jejich vyšší cena.

Třísezónní spacáky

Třísezónní spacáky jsou ze všech nejuniverzálnější a můžete je použít od jara do podzimu. Neztratí se ani během teplejší zimy, kdy teploty neklesají pod bod mrazu.

Výhodou je, že s třísezónním spacákem vám vystačí na většinu příležitostí pouze jeden a nemusíte si tak doma tvořit zásoby spacích pytlů pro celou rodinu na každou sezónu.

K nevýhodám patří vyšší cena oproti letním spacákům a o něco nižší teplotní komfort oproti spacákům zimním. Na zimní túru přespávání ve stanu či v autě to s třísezónním spíše nebude. I tak vám po většinu roku poslouží poměrně dobře.

Teplotní komfort

S pohodlím a teplem se pojí i další důležitá věc, kterou se při výběru spacáku rozhodně nevyplatí přehlédnout. Tím je teplotní komfort, který se dělí do čtyř kategorií:

  • extrémní,
  • komfort,
  • limitní,
  • maximální.

Extrémní teplota je číslo, které vás v podstatě nezajímá. Označuje totiž teplotu, při které ve spacáku sice neumrznete, rozhodně se vám ale nebude spát pohodlně a hrozí při ní podchlazení. Takže na toto číslo se soustředit vůbec nemusíte.

Co vás naopak zajímá je teplota uvedená u komfort. Ta totiž označuje ideální teplotu, ve které vám ve spacáku bude akorát. Komfort 10 °C tak znamená, že při zmíněné teplotě by vám měl spacák posloužit naprosto luxusně.

Limitní teplota je spodní hranice, při které ve skrčené poloze těla zvládnete ve spacáku udržet teplo a nemělo by při ní docházet k diskomfortu.

Maximální teplota naopak označuje naopak stupně, při kterých už se budete v noci trochu péct. To však v našich podmínkách není problém, spacák si můžete rozepnout a použít třeba jen jako přikrývku. Pokud se však vydáváte do tropů, limitní teplotu byste také podceňovat neměli.

Zajímat by vás mohl tento článek

Jak vybrat batoh | Turistika, trek, do města | Affekt blog

Pro koho spacák bude? Výběr spacáku podle délky?

Spací pytle můžeme dále rozdělit do tří kategorií podle toho, kdo v nich bude spát.

Jedná se o spacáky:

  • unisex / pánské,
  • spacáky pro ženy,
  • spacáky pro děti.

Unisex / pánské spacáky

Univerzální nebo pánské spacáky jsou vhodné pro dospělé v případech, že si přesně nejste jistí, kterou velikost zvolit.

Většinou měří přibližně 210 až 230 a i na šířku se hodí pro největší rozpětí postavy. V popisku spacáků vždy najdete, pro jakou délku člověka je nejvhodnější.

Spacáky pro ženy

Rozdělení spacích pytlů na pánské a dámské nespočívá pouze v jejich barvách a celkovém designu, ale také ve funkčnosti i velikosti. Spacáky pro ženy jsou většinou ideální pro lidi do 175 centimetrů. Často mají také více izolační vrstvy – myslí na to, že ženy (stejně jako děti) mají často menší odolnost proti chladu.

Spacák by vám měl sednout co nejlépe. Pokud tak měříte 160 centimetrů a koupíte si univerzální spacák s délkou 230 cm, hrozí, že budete díky zbytečnému prostoru mezi nohama a koncem spacáku v noci zbytečně mrznout. Proto je v takovém případě lepší skutečně sáhnout po dámském spacáku.

Spacáky pro děti

S dětskými spacáky je to trochu náročnější. Nemůžete jim koupit příliš velký, protože by jim byla zima. Na druhou stranu děti rostou před očima a komu by se chtělo kupovat spacák rok co rok? Z toho důvodu je ideální sáhnout po tzv. rostoucím spacáku, který nemusíte pravidelně vyměňovat. Dětské spacáky jsou vhodné pro děti do 150 centimetrů a samozřejmě se od těch pro dospělé liší i svým designem.

Výběr spacího pytle střihu

Střihy spacáků dělí na „mumii“ a na dekový spacák. Jaký jsou mezi nimi rozdíly a kdy je lepší sáhnout po dekovém a kdy naopak po mumii?

Mumiový spacák je skvělý do kempu i na túru

Mumiový spacák je klasika, kterou si pod spacákem představíte. Většinou je velmi lehký a skladný, dobře se přenáší a má lepší izolační vlastnosti. Pro to všechno je ideální, pokud se spacákem vyrážíte třeba na několikadenní túru. Samozřejmě ho využijete i v kempu či autě a kdekoliv jinde plánujete se spacákem přespávat.

Ne všem však vyhovuje jistý pocit stísněnosti, který se ve spacáku může dostavit. Pokud k těmto lidem patříte, a neplánujete nachodit s krosnou na zádech denně desítky kilometrů, můžete bez obav sáhnout po dekovém spacáku.

Dekový spacák využijete v kempu i autě, kde záleží především na pohodlí

Dekový spacák je určen do méně náročných podmínek. Je těžší, a i sbalený má oproti mumiovému spacáku výrazně větší objem.

Přečtěte si

Co je to tarp a jak ho využít | Affekt blog

Výhody dekového spacáku spočívají převážně v jejich pohodlí. Jsou z příjemných materiálů a máte v něm na spánek více prostoru. S tím se však váže i to, že se hodí opravdu na letní kempování. Na podzim a v chladnějších jarních dnech vás příliš nezahřeje. Na druhou stranu ho můžete použít také jako deku – na přikrytí nebo třeba na piknik.

Některé dekové spacáky můžete spojit a vytvořit z něj tak spacák pro dva.

Výběr podle materiálu

Dalším důležitým aspektem výběru je materiál spacáku.

V této kategorii se dělí na:

  • péřové spacáky,
  • syntetické spacáky.

Syntetické spacáky se poté dělí na další dvě kategorie což jsou levnější spací pytle s dutým vláknem a s mikrovláknem, které nabízí ideální poměr cena / výkon.

Syntetické spacáky

Jaké jsou největší výhody a nevýhody spacáků z dutého vlákna a mikrovlákna?

Spacák z dutého vlákna

Pokud chcete ušetřit a hledáte levný spacák, vaší první volbou bude pravděpodobně spacák s dutým vláknem.

Spacák s dutým vláknem se hodí primárně do nenáročných podmínek. Vzhledem k tomu, že je oproti mikrovláknu i péřovému spacáku těžší, rozhodně by neměl být vaší první volbou spacáku na túru. Kvůli trošku horším vlastnostem materiálu můžete s dutým vláknem koupit především letní spacák, protože jeho teplotní komfort nedosahuje takových teplot jako u ostatních materiálů.

Některé značky však dovedou velmi dobře pracovat právě i s dutým vláknem, pořídit tak můžete spacák s dutým vláknem a teplotním komfortem -14 °C. Do této kategorie patří například spací pytel Prima Lhotse, ale najdete je i u výrobců jako například Mountain Equipment

Duté vlákno si zamilujete

Pinguin Topas CCS -25 třísezónní spacák

Pinguin Topas CCS – klasický třísezónní spacák ve tvaru mumie s dlouhým zipem. Spacák Pinguin Topas doporučujeme na období jaro, léto, podzim, kdy se již můžete setkat i s chladnou nocí...

Spacák z mikrovlákna

Pokud chcete syntetický spacák – ať už kvůli ceně, jednodušší údržbě nebo alergii, ale nechcete dělat příliš velký kompromis v kvalitě, ideální volbou je spacák z mikrovlákna.

Vlastnosti mikrovlákna už jsou o něco lepší, a to po všech stránkách. Tyto spacáky jsou skladnější a současně hřejivější, s mikrovláknem se tak můžeme setkat i u zimních spacáků. Oproti peří mají výhodu v o něco jednodušší údržbě a samozřejmě jsou také o něco levnější.

Největší výhodou syntetických spacáků je jejich cena i to, že jsou vhodné pro alergiky.

Péřové spacáky

Péřové spacáky patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co můžete pořídit. Mají vysokou životnost, jsou lehoučké (péřový pytel se může vážit i pouhé, váha spacáku z dutých vláken většinou se pohybuje od 1,5 kg u těch nejkvalitnějších značek, jako je například Sea to Summit) a díky dobré stlačitelnosti vám nezabere v krosně příliš místa. Peří je současně ze všech materiálů nejhřejivější a nejlépe izoluje.

Proto patří péřové spacáky nejen k nejlepším, ale samozřejmě také nejdražším variantám. Zvlášť pokud hodně cestujete, tato investice se vám rozhodně vyplatí.

Kromě ceny k nevýhodám patří i jeho náročnější údržba. Péřový spacák byste měli prát zásadně v ruce šetrným pracím prostředkem. Také byste ho neměli nechávat v obalu, ale skladovat ho spíše pověšený ve větraném prostoru.

Tip: Jak poznat, že máte alergii?

Na výběru spacáku si dejte opravdu záležet

Jen tak vás bude opravdu důkladně hřát a v noci se nebudete budit zimou. Výběr by se vždy měl odvíjet primárně od účelu. Pokud vás čeká expedice nebo několikadenní túra, určitě sáhněte po kategorii ultralehkých spacáků, protože po chvíli chůze na sobě ucítíte každý gram navíc. Například takový Mountain Equipment Helium GT 600 váží pouhých 1090 gramů.

Pokud vám jde pouze o pohodlí a spacák si dovezete na místo určení autem, můžete si vybrat levný spacák, ve kterém se však budete cítit jako v bavlnce, přestože je ze syntetiky. 

Myslete však na to, že se jedná o kousek výbavy, která by vám měla vydržet dlouhé roky a šetřit za každou cenu se v tomto případě rozhodně nevyplatí.