Nevíte, kam teď vyrazit na výlet? Léto je časem výletů, tak jsme sepsali pár tipů, kam se můžete o prázdninách ve vybraných regionech vydat. Spojuje je jedno: ať zvolíte kterýkoliv z nich, domů si odnesete pěknou vzpomínku, která vás zahřeje, až bude doma za okny řádit plískanice.

České Švýcarsko: Z Jetřichovic do Pavlinina údolí

Jetřichovice jsou turisticky frekventovaným místem, odkud vedou příjemné cesty k mnoha zajímavým výletním cílům. Jedním z nich je malebné Pavlinino údolí s říčkou Chřibskou Kamenicí, vinoucí se mezi skalami.

Z Jetřichovic vede do Pavlinina údolí podél silnice červeně značená turistická cesta. Míjí koupaliště, opuštěný rekreační objekt vzniklý z Grieselova mlýna a přes lávku klenoucí se přes Chřibskou Kamenici směřuje do stinného lesního porostu. Hned na začátku trasy je Grieselův rybník, známý spíše jako Pavlinino jezero, jehož součástí je skalní výklenek Rusalčina jeskyně.Vede k ní odbočka po dřevěném chodníčku, příznačně pojmenována Pavlínčina obchůzka.

Po návratu na cestu návštěvníky údolí čeká řada krásných přírodních scenerií, pozoruhodných skalních útvarů a navíc je možné zahlédnout i některé ze zde žijících a vzácných živočichů. Cesta se klikatí podél říčky, kterou překonává několik můstků. Většinou vede podél jejího toku, ale nechybí ani úsek směřující vzhůru do skal, mezi kterými vede zábradlím jištěná pěšinka.

Skála plná trpaslíků

Pokud u rozcestníku „Pavlinino údolí“ opustíte červenou značku a dáte se po modré, dojdete k Rynarticím, kde při silnici do Jetřichovic stojí Trpasličí skála s vytesanými reliéfy sedmi trpaslíků a Sněhurky. K dílu rynartického hospodáře Eduarda Vatera a jeho syna Ernsta vede cestička úzkou skalní průrvou s tesanými a dřevěnými schody. Pokračovat můžete ale ještě dál, na Křížový vrch nad Rynarticemi.

Cesta vede po staré Kamenné stezce mezi skalami a uprostřed má hlubokou drážku, kterou do pískovce vyryla okovaná kola trakařů, když si tudy místní obyvatelé zkracovali cestu do Jetřichovic.  Pro zpáteční cestu lze využít turistický autobus č. 434, který vás z Rynartic dopraví k Infocentru v Jetřichovicích.

Oblast Českosaského Švýcarska je rájem všech horolezců, takže pokud rádi lezete, nezapomeňte přibalit lezecké vybavení. Osobně doporučuji například Ostrov u Tisé, který je naprostou oázou. Jestli hledáte klid, zajeďte na místo, kam ještě nedošel ani telefonní signál. 

V Českosaském Švýcarsku zůstaňte klidně pár dní, tady si vyberete ubytování

Užijte si v Krkonoších!

Jedním z míst, odkud se návštěvníci Krkonoš vydávají za jejich poznáním, jsou Janské Lázně, rozprostírajících se na úbočí Černé hory. Ve městě typicky lázeňského rázu se můžete projít po secesní kolonádě, zamířit k nově vybudované Stezce korunami stromů, kde na vás čeká několik adrenalinových zážitků, spousta zajímavých informací a na vrcholu vyhlídkové věže pěkný pohled do tří světových stran a nakonec podniknout z města výlet k unikátnímu Černohorskému rašeliništi.

Nahoru pohodlně lanovkou

Lanovka Černohorský expres vás z Janských Lázní dopraví na vrchol Černé hory. Od horní stanice lanovky dojdete turisticky značenou cestou k Černohorskému rašeliništi, se kterým vás seznámí 3,5 km dlouhá naučná stezka a vyhlídková věž.

Rašeliniště je jedním z mála míst minimálně dotčených lidskou činností a daří se tu desítkám rostlin, které byste jinde marně hledali. Z Hubertovy vyhlídky, ležící na trase naučné stezky, navíc uvidíte hraniční hřeben s krkonošskými velikány. Nazpět se můžete vrátit stejnou cestou, nebo sejít k Sokolské boudě, od které se dáte po žluté značce k rozcestí U Zrcadlových Bud a odtud budete pokračovat po modré značce k rozcestí Nad Hoffmannovou boudou.

Zde zvolíte opět žlutou značku, po které dojdete na Hoffmanovu Boudu s vyhlášenou Krkonošskou restaurací. V jejím stylovém horském interiéru jen málokdo odolá, aby si nedopřál některou ze zdejších specialit.  Závěrečný úsek vás po zelené značce dovede k dolní stanici lanovky do Janských Lázní.

Pokud byste v okolí hledali, kde zůstat přes noc, tady seženete ubytování v regionu Krkonoš.

Jizerské hory ukrývají údolí plné zajímavostí

Krásné údolí zaříznuté do Ještědského hřbetu, které okouzlí každého návštěvníka Jizerských hor a překvapí jej řadou zajímavostí. Taková je severočeská ves s poetickým názvem Kryštofovo údolí, která bývala vyhledávaným výletním cílem již za první republiky.

Můžete se sem vydat autem, pěšky, vlakem, ale také třeba na koloběžce z Ještědu. Kryštofovo údolí má pro své návštěvníky nachystanou nejednu zajímavost. Nepřehlédnutelný je unikátní první vesnický orloj v Čechách, vybudovaný v objektu bývalé trafostanice.  Je zdobený reliéfem znázorňujícím život na vsi a jeho pohyblivé figurky těší návštěvníky obce již od roku 2008. Vyhlášené je také zdejší muzeum betlémů.

Kdo se bojí, nesmí do…márnice

Historicky nejcennější památkou obce je ranně barokní dřevěný kostel sv. Kryštofa z roku 1686. Tady vás může trochu mrazit, protože zpřístupněna je i márnice. K vidění jsou máry a kopie původních obrazů, jejichž originály jsou uschovány v muzejním depozitáři. Pro ves je typická pěkná architektura. Hezkou ukázkou je hospoda U Uhlířů, která se nachází v podstávkovém domě s hrázděným patrem. Nedaleko si můžete prohlédnout i významnou technickou památku – jeden z nejhezčích a největších viaduktů v Česku.

Doporučené ubytování v Jizerských horách

Z Adršpachu po stopách českých tkalců

Do Adršpachu míří návštěvníci zejména za krásami skalního labyrintu. Vzhledem k blízkosti státní hranice by ale byla škoda nezamířit do Polska, kde si připomenete zlaté ruce někdejších českých tkalců.

Kam se poděl dvanáctý apoštol?

U obce Adršpach si můžete prohlédnout pozůstatky základů jednoho ze tří mlýnů, vystoupat k ruinám adršpašského hradu s nádherným výhledem na skalní město, a pod hradem si prohlédnout původní statek z roku 1670, který byl využíván jako adršpašská rychta a jenž je typickou ukázkou hrázděné architektury.

Poté se dáte po žluté značce do obce Zdoňov, pyšnící se renesančním kostelem Nejsvětější Trojice. V jeho blízkosti stojí pranýř připomínající, že tato ves mívala kdysi hrdelní právo. Dál vás povede modrá značka. Přes pozůstatky zaniklé vesnice Libná budete pokračovat do polského městečka Chelmsko Slaskie, nacházejícího se v blízkosti česko-polské hranice.

V tomto malebném městečku stojí jedenáct z původních dvanácti dřevěných domků s podloubím, které byly postaveny pro české tkalce, přicházející sem za lepším živobytím. Domky nesou jména dvanácti apoštolů. Kromě domku Jidáš, který podlehl ničivým plamenům, zůstaly dochovány a jsou využívány k různým účelům.

V jednom z nich je malé muzeum se světničkou tkalců, kde jsou vystaveny historické tkalcovské stavy, model řady domků Dvanáct apoštolů a další zajímavé exponáty. V dalším se nachází informační centrum, v jiném si můžete pochutnat na místní specialitě. Zajímavé jsou i měšťanské domy na náměstí a barokní kostel Svaté rodiny.

Zemská brána, perla Orlických hor

Orlické hory se pyšní krásnou přírodou, jejíž součástí je i skalnaté údolí Zemská brána, označované za nejromantičtější místo zdejších hor. Jeho symbolem je kamenný most klenoucí se přes řeku Divoká Orlice s balvanovitým řečištěm a břehy lemovanými vysokými skalami. A i tady najdete úžasná místa pro lezení

Po stopách pašeráků, loupežníka Ledříčka, i vojenské historie

U tohoto mostu začíná naučná stezka Zemská brána, na jejíž trase jsou umístěny více jak dvě desítky informačních panelů, díky kterým se dozvíte nejednu zajímavost týkající se zdejší přírody.Po chvíli chůze spatříte dřevěný most, tak zvanou Pašeráckou lávku. Své pojmenování získala díky pašování nejrůznějšího zboží, které se tudy přemisťovalo zejména na přelomu 19. a 20. století.

Cestou podél řeky budete míjet asi 60 m vysokou Ledříčkovu skálu s jeskyňkou. Vztahuje se k ní legenda o loupežníkovi Ledříčkovi, který bohatým bral a chudým dával a vysloužil si tak přezdívku Jánošík Orlických hor. Nikdy nebyl dopaden a jeho život ukončil nešťastný pád z výšky. Na nedaleké louce můžete zapojit fantazii a představit si, jak to tu asi vypadalo, když zde stával lovecký zámeček Lusthaus.

Dnes po něm bohužel není ani památky, ale krásné místo zůstalo. Další zajímavostí, byť nikoliv přírodní, jsou objekty pohraničního opevnění z let 1937 – 1938. Jejich linie překonává údolí přibližně kilometr po proudu řeky a na jejím břehu spatříte jednopatrový srub R-54. Procházka po naučné stezce je dlouhá necelé 3 kilometry.

Zdatnější turisté sem mohou zamířit z Klášterce nad Ohří, kolem Pastvinské přehrady, přes České Petrovice a pěknou rekreační osadu Čihák, která byla založena pro dělníky pracující v nedalekých pískovcových lomech.

I tady se vyplatí zůstat déle a najít si ubytování v Orlických horách