Ať už jste turisté, kteří si užívají zimní expedice a hory, nebo jen čas občas zajedete do kempu či na festival, bez stanu se neobejdete. Jak vybrat stan, který splní veškeré vaše potřeby a poslouží vám dlouhá léta?

Základní otázky, které si zodpovědět před samotným výběrem

Stejně jako u výběru jakéhokoliv jiného outdoorového vybavení, i u stanu je nejdůležitější v první řadě zhodnotit, co od něj očekáváte a jak ho budete primárně využívat. Jiný stan se totiž hodí do kempu nebo na festival (kde tolik nezáleží například na jeho váze) a úplně něco jiného budete vybírat na pěší túru či dokonce na zimní expedici.

Jaké otázky byste si tedy měli před samotným výběrem stanu zodpovědět?

1. K čemu budete stan nejčastěji využívat?

Potřebujete stan na letní dovolenou v kempu nebo na hudební festival? Nebo chcete naopak vyrazit na několikadenní túru a stan si tak ponesete celou dobu na zádech? Právě způsob využití je při výběru jedním z nejdůležitějších faktorů, od kterých se odvíjí ideální typ stanu, velikost, váha i materiály.

2. Jak často budete stan stavět?

Tato otázka vlastně souvisí s tou první. Postavíte stan jednou a týden budete na jednom místě? Pak nemusíte tak důkladně přemýšlet o jeho konstrukci a náročnosti stavění. Pokud plánujete stan stavět každou noc, je vhodné soustředit se i na čas, který jeho složení zabere.

U stanu na festival či do kempu často stačí laminátové pruty. Pokud potřebujete stan skládat denně je lepší sáhnout po prutech z duralu.

3. Kolik lidí bude ve stanu přespávat?

Potřebujete stan, ve kterém strávíte pohodlně noc sami nebo s partnerem/kou? Nebo naopak hledáte stan pro celou rodinu nebo partu, kam se vejde klidně až 6 lidí?

4. Kolik prostoru potřebuji? Bude stan jen na přespání, nebo v něm chci i „žít“?

S otázkou na počet lidí souvisí i to, jak stan plánujete využívat. Chcete ho pouze na přespání nebo v něm plánujete vařit a trávit větší část dne? Například s dětmi se určitě hodí větší stan s předsíňkou, kde je můžete pohodlně obstarat a v případě nepřízně počasí i uvařit.

5. Jak často budete stan používat?

Intenzita používání je důležitá především při výběru materiálu. Pokud stan využijete jednou za rok v kempu, postačí vám pravděpodobně stan s laminátovými či durawrapovými pruty, které mají nižší odolnost, ale takový stan současně pořídíte za nižší cenu.

Pokud stan plánujete využívat několikrát do roka, rozhodně se vyplatí sáhnout po stanu s duralovými pruty ze slitiny hliníku, hořčíku a manganu, které mají výrazně vyšší životnost i odolnost.

6. V jakém počasí ho plánujete využívat?

Budete stan využívat jen v létě nebo i na jaře a na podzim, nebo dokonce v zimě? I podle toho se liší výběr materiálů, prutů, a dokonce i tvaru – některé stany jsou odolnější proti nepřízni počasí než jiné.

Nejodolnější jsou stany geodetické, které naleznete především mezi dražšími expedičními stany, svou konstrukcí jsou totiž velmi odolné ve všech myslitelných podmínkách. Vedle však nesáhnete ani s klasickým „iglúčkem,” které vás v našem podnebí spolehlivě ochrání před nepřízní počasí po celý rok.

7. Kolik do stanu plánujete investovat?

Jedním z důležitých faktorů je samozřejmě také cena. Cena stanů se přitom pohybuje od pár stovek za úplně základní kousek do kempu pro jednu až dvě osoby až po desetitisíce za expediční stany, které vás ochrání před nepříznivým počasím i v zimních horách.

Poté, co si všechny tyto otázky zodpovíte, máte napůl vyhráno a stačí sáhnout do správné kategorie stanů pro jednu osobu, rodinných stanů či třeba expedičních a vybírat podle vlastních preferencí, případně podle dalších faktorů, jako je konstrukce stanu či jeho materiál.

Výběr stanu podle konstrukce

Základní konstrukce stanů se dělí na iglú (kopule) a tunel a geodetický. Jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly a která konstrukce je nejlepší pro vaše potřeby?

Iglú

Stan ve tvaru kopule nebo iglú je jedním z nejčastěji používaných stanů, se kterými se setkáte v přírodě, kempech i na festivalech. Jejich největší předností je snadná stavba a nízká hmotnost. Vynikají také svou stabilitou.

Většinou mají pouze malou předsíňku (apsidu), kam se vejdou maximálně boty, ale pomocí dodatečných prutů je stan možné rozšířit pro vaše potřeby.

Tunel

Stany ve tvaru tunelu jsou oblíbeným typem rodinného stanu. Jeho největší výhodou je velká odolnost proti větru (je však třeba dbát na správné ukotvení)

Geodetický stan

Geodetické stany patří k těm nejodolnějším a současně nejdražším. Používají se především na expedicích a v terénech, kde se očekává silná nepřízeň počasí. Jejich velkou výhodou je také to, že jdou postavit v terénu, který není pro obyčejný stan vhodný. Současně se však řadí i k těm nejdražším.

Geodetický stan je pro skutečné outdoorové nadšence, kteří se nebojí stanovat ani v těch nejnepříznivějších podmínkách.

Tipy na konkrétní stany najdete v

6 nejlepších stanů pro 1, 2 a rodiny ⛺ | Affekt blog

Mezi další stanové konstrukce patří také klasické áčko, které už se dnes příliš nepoužívá, týpí, ale třeba také jurta. Tyto tvary klasických stanů jsou oblíbené zvláště na táborech nebo jako součást tzv. glampingu. Pro použití v kempech či při výletech vhodné nejsou.

S jakým materiálem stanů se můžete setkat?

U stanů platí opět to samé, co u ostatního outdoorového vybavení. Materiál je velmi rozhodujícím parametrem. Závisí na něm odolnost stanu i jeho váha, životnost i pohodlí, které nabízí.

Konstrukce stanu se dělí na podlážku, vnitřní stan a tropiko.

  • Podlážka v dnešní době bývá typicky nylonová. Nylon je oproti polyesteru o něco odolnější. Některé levnější stany mají také podlážku z polypropylenu. Jeho největší nevýhodou je vyšší váha oproti nylonu a současně nižší životnost.
  • Tropiko je vrchní vrstva stanu. Obvykle se vyrábí z polyestreru, který má největší odolnost proti slunečním paprskům a celkově veškerému působení počasí, ve kterém jiné materiály degradují.
  • Vnitřní stan se oproti tomu vyrábí z prodyšných materiálů, které zmírňují „pocení“ stanu. Většinou se vyrábí z tenké látky. Pokud máte jistotu, že v noci nebude pršet, můžete si postavit pouze vnitřní stan bez tropika, což je rozhodně příjemnější v případě tropických teplot. Při nečekané přeháňce vám však vnitřní stan velmi rychle promokne.

Pruty

Téma prutů neboli nosných konstrukcí stanů už jsme trochu načali, pojďme se na ně však podívat trošku podrobněji.

Nosné konstrukce se u stanů vyrábějí z mnoha různých materiálů:

  • Laminát je jedním z nejčastějších materiálů zvlášť u levnějších stanů na kempování a festivaly. Je totiž nejlevnější, ale současně má i nejnižší odolnost. Pokud plánujete stan často skládat a rozkládat (například na treku), nepočítejte, že vám laminátové pruty vydrží víc než pár sezón. Také je oproti kvalitnějším materiálům poměrně těžký
  • Durawrap o něco kvalitnějším materiálem prutů je durawrap. Váhově je na tom podobně jako laminát, oproti kterému má o něco větší výdrž.
  • Dural tento materiál prutů nalezneme ve střední cenové kategorii turistických stanů. Největší výhodou duralu je jeho nízká váha a životnost.
  • Ocel samozřejmě nepatří k těm úplně nejlehčím prutům. Najít ji můžete především u nosných konstrukcí velkých rodinných stanů.
  • Trekové hole (lavinové vybavení, nebo třeba větve) zvláštní kategorií stanů je tarp. Ten většinou nemá podlážku ani nosné materiály. Jedná se v podstatě o lehčí variantu klasické vojenské celty. Přístřešek z tarpu si můžete vytvořit pomocí trekových holí, případně i větví, které na túře naleznete.
  • Skandium a kevlar za samotnou zmínku stojí také kevlar a skandium. Jedná se o velmi lehké a pevné materiály, se kterými se však u běžného stanu nesetkáte. Najít je můžete pouze u velmi drahých expedičních stanů a u kevlaru se většinou jedná o příplatkovou konstrukci, kterou nabízí pouze pár výrobců.

Barva stanu

Barva stanu není jen o vkusu, ale i o vlastnostech, které stanu dodává. Proč je správná volba barvy důležitá a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Při výběru barvy stanu záleží především na tom, jak dobře spíte. Chcete se budit s prvními slunečními paprsky? Pak volte spíše světlou barvu, která propustí nejvíce světla, díky čemuž si ani nemusíte tolik svítit baterkou. Pokud se chcete naopak světlu ve stanu co nejvíce vyhnout (chcete například uložit přes den děti ke spánku), volte spíše tmavší barvy.

Hodit se vám bude

7 tipů, jak vybrat spacák pro léto 2022 | Affekt blog

Nezapomeňte také, že černá (a vůbec tmavá barva) přitahuje více tepla, takže se připravte na to, že v tmavé stany budou o něco vyhřátější.

Jak vybrat stan? Shrnutí nejdůležitější faktorů při výběru a pár věcí navíc

  • Při výběru stanu je nejdůležitější zvážit jeho účel. Pokud jedete autem do kempu nebo na festival hmotnost není až tak důležitá. Místo toho oceníte dostatečný prostor a pohodlí.
  • Ve stanu pro více lidí je ideální stan s více vchody, díky kterým se nebudete muset v noci přelézat. Více vchodů se hodí v rodinných stanech i v případě, že vyrážíte do přírody s přáteli.
  • Zvažte také prostor, ve kterém budete stanovat. Pokud plánujete vyrazit na písek nebo skály, bude se vám určitě hodit stan s víceprutovou samonosnou konstrukcí. Zvlášť ve velkých vedrech oceníte kvalitní systém proudění vzduchu.
  • Výběr nejlepšího stanu právě pro vás záleží skutečně na individuálních potřebách, ale věříme, že s naším průvodcem si ideální stan vyberete raz dva.