Cestujete poprvé do zahraničí nebo se letos či příští rok plánujete vydat do země, která není úplně obvyklou turistickou destinací? Poradíme vám, na co všechno se připravit, jaké informace si před cestou zjistit a co si s sebou nezapomenout zabalit. Krátce se podíváme také na to, jaké bezpečnostní zásady dodržovat, pokud cestujete sami.

Důkladná příprava a informovanost je základem bezpečnosti – co všechno si před cestou zjistit?

Informace jsou nejsilnější obranou proti všemu negativnímu, co by vás mohlo v cizí zemi potkat. Ať už vyrážíte do zahraničí na víkend nebo na několikaměsíční pracovní cestu, právě dostatek informací vás předem připraví téměř na cokoliv.

Zvlášť pokud se vydáváte za hranice Evropské unie a exotičtějších zemí, nebojte se studiu věnovat dostatek času. Ale i v rámci EU je dobré zjistit si o dané zemi maximum. Právě informovanost vás může ochránit nejen před reálným nebezpečím, ale i před nepříjemnými okamžiky, ke kterým může dojít, pokud dostatečně neznáte zvyky své destinace.

Co všechno byste měli před cestou určitě zjistit a kde se k důležitým informacím dostanete?

  • Zjistěte, jaká je bezpečnostní situace v zemi, do které se chystáte a zda tam v blízké době nehrozí ozbrojený konflikt.
  • Uložte si do telefonu všechna důležitá telefonní čísla – záchranka, policie, hasiči, ale také kontakt na zastupitelství ČR včetně adresy.
  • Důležitým bodem je také očkování – jsou ve vašem cíli nějaká očkování povinná? Tuto informaci byste měli zjistit alespoň s několikaměsíčním předstihem, abyste si veškerá očkování zajistili včas vč. vypořádání se s případnými vedlejšími účinky. Doporučená očkování nepodceňujte, pohlížejte na ně jako na povinná. Určitě se nechcete nakazit exotickou chorobou, na kterou nemáte v těle přirozené protilátky.
  • Zjistěte si také informace o podmínkách cestování i s ohledem na COVID situaci. Některé země ke vstupu a při pobytu stále vyžadují roušky / respirátory / očkování a jiná potvrzení a bezpečnostní opatření.

Vybavení pro osobní bezpečnost – zjistěte pravidla konkrétní země i letecké společnosti

V některých zemích je příjemnější, a především bezpečnější, vybavit se i pomůckami pro osobní bezpečnost.

Pokud plánujete cestovat přírodou, vždy je vhodný mít při ruce nůž. Pepřový sprej vám může např. pomoci zahnat toulavé psy a jiné potížisty. Hodit se může také obranné taktické pero či kubotan. Předtím, než však sebeobranné pomůcky sbalíte do zavazadla, zjistěte, jak na ně země, do níž cestujete, pohlíží.

I obyčejný švýcarák vám může leckde způsobit nepříjemnosti s bezpečnostními složkami a ani na pepřák se všude nekoukají dvakrát přátelsky.

Důležité je samozřejmě zjistit pravidla letecké společnosti, se kterou se přepravujete, ale počítejte s tím, že sebeobranné pomůcky si do příručního zavazadla určitě nezabalíte.

Jak předcházet krádežím?

Na co si dát v zahraničí pozor jsou také krádeže. Jednou z posledních situací, které chcete v zahraničí řešit, je ztráta osobních dokladů, kreditních karet a hotovosti. Ať už cestujete kamkoliv – i do té nejbezpečnější země na světě, vždy je dobré myslet na to, že se vždy může najít někdo, koho budou vaše věci lákat a tomu se přizpůsobit.

Pořiďte si také kopie osobních dokladů, které vám mohou v případě největší potřeby ušetřit spoustu potíží. Originály mějte vždy velmi blízko u těla, nikdy ne v hlavním zavazadle, které bude zloděje lákat nejvíce.

Nenechte si ujít článek

Jak cestovat nalehko – letadlem i po vlastních | Affekt blog

Ideální pro cestování je batoh, který vám zloděj nemůže jednoduše vytrhnout z ruky (pozor také na to, aby nešel snadno otevřít a na frekventovaných místech ho klidně noste na přední části těla). Doklady, klíče, peněženku apod. schovejte na hůře dostupné místo.

 U sebe mějte vždy pouze tolik hotovosti, kolik opravdu potřebujete.

Nesedněte na lep podvodníkům

Možná koukáte na YouTube videa, kde se například Kluci z Prahy věnují různým podvodníkům, kteří ve velkém obírají turisty „směňováním“ neplatných peněz a říkáte si „na tohle já bych nikdy nenaletěl.“ Uvědomte si však, že pokud vyrazíte do cizí země, naletět je mnohem jednodušší, než se z pohodlí vlastního domova zdá.

Zjistěte si, jak probíhá směňování peněz v dané zemi, i jak tamější hotovost vypadá. Na internetu si s předstihem najděte nejvýhodnější směnárny a vždy se vyvarujte jakýmkoliv pouličním nákupům čehokoliv.

Pozor také na vybírání z bankomatů. Vždy vybírejte podle směnného kurzu své banky a vyhýbejte se možnosti „DCC“ neboli Dynamic Curency Conversion, která pro vás bude v drtivé většině případů nevýhodná. Zjistěte si předem také, jaké poplatky za výběr v zahraničí s vaší bankou platíte.

Zdravotní pojištění, očkování a další příprava po zdravotní stránce

Při cestování do zahraničí – i kdyby mělo jít „jen“ o Slovensko, rozhodně nezapomeňte na cestovní pojištění, jinak se vám i ten sebemenší úraz ošklivě prodraží. Do lékárničky si zabalte veškeré léky, které používáte pravidelně, i ty, které vás zachrání od akutní bolesti. Ale pozor, tradiční české léky na průjem, jako je například smecta či živočišné uhlí nemusí vždy v zahraničí fungovat vzhledem k odlišným bakteriím. Nezapomeňte ani na repelent, který vás ochrání před hmyzem.

Ještě před cestou zjistěte, jaká zdravotní rizika, ve které zemi hrozí. Ověřte si, zda budete bydlet ve městě s pitnou vodou – a i v takovém případě dávejte zvlášť v exotičtějších zemích přednost vodě balené (dobrý pomocník jsou i purifikační tablety). Dávejte přednost důkladně tepelně zpracovanému jídlu a vyhněte se podezřelým pochutinám na různých pouličních trzích (to platí zvláště pro Asijské země).

Nezapomeňte si ani pravidelně mýt ruce a u sebe mějte vždy dezinfekci.

Tím byste se měli vyhnout nejčastějším nakažlivým nemocem a pobyt v zahraničí si s trochou štěstí užít v plném zdraví.

Na co dalšího ještě nezapomenout

Na co si ještě dát pozor před cestou i při samotném cestování?

  • Ať už vyrážíte na cesty sami nebo s přáteli, vždy by měl někdo doma vědět, kam vyrážíte a kdy se vrátíte.
  • U sebe mějte vždy dostatečně nabitý telefon a powerbanku.
  • Zjistěte si místní zvyklosti a dodržujte je.
  • Pořiďte si kreditní kartu, v některých zemích se bez ní neobejdete například v hotelu nebo v autopůjčovně.