Horské túry, krásná příroda, stanování, či spaní pod širákem. Je to vaše oblíbená letní aktivita? Mrkněte na článek zaměřený na kempování, pro další státy se podívejte do nového článku

Výběr lokality

Výběr lokality záleží čistě na tom, jak daleko chcete cestovat, zda máte rádi teplo nebo raději příjemně chladněji, nebo také na vašem finančním rozpočtu. Jestliže nemáte vybranou lokalitu, na závěr článku se můžete těšit na námi vybrané tipy pro outdoorovou dovolenou.

Výběr dopravy

Buď zvolíte pohodlné cestování letadlem, nebo budete spoléhat na vlastní automobil, se kterým máte výhodu přemisťování se v dané destinaci snáze. Poslední a nejvíce dobrodružná varianta je cesta vlakem, která je ale také variantou časově náročnou. Osobně doporučuji využít leteckou přepravu, kde je největší výhodou ušetřený čas, mnohdy ale i peníze. Na většině mezinárodních letišť jsou pak k dispozici autopůjčovny. 

Plánování cesty

Pokud již máte naplánovanou destinaci i způsob dopravy, nezbývá, než začít plánovat itinerář cesty a které vybavení budete potřebovat s sebou. Pokud jste již podobné treky absolvovali, určitě víte, co váš batoh bude nebo nebude obsahovat. Pokud jedete poprvé a nebo si nejste jistí, můžete se podívat na tento hezky zpracovaný seznam věcí, které se na hory hodí.

Kvalitní stan je v tomhle případě stěžejní. Hodně bude záležet, jestli vyrážíte autem, nebo ho ponesete na zádech. Vyberte si nejvhodnější. Pokud si nebudete vědět rady, ozvěte se. 

Tipy na zajímavé lokality

1. Norsko

Norsko je opravdovým rájem pro příznivce krás dosud nedotčené přírody. Mořské pobřeží i vnitrozemí nabízejí bezpočet nádherných míst k vidění. Norové kempování milují.  O svůj stan ani vybavení se nemusíte vůbec bát, v Norsku téměř neexistuje kriminalita, a tak nemusíte mít strach z krádeže vašich věcí, když necháte váš stan a věci bez dozoru a vyrazíte na výlet do hor.

Zajímavá místa, která navštívit, včetně tipů, jak ušetřit, jsou krásně zpracována v tomto cestopisu. Nejvýhodnější letenky do Skandinávie nabízí norská společnost Norwegian. Často se také objevují akce na letenky z polských měst.

2. Island

Čistý vzduch, okouzlující divoká příroda a přátelští lidé, to je Island. Na Island začla létat nízkonákladová společnost WizzAir a letenky již seženete pod 5000,– Kč. Neochvějná krása je však kompenzována místními cenami, ty jsou opravdu vysoké. Nicméně stan se dá postavit na spousta místech.

Kempovat „na divoko“ máte právo v podstatě kdekoli mimo zemědělsky využívané plochy. Berte ale na vědomí, že ne vždy je povrch vhodný ke stanování. Na otevřených planinách bývají velké poryvy větru. Pokud chcete mít jistotu, kupte si místo pro stan přímo v některém z kempů za mírný poplatek (150–200,– Kč/noc). Kempů je na Islandu více než 100 a jsou vždy poměrně dobře vybavené. Pro inspiraci se můžete podívat na tento cestopis nebo na tipy od cestovatelky Terezy Kráčmarové. 

3. Česká republika

Pokud nedáte dopustit na naši vlast, můžete vyrazit na kemping po ČR. Pouze volného kempování (v přírodě) si moc neužijete. Doporučuji se ubytovat v některém z kempů, kterých naše země nabízí mnoho. Hezké kempy jsou například okolo Českého ráje, kde je i spousta možností pro jednodenní treky.

4. Chorvatsko

Letní dovolená v Chorvatsku je neochvějnou klasikou pro spousta Čechů. Pokud vás nelákají hory, ale raději se ohřejete, můžete vyrazit právě do Chorvatska. V každém větším letovisku je kemp, kde si můžete stan postavit. Sociální vybavení také není na mnoha místech špatné. Výhodou pro vás může být i to, že se sem snadno dostanete vlastním automobilem. Nedoporučuji stanovat mimo kempy, například vedle auta.

O letní prázdninách bývají kempy dost plné a vybrat hezké místo bývá občas problém. Velmi hezká dovolená pod stanem bude v září, kdy je obecně méně lidí v kempech i na plážích. Místo pro stan vybírejte pod stromem, vyhnete se tak velkým vedrům a bude se vám lépe usínat.

5. Slovensko

Slovensko se svými Nízkými i Vysokými Tatrami je pro horskou turistiku jako dělané. Stanování v Tatrách přes noc je zakázané a velmi nedoporučuji toto pravidlo porušovat, mohlo by vás to stát draho. Raději naplánujte více jednodenních treků a večer se vracejte například na turistickou chatu, které jsou zde moc hezké.

Pro méně zkušené doporučuji například výstup na Koprovský štít. Jedná se o celodenní túru, na kterou vyražte brzy ráno. Trek nabízí několik cílů už během výstupu, kterých můžete dosáhnout a následně se vrátit, podle sil.

Začněte na Štrbském plese po červené na Popradské pleso. Po této „zahřívačce“ se vydejte krásnou Mengusovskou dolinou až k Hincovu pleso, které je největším tatranským ledovcovým jezerem.

Ve kterých evropských zemích je volné stanování legální?

Kempovat můžete v Albánii, Andořře, Bělorusku, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Estonsku, Finsku, Francii, Islandu, Lotyšsku, Litvě, Černé hoře, v Norsku, Polsku, Rumunsku, Rusku, Skotsku nebo Švédsku.

Jaké máte zkušenosti vy? Která destinace je nejoblíbenější?