Cestovní lékárnička je naprostou nutností pro každého, kdo svůj čas rád a často tráví v přírodě. Ať už vyrážíte na jednodenní túru, na víkend do kempu, na delší cyklovýlet, lézt po skalách nebo za jakýmkoliv jiným dobrodružstvím, lékárnička vám ve výbavě nesmí chybět. Co všechno by měla obsahovat?

Základní léky proti bolesti, alergiím apod.

V seznamu toho, co by měla vaše lékárnička obsahovat, nejde stavět na první místo jednu kategorii nebo jednu konkrétní věc. Důležité jsou všechny. Při pobytu v přírodě (ale i v kempu) se může stát cokoliv a důkladná příprava na jakoukoliv nešťastnou situaci by měla být základem každého výletu.

První, na co se podíváme, jsou základní léky, které je dobré mít vždy u sebe.

  • Prášky proti bolesti (např. Ibalgin) a léky na snížení horeček (např. Paralen).
  • Léky proti alergii (antihistaminika jako Zyrtec, které jsou většinou na lékařský předpis).
  • Léky na zažívací potíže (Smecta, aktivní uhlí na průjem a například Febichol na žaludeční potíže).
  • Rehydratační roztok – ten by v lékárničce měli mít především rodiče, i lidé, kteří se věnují intenzivnějšímu pohybu, zvlášť v horkých dnech.
  • Nezapomeňte ani na léky, které berete pravidelně. 

Tento základní balíček by vás měl zachránit při většině zdravotních krizí. Šplhat se na hřebenovku s migrénou, menstruační bolestí nebo náhle rozbolavělým zubem rozhodně není příliš příjemný zážitek, stejně jako skončit v nemocnici kvůli dehydrataci. 

Přečtěte si také

Jarní turistika – nepodceňujte výbavu ani počasí

Výbava pro ošetření úrazů

V druhé kategorii se podíváme na to, co byste měli mít v případě nešťastného úrazu.

  • Obvazy různých šířek a obinadlo,
  • sterilní obvaz s polštářkem
  • náplasti, ideálně i voděodolné na puchýře,
  • chladící gel,
  • mastný tyl,
  • pinzeta, nůžky (nebo nůž), gumové rukavice, spínací špendlíky,
  • trojcípý šátek
  • a dezinfekce na poranění i očištění rukou před ošetřením.

Pokud se vy nebo vaše společnost zraní, s touto výbavou budete moci drobnější poranění ošetřit bez toho, aniž byste se nutně museli vracet domů. 

V této kategorii zmíníme také thermo fólii, která je skvělá v případě, že musíte v přírodě nouzově přespat, přepadne vás nečekaně nepříznivé počasí, ale využijete ji i v případě závažnějšího poranění při čekání na záchranáře.

Ochrana pokožky

UV záření, kterému vystavujeme pokožku, vede nejen k nepříjemným popáleninám a neestetickému loupání kůže. I krátkodobé vystavování se slunečním paprskům bez ochrany vede k vráskách a v nejhorších případech k onkologickému onemocnění.

Studie (nejen kosmetických společností) z poslední doby poukazují na to, že je vhodné používat UV ochranu i během zimních měsíců. Proto by vám v lékárničce neměl chybět opalovací krém, krém po opalování a balzám na rty. 

Ochrana před hmyzem

Do podobné kategorie spadá také repelent a pinzetu na odstranění klíšťat. Zajímavá je také speciální karta s lupou na odstraňování klíšťat.

V případě, že si na vás hmyz přes všechnu ochranu přece jen pochutná, bude se vám hodit také chladivý gel po bodnutí hmyzem. 

Lékárnička je sice jistá investice, ale v případě jakékoliv nepříjemnosti, která vás na cestě potká, je skutečně neocenitelnou pomocí. Ve vaší outdoorové výbavě by rozhodně měla mít své místo.

Důležitá telefonní čísla a aplikace

Ještě, než se vydáte za dobrodružstvím, nezapomeňte si zapsat důležitá telefonní čísla a nainstalovat aplikace, které vám v nouzi pomohou.

  • Pohotovostní číslo na horskou službu: (+420) 1210
  • Zdravotnická záchranná služba: 155
  • Hasiči: 150
  • Nouzové číslo záchranných služeb: 112

Pokud omylem místo českého čísla 112 omylem vytočíte americké 911, nic se neděje a dojde k přesměrování na správnou linku.

Nezapomeňte si nainstalovat a nastavit aplikaci Záchranka, pomocí které se snadno dovoláte na záchrannou službu. Kromě toho, že jejím prostřednictvím záchranáři získají veškeré důležité informace o vašem zdravotním stavu, nasdílí i vaši lokaci, aniž byste museli popisovat strom, u kterého se zrovna nacházíte. 

Potřebujete si zavolat záchranku, ale máte rozbitý a nefunkční displej na mobilu? Zmáčkněte v rychlosti 5x za sebou tlačítko pro vypnutí telefonu, na většině mobilů vám tento postup zajistí vytočení nouzového telefonního čísla (nefunguje však na všech, je dobré si tuto možnost předem ověřit).

Mezi další užitečné aplikace patří samozřejmě také mapy. V ČR jsou optimální Mapy.cz od Seznamu, na nichž najdete pokrytí i lesních stezek. Nezapomeňte si do mobilu stáhnout mapu konkrétní oblasti, do které vyrážíte, aby vám mapa fungovala i v případě, že se dostanete do oblasti bez pokrytí signálem.