Cestujete často a rádi do přírody, ať už na kole nebo pěšky? Chcete se vydat na několikadenní pochod a hledáte způsoby, jak ušetřit co nejvíce místa i zátěže na záda a přitom se pohodlně vyspat? Pak by vaší pozornosti neměl uniknout tarp.

Co je tarp?

Hledáte ultralight variantu přístřešku na spaní v přírodě? Nechce se vám na túru tahat stan a fandíte multifunkčním řešením? Ideální variantou pro vás bude tarp.

Tarp je v podstatě jednoduchá plachta s vypínacími oky, která může (ale nemusí) mít vyztužené švy v místě nejčastějších ohybů. 

Z tarpu si tak můžete snadno postavit přístřešek pro přespávání v přírodě.

Zkušenější zálesáci si poradí pouze s plachtou a větvemi, které najdou v okolí. Pokud při túrách používáte trekové hole, budete mít práci s postavením tarpového přístřešku ještě jednodušší. 

Jak už jsme však zmínili na začátku, tarp nemusí sloužit jen jako „střecha“, která vás v noci ochrání před přeháňkou či ranní rosou.

Multifunkční tarp vám poslouží i dalšími způsoby.

Tarp a možnosti jeho použití

Tarp není pouze ultralehkou variantou stanu, která je skvělá, pokud chcete ušetřit kila, která táhnete při túře na zádech.

Tarp může posloužit i jako rozšíření klasického stanu, díky kterému si můžete udělat suchou „předsíň“, ale třeba také jako pláštěnka nebo ochrana před sluncem.

Přečtěte si také

6 nejlepších stanů pro 1, 2 a rodiny ⛺ | Affekt blog

Některé tarpy jsou skutečně multifunkční. Pončo tarp můžete mít přes den přehozený přes sebe a večer z něj jednoduše postavíte přístřešek.

Kdy sáhnout raději po klasickém stanu?

Tarp, zvlášť ve spojení s hamakou, je skvělou variantou pro několikadenní letní pochody s předpovědí počasí, která nehrozí bouřkou.

Hodí se také jako základní výbava baťohu pro delší – klidně i jednodenní – pěší či cyklistické výlety, kdy vás tarp může ochránit před nečekanou průtrží mračen.

K vodě či v deštivých obdobích je však vhodnější klasický stan, který vás ochrání před komáry a dalším hmyzem. Současně vám poskytne mnohem účinnější ochranu před prudkým deštěm.

Tarp na Affekt.cz

 Jaké tarpy jsou u nás nejoblíbenější? 

Sea to Summit Ultra-Sil Nano Tarp Poncho

K nejoblíbenějším tarpům patří rozhodně pončo tarp od Sea to Summit. Tuhle praktickou pláštěnku proměníte v přístřešek raz dva a díky silikonizované vnější vrstvě jen tak nepromokne. K tomu váží pouhých 230 gramů, takže ho v krosně ani nepocítíte. 

Nezapomeňte přibalit

Sea to Summit Ultra-Sil Nano Tarp Poncho pláštěnka

Sea to Summit Ultra-Sil Nano Tarp Poncho - pláštěnka, která zaujme nízkou hmotností. Rychle proměníte na přístřešek pro dva. Má silikonizovanou vnější vrstvu, takže nepromokne...

Hammock tarp

Milujete spánek v hamace, ale nevyhovuje vám ranní rosa či noční přeháňka? Sea to Summit Hamock Tarp je navržen tak, aby hamaku dokonale doplňoval. S tímhle cestovním přístřeškem už se v hamace nebudete muset bát, že vás uprostřed noci vzbudí déšť.

Hammock tarp vám současně poskytne i dostatek místa na vaření. Jedná se o skvělý poměr výkonu k váze, která je pouhých 350 gramů.

Nezapomeňte přibalit

Sea to Summit Hammock Tarp přístrešek

Sea to Summit Hammock Tarp - cestovní přístřešek primárně určený jako doplněk k hamace, když vás při cestování stihne nevlídné počasí...

Trekmates Hexagon Tarp Bivakovací plachta

Bivakovací plachta od Trekmates Hexagon už váží o něco více než předchozí zmíněné tarpy. Konkrétně 720 gramů. Tento tarp je však z pevného a nepromokavého materiálu, a přestože vás stále neochrání před hmyzem ani prudkou průtrží, ke klasickému stanu má z našich tarpů nejblíže. Pokud nepotřebujete nutně ušetřit každý gram, jedná se o skvělou volbu.

Nezapomeňte přibalit

Trekmates Hexagon Tarp bivakovací plachta

Trekmates Hexagon Tarp: bivakovací plachta vhodná jako ochrana hamak a bivak pytlů při spaní venku. Plachta je vyrobená z pevného nepromokavého materiálu...

Jak vidíte, typů tarpů je poměrně dost. Žádný zmíněný vás nezaujal? Podívejte se na kompletní nabídku přístřešků a tarpů, které si u nás můžete pořídit.