Co potřebujete k lezení na umělé stěně?

S blížícím se podzimem končí letní lezecká sezona v přírodě na skalách a začíná opět tréninkové období, kdy je dobré těsně po sezoně dát tělu 2–3 týdny odpočinek a následně opět začít trénovat na další sezonu. Trénink probíhá na umělých stěnách, buď na bouldrovkách nebo velkých lezeckých stěnách.

Touto dobou se objevují lezci noví, kteří ještě nemají zkušenosti a vybavení a chystají na svojí první zimní lezeckou sezonu.

S blížícím se podzimem končí letní lezecká sezona v přírodě na skalách a začíná opět tréninkové období, kdy je dobré těsně po sezoně dát tělu 2–3 týdny odpočinek a následně opět začít trénovat na další sezonu. Trénink probíhá na umělých stěnách, buď na bouldrovkách nebo velkých lezeckých stěnách.

Touto dobou se objevují lezci noví, kteří ještě nemají zkušenosti a vybavení a chystají na svojí první zimní lezeckou sezonu.

Co na lezení na umělé stěně potřebujete?

Základní vybavení

Lezecký úvazek – sedák

Bez něj se neobejdete, je potřeba na lezení i jistění. A půjčování sedáku mezi skupinou lezců je velmi nepohodlné, zdlouhavé. Při výběru mohu obecně doporučit třípřezkový, který je univerzální, můžete si dotáhnout nohavičky i pas. Jednopřezkové mají utahovají jen v pase a jsou určené pro sportovně orientované lezce. Další kritérium může být váha, která však pro začátečníka není tak důležitá, tam je mnhem důležitější pilovat techniku, než honit gramy. A pak pohodlnost. Lehké, sportovní úvazky mají obvykle slabší polstrování, nejsou tolik pohodlné pro delší sezení, ale ani při jištění, kdy vám lezec často padá nebo dlouho sedí na místě. Ze zkušenosti mohu doporučit Ocún Webee 3.

Jistítko

Dále budete potřebovat nějaké jistítko. Pro začátek bych vám radil jistící kyblík (jde na něm jistit i slanit) nebo poloautomat typu Climbing Technology Click up (jde na něm pouze jistit a spouštět, ne slanit – pro to by potřebujete Climbing Technology Alpine Up). Osma pro dnešní tenká (průměry 9,4–9,8 mm), teflonem upravená horolezecká lana není přiliš vhodná, má nižší brzdné síly. Sám jsem velkým zastáncem Petzl Grigri, ale pro začátečníky si myslím, že není tolik vhodné, protože v případě pádu instinktivně chcete lano držet a to v případě Grigri může vést k pádu, tam je třeba lano nad jistítkem pustit.

Karabina se zámkem

Na jistítko je třeba jedna karabina se zámkem (pokud není součástí jistítka). Nejčastěji používaný je tvar HMS, má výhodu ve větší velikosti a subjektivně i bytelnosti. Můžete ji využít i pro jištění polovičním lodním uzlem. Doporučuji zámek typu Triple lock (Triact lock… dle konkrétního výrobce). Tzn. pro jeho odemknutí potřebujete udělat tři pohyby různým směrem. Jeho výhoda je v automatickém zamknutí. Nemusíte uvažovat zda jste karabinu zašroubovali. Navíc oproti twist lockovým zámkum se nemůže samovolně odemknout. Je však třeba si na něj zvyknout, vyžaduje trochu šikovnosti.

Toto vybavení najdete ve zvýhodněných, tkz. startovacích lezeckých balíčcích a navíc tam bývají mg. pytlíky s magnéziem. Ty slouží k osušení zpocených prstů. Není je nutné do začátku bezpodmínečně mít, ale lezení vám brzy zpříjemní.

Další vybavení, které se hodí:

Lezečky

Lezečky umožní stát na menších stupech než v jiných botách. Zpočátku využíváte opravdu velké stupy a proto pro ozkoušení lezení můžete použít libovolné boty, v kterých vás na stěnu pustí, ale až lezečky vám umožní jistotu pohybu. Dnes je trend zejména zvyšování síly horních partií těla, ale je dobré vědět, že se leze hlavně nohami. První lezečky si kupte určitě nějaké z levnějších řad. Jednak je s největší pravděpodobností brzy zničíte jak budete tahat nohy za sebou a také je málo pravděpodobné, že napoprvé trefíte správnou velikost lezeček. Nižší třídy lezaček se navrhují s ohledem na vyšší pohodlí, které začátečníci s neotlačenými prsty ocení více než výkonné modely, v kterých se dá ustát i miniaturní stup, ale mají asymetricky vyhnuté kopyto dovnitř, vyžadují navyknuté nohy na pocit neustálého tlaku.

Lano

Při prvním lezení asi nebudete horolezecké lano potřebovat. Pravděpodobně ho bude mít váš zkušenější lezecký partner, případně budete lézt na stéle natažených lanech, které jsou součástí vybavení umělých stěn. Ale brzy budete chtít volit i další cesty, které nemají lano natažené, půjdete lézt někým dalším. Proto lano budete na lezení brzy potřebovat. Mohu doporučit zbytkovou metráž, která je levnější než klasické – „originální“ lano na horolezectví. Jedná se o lana, která vzniknout při výrobě, ale při nakrácení na požadované délky zbyde, případně nestandardy – jiné barvy atd. Ale bezpečnost je zaručena. Jejich výhoda je v nižší ceně, nevýhoda, že nemůžete vybrat konkrétní průměr nebo typ.

Lanobatoh s plachtou

A konečně lanobatoh s plachtou. Velmi vám usnadní pohyb po stěně, konce lan uvážete na plachtu a pohodlně přenesete pod další cestu. A tím končí i balení lana po lezení, opět uvážete konce aby se lano nezauzlovalo a nahrnete ho do obalu.