Grosser Priel je nejvyšší a nejznámějším vrcholem pohoří Totes Gebirge v Horním Rakousku. Výška 2515 m není nijak závratná, ale středisko Hinterstoder převyšuje o více jak 1900 metrů. Prominence 1705 m také není málo. 

Text: Lucka; www.outver.net

Totes Gebirge je vápencové pohoří, které pro svou výjimečnost bylo vyhlášeno za chráněnou krajinnou oblast. Tvoří je největší vápencová náhorní pláň ve Východních Alpách ve výškách cca 1600 – 1800 metrů, ze které se tyčí vápencové štíty. 

Pro svou dojezdovou vzdálenost jsou “Totesky” oblíbeným cílem českých turistů i lezců. K osm metrů vysokému červenému vrcholovému kříži vede vícero cest. 

Klasika z Hinterstoderu

Východiskem je lyžařům známé středisko Hinterstoder (cca 600 m n. m.), kde se nejlépe dá zaparkovat u řeky na začátku turistické trasy. Parkoviště je placené. 

Normálka i ferratová varianta verou přes chatu Priel Schutzhaus (1420 m), kam dojdeme celkem pohodlně za tři hodiny po značené trase. Až ke spodní stanici nákladní lanovky je cesta široká štěrková. Vede údolím a loukami kolem restaurace Polsterstüberl (o pěkných letních víkendech tu bývá rušno) a do lesa přibližně podél potoka. 


Stoupání začíná za  odbočkou k zásobovací lanovce. Pěšina je dobře znatelná a od lan se drží převážně vlevo. Asi ve třetině míjíme vodopád Klinselfal. Na závěr se lesem přiblížíme pod nákladní lanovku a dojdeme k chatě, odkud se nám otevírají výhledy na Grosser Priel, Brotfall a Spitzmauer, tvořící nádhernou kulisu vápencových skal. 

Normálka z Prielschutzhaus

Cesta přes sedlo Brotfallscharte (2347 m) je také často používaná k sestupu z těžší ferratové varianty, případně z lezeckých cest. Z chaty se dáme značenou cestou š. 260. Pěšina travertuje a stoupá kosodřevinou směrem na západ a později se stáčí vzhůru směrem k vrcholu. Pozor, ještě více vpravo odbočuje nástup na ferratu Bert-Rinetsch-Steig (také značený).

Mohlo by vás zajímat:

Jak se připravit na první horskou túru? | Affekt blog

S dalším stoupáním mizí vegetace a nad suťoviskem se do pozdního léta drží sněhové pole. Tím se dostáváme pod skálu, kde je cesta do sedla. na krátký úsek zajištěna ocelovým lanem

Ze sedla Brotfallscharte se cesta stáčí napravo na sever a později západ, aby po hřebeni obešla mohutný kar pod vrcholem. Stoupání už je mírnější a pohybujeme se v kamenitém terénu. Cesta je dobře znatelná, ale vyžaduje jistou dávku opatrnosti a samozřejmě pevnou obuv. 

Na vrchol se od chaty dostaneme así za tři hodiny. Obrovský červený kříž je vidět hodně zdaleka. 

Ferrata Priel Klettersteig

Spojením již dříve známé ferraty Bert-Rinesch-Steig (D) s nižším SO-Sporn-Klettersteig (D) vznikla v roce 2019 cesta, považovaná za nejdelší v Rakousku. Na 2130 metrech se překoná převýšení přes 900 metrů a do velmi často v obtížnostech C a D s náročnými traverzy a dlouhými žebříky. 

Tato cesta rozhodně není pro začátečníky a vyžaduje jistou dávku kondice. Cestou není kde nabrat vodu, takže na to myslete ráno u chaty. 

Nástup nad ferratu začíná asi 200 metrů výškových nad chatou. Mezi jednotlivými úseky je možné zhodnotit své síly a ferratu opustit. Druhá a poslední možnost je u lanového mostu, kde začíná původní Bert-Rinesch-Steig. Sem je také možné nastoupit suťovým svahem původní cestou. Část z původního nástupu na Bert-Rinesch byla odstraněna a začíná se případně až u lanového mostu. 

Za lanovým mostem pokračuje dlouhý traverz v severním svahu, kde se teplota může z trenýrkové měnit na svetrovou. Za mokra je tu celkem nepříjemně kluzko. V hloubce pod námi dlouhou leží zásoba sněhu. Té se později vzdálíme úsekem nekonečných žebříků.

Kolem vrcholové (nebo spíš klettersteigové) knížky, umístěné ještě ve stěně se dostáváme na vrcholový hřeben. Zde už se stoupání i obtížnost zmírňuje a kříž je na dohled. Sice ještě chvíli bude, než k němu opravdu dojdeme, ale už nás nečeká nic záludného. 

Sestupujeme buď po normálce zpátky na Priel Schutzhaus, nebo můžeme v rámci okružní trasy odbočit na sever na Welser Hütte.

Od chaty počítejte přibližně s pěti hodinami na vrchol a s ranním startem příliš neotálejte. 


Topo a informace v němčině:

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/priel-klettersteig/

Ze severu přes Welser Hütte

Východiskem je Almtauerhaus (650 m), kam přijíždíme přes Grünau in Amltal. Na chatu Welser hütte (1740 m) dorazíme opěd pod nákladní lanovkou po značené cestě č. 215.

Od chaty nás čeká suťovitý výstup do sedla (česta č. 215) Fleischbanksattel (2122 m). Zde se dáváma doleva / na východ smerek k vrcholu Grosser Prielu. Na trasu od Brotfallscharte se napojujeme ve výšce asi 2415 m. 


Víkendový okruh

Pěknou a náročnou alternativou na víkend nebo prodloužený víkend je okruh přes obě chaty v výstupem na Grosser Priel přes Prielschutzhaus, sestupem na Welser Hütte a dalšími výstupy podle sil a energie. 

Pěkné vyhlídky jsou z Templergu, další ferrata vede na špičatý Spitzmauer 2446 m. Stodeltalersteig není tak náročný a sestup se dá buď obejít, nebo sejít stejnou cestou.

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/stodertalersteig/

Tipy pro náročnější

Turistikou a ferratami možnosti výstupu na Grosser Priel nekončí. 

  1. Pro vytrvalce je možné přejít celý dlouhý hřeben mezi Kleiner Priel (2136 m) a Grosser Priel. Jedná se opravdu a velmi dlouhý přechod bez vody a s lezením na závěr. 
  2. https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/priel-ueberschreitung-kleiner-bis-grosser-priel/
  3. Na obtížnosti můžeme přidávat lezeckými výstupy, například severozápadním hřebenem od Welser  Hütte.
  4. https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/grosser-priel-nordwestgrat/
  5. Nebo jižním hřebenem, který se od Prielschutzhausu dostaneme na vrcholový hřeben, kterým přichází ferrata, jen z druhé, slunečné, strany. 
  6. https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/grosser-priel-suedgrat/

Tak přeji dobré počasí a lehké vstávání 🙂