Elbrus GV jsou pánské lehké horolezecké boty pro náročný vysokohorský terén, ledovcové výstupy i alpské čtyřtisícovky. Hodí se také na lehké horolezectví a via ferratu.

Parametry

  • Terén: na VHT, kamenitý terén, sníh a led
  • Materiál svršek: hydrofobní kůže 1,6 až 1,8mm + Schoeller Soft Shell
  • Materiál podrážka: Vibram Ascent s lezeckou špičkou, v podrážce je výztuha z nylonu a skelných vláken
  • Matriál membrána: Gore-Tex Performance Comfort
  • Materiál mezipodešev: mikroporézní dvojí hustoty a PU pod patou
  • Odpružení: AntiShock
  • Obsázka: gumová po celém obvodu boty
  • Hmotnost: 800 g (1/2 páru)

Zaujalo mě

+ šněrování od špičky boty

+ váha

+ obsázka po obvodu celé boty

Popis Asolo Elbrus GV

Tak takhle nadšený z bot jsem ještě nebyl. Hned při prvním vybalení mě překvapuje jejich lehkost a celá konstrukce boty. Boty jsou opravdu lehké. To oceníte určitě při dlouhých túrách v horách.

Tělo boty je tvořeno hydrofobní kůží a je na ní jen potřebné množství švů. Při prvním prohlédnutí zaujme také systém šněrování, který je veden od špičky boty. Tkanička je protažená textilními oky a nad nártem jsou první kovové šněrovací háčky. Pak je tkanička protažena dalším párem textilních ok a nad kotníkem jsou pak dva poslední páry háčků.

Vázání je rychlé. Dá se utáhnout nejdříve špička tedy nárt, pak se zahákne tkanice v prvních samosvorných háčkách. Zde se už nepovolí a vy tak můžete došněrovat kotník. V kotníku je opatřená materiálem Soft Shell od firmy Schoeller, je to pohodlné a nikde to nedře a netlačí. Jazyk boty se zdá být mohutný, ale v utažené botě se ocení a celá noha s kotníkem je jako v bavlnce.

Celá bota je po obvodu osazena masivní gumovou obsázkou, která krásně chrání svršek boty.

Podešev Vibram Ascent obsahuje tlumení AntiShock a společně s Asobrake oceníte tuto kombinaci při chůzi ze svahů po nerovném terénu. Jedná se o originální design podešve, které ASOLO vyvíjí společně se značkou Wibram. Na špičce podešve také najdete lezeckou špičku. Tvrdost boty pak oceníte při stání na zmíněných špičkách, kdy máte oporu v chodidle. Nu a s lezeckou špičkou se také můžete klidně pustit na ferraty nebo do skalního lezení lehčích obtížnostních stupňů.

K turistice a horolezení patří i jídlo

Jídlo na cestách – recenze Outdoorové kuchařky | Affekt blog

Samozřejmostí je také nepromokavost bot. Zajištuje ji membrána Gore-Tex Performance Comfort. Tato membrána se skládá z několika vrstev, které vás ochrání před deštěm i sněhem a zaručí vhodnou prostupnost potu. Jen tedy chce to vhodné ponožky s dobrým odvodem potu. Tato membrána také obsahuje i izolační vrstvu. Vhodné tedy do mírných klimatických podmínek.

 Pata bot je uzpůsobena použití poloautomatických maček. Tedy klipsna na špici a rychloupínák na patě.

Zkušenost s botami  

Bota se zprvu zdá být úzká, a tak jsem doufal, že zvolená velikost bude správná a šířka kolem prstů bude dostačující. Našel jsem i pár informací právě o tomto problému, že některým boty nesedí a tlačí je po stranách chodidla. Naštěstí to nebyl můj případ. Každopádně při koupi boty opravdu vyzkoušejte. Boty to chce samozřejmě prošlápnout. Mě se po prvním dlouhém treku samozřejmě udělal hned puchýř. Ze začátku to chce kratší túry. Teď už jeto pohoda. Prostě to chvilku trvá, než se přizpůsobí vaší noze.

Také jsem měl zprvu strach o textilní oka, kterými je protažena tkanička, a to jak na špičce, tak v kotníku. Za dobu používání nejeví zatím žádné známky opotřebování. Věřím tomu, že to má výrobce vychytané. Zpracování bot je naprosto perfektní.

Při prvních krocích jsem byl překvapen, jak už jsem se zmínil, tvrdostí podrážky. Chodníky pro tyto boty nejsou. Svoje předvedou při pořádném použití v terénu. Boty vás krásně podrží na kamenitých stezkách i při chůzi po velkých kamenech, lehkém skalním lezení i na ferratě. Na mokrých kamenech podrážka také drží pěkně a neklouže, tedy pokud není povrch hladký jak sklo. Ze zkušenosti zatím odchozeny ferraty obtížnosti C a věřím, že Dčko zvládnou také bez problémů.

Lezeckou špičku jsem mohl vyzkoušet při výstupu na jednu tří a půl tisícovku. V pasážích, kde se stoupalo po skále zajištěnou cestou, byla špička neocenitelná. Špičku boty samozřejmě jen tak do každé dírky nestrčíte, ale pokud jde o malé stupy, lišty či díry kam lze zastrčit špičku boty, je to jednoduše vychytávka, která se ocení. O ferratách nemluvě, tak se to hodí po celou dobu výstupu.

Přišlo také na vyzkoušení nepromokavosti. Stará se o to membrána GORE-TEX Performance Comfort. Ve sněhových závějích boty drží výborně, i po celodenních túrách není známky o tom, že by se do boty dostala voda. Pokud tedy nenaberete horem jako já. Zkoušel jsem také pochůzky v potocích. Nebo opláchnutí povrchu po zašpinění celých bot. Voda se i při delším namočení nedostala přes membránu. Ano, sice zkoušeno na nových botách, ale při správném používání impregnace vydrží boty dlouho. Chce jim to věnovat patřičnou péči. Dodavatelé bot doporučují například tuto impregnaci Granger’s Footwear Repel Plus 275 ml, která je vhodná na GORE-TEX membrány.  

Mačky používám od Singing Rocku – Fakir II Classic. Tedy mačky s univerzálním upínáním. Na botách sedí dobře nikde nejsou volné a po utažení sedí krásně. Možná jen při utažení pásku u mačky jsem z prvu cítil tlak pod jazykem boty. Jinak výše zmíněné textilní oka v místech kolem kotníku jsou při použití maček výborná. Pásek mačky nikde nemačká žádný šněrovací háček na tkaničku. Tím je stáhnutí mačky naprosto perfektní a komponenty boty a maček si nijak nepřekáží. Stálo by za to vyzkoušet i poloautomaty, ale zatím jsem neměl možnost si je zapůjčit. Boty jsou pro ně každopádně upraveny a na patě mají drážku k zacvaknutí upínání mačky.

Boty stále používám, a tak se s vámi určitě podělím o další zkušenosti z dlouhodobějšího používání.

Recenze a testy dalších modelů lezeckých bot