Hydrovak Platypus Big Zip Evo je ideální na horskou turistiku, cyklistiku, běh a další činnosti, při kterých potřebujete rychle doplnit tekutiny. Má dobrý průtok, pohodlný uzávěr a rychlé doplňování vody. Na jednu si však dejte pozor. A co jde? Více v článku.

Parametry:

  • nová antibakteriální úprava
  • hadička s uzavíratelným ventilem
  • otvor s dvojitým uzávěrem „Slidelock“, který usnadňuje plnění i čištění, lze otevřít oběma směry
  • široké hrdlo, lehce se plní vodou
  • Quick-disconnect: systém, který umožňuje připojení a odpojení hadičky. Díky klipu je připevněn navrchu vaku, nemusíte ho tak lovit na dně batohu
  • HyFLOTM: samo-zavírací ventil, který funguje na skus a zlepšuje průtok
  • dlouhé madlo pro snadné plnění a vkládání do batohu
  • objem: 1,5 litrů/ 2 litry/ 3 litry
  • váha: 154 g (1,5 l), 185 g (3 l)
  • všechny materiály jsou certifikovány, neobsahují BPA, BPS ani ftaláty

Zaujalo mě

  • model nabízí o 50 % větší průtok než všechny předchozí modely, což je dost pohodlné
  • samo-zavírací ventil, který funguje na skus, takže jsem neměla od hadičky mokré tričko ani věci
  • vak zachoval velmi dobrou studánkovou chuť vody i po celý den

Velbloud na cestách

Podobně jako ostatní hikeři se při turistice dopouštím jednoho nešvaru: jsem líná sundávat si batoh, když se chci napít. Vždyť to taky chvíli trvá, než se dostanu do správného rytmu, hůlka střídá hůlku, noha nohu, než se jde jedna radost. Komu by se pak chtělo zastavovat, hledat vhodné místo na odložení batohu, rozepínat všechny ty přezky a roztahovat šňůrky, abych se dostala k vodě?

Tento nešvar za mě Platypus Big Zip Evo minimálně na dva roky vyřešil (to je délka záruční doby). Je to můj vůbec první vak s hadičkou až do pusy. I dřív jsem měla kvůli rovnoměrnému rozložení vody v batohu vak od Platypusu, ale jiný model. To je po pohodlném pití další důvod, proč jsem sáhla po hydrovaku, už nemusím přemýšlet, jak nejlépe rozmístit věci v batohu, aby mě voda nepřevažovala na jednu stranu nebo aby mi nešplouchala za krkem, když ji do batohu položím na bok.

Na tohle pozor

Platypus Big Zip Evo jsem testovala při měsíčním putování po Španělsku. Šla jsem dálkovou trasu podél moře z Irunu do Lareda a přes hory a údolí z Ovieda do Luga. Každou část své výbavy jsem měla pečlivě ověřenou, až na hydrovak a filtr, který jsem nakonec nepoužila. Ve Španělsku totiž narazíte na pitnou vodu na každém kroku, a tak není důvod vodu filtrovat. Stejně tak to ovlivňuje velikost vaku, stačí i 1,5l. To jsem nevěděla, a tak jsem vyrazila s 3l.

Hydrovak od Platypusu má mnoho výhod, které jsem už zmínila. Oproti tomu má však jednu nevýhodu, na kterou je potřeba si dát pozor: na přední straně vaku ve spodní třetině je vývod hadičky, která vede vodu odspodu vaku až do vaší pusy. Hadička se dá poměrně snadno odejmout a pouze v této části nemá bezpečností pojistku. Může se tak stát, jako se to stalo třikrát mě, že se hadička nejspíš špatným uspořádáním věcí v batohu pod jejich tlakem uvolní a voda batoh vytopí.

Buďte k němu šetrní

Výrobce po mém incidentu několikrát otestoval, aby zjistil, zda se jedná o výrobní vadu, nebo nešetrné zacházení. Z něho se vodník nestal. Zdá se, že na Platypus Big Zip Evo musíte být opatrní a naučit se s ním manipulovat. Ověřit si, zda ho do batohu nervete na sílu, ale má dost prostoru a ventilek omylem nevypáčíte třeba špatně umístěným svazkem Útěku do divočiny. Hodí se tak spíš na kratší výlety, protože u delší túry se jednak chcete na svoji výbavu spolehnout bez výhrad, navíc –⁠ přiznejme si –⁠ máte batoh vždy o něco nacpanější, než jste původně zamýšleli.