Běh je jedním z nejlepších sportů. Ano, ano. Už tu slyšíme všechny námitky odpůrců běhání, ale vyslechněte nás. Běh má naprosto minimální vstupní náklady. Pokud máte boty, můžete vyběhnout klidně hned (milovníci barefoot nakonec ani ty boty nepotřebují). Navíc běhat můžete v jakémkoliv počasí a v jakýchkoliv podmínkách. Běh je zkrátka univerzální posilovna pro srdce a výdrž. Stejně jako ostatní sporty byste ho však měli dělat správně – a pokud to s běháním myslíte vážně, zvlášť v zimě a létě byste neměli podceňovat správnou výbavu.

Běhání v zimě – nejčastější otázky a obavy

Zimní běhání nemá nejlepší pověst. Je to škoda, protože právě v zimě dovede mít běh svoje naprosto jedinečné kouzlo. A hlavně jakmile jednou vyběhnete a dostanete se do cíle, budete se cítit naprosto skvěle. Pojďme si odpovědět na pár nejčastějších otázek a zbavit se nejběžnějších běžeckých obav. 

Je běhání v zimě vůbec bezpečné?

Běhání je v zimě stejně bezpečné jako v jakémkoliv jiném ročním období. A stejně jako v jakémkoliv jiném ročním období je důležité pečlivě dodržovat běžecké zásady, kam patří zahřátí se před během (dynamický strečink) a protažení (statický strečink) po návratu domů. 

Důležitost protahování před a po běhu zná každý běžec a jakési tušení o tom má i naprostý začátečník. Přesto ho (zvláště začínající) běžci často podceňují, což může být zvlášť v zimě chybou, která vás od dalšího běhání zase na další rok odradí.

Ještě před vyběhnutím, doma, věnujte zahřátí alespoň pět minut, ochráníte se před zraněním, svaly vám poděkují a navíc vám při vyběhnutí bude hned od začátku trošku tepleji. 

Důležité je také nastudovat si správnou techniku běhu. V tom úplně nejlepším případě s trenérem či fyzioterapeutem, kteří vaši techniku vycvičeným okem zhodnotí a poradí vám, jak ji vylepšit. 

Bojím se, že uklouznu!

Další obavou je strach z uklouznutí. Není divu. V zimě dovede být takové náledí, že i cesta s košem může skončit v nemocnici se zlomenou nohou. 

Avšak i tenhle problém má poměrně snadné řešení. Pořádné boty! 

Pokud je venku sucho a sněhová pokrývka si zrovna dává přestávku, budou vám stačit vaše klasické běžecké boty. Pokud vaši běžeckou trasu pokrývá sníh nebo v horším případě námraza, bude to chtít sáhnout po trochu lepším řešení.

Můžete sáhnout po dražší variantě – po speciálních botech s hřeby přímo určené pro běhání v námraze a nepříznivých podmínkách.

S běháním začínáte, nevíte jistě, jestli u něj vydržíte nebo zkrátka nechcete investovat vyšší tisíce do bot? Existuje mnohem levnější řešení. Tím jsou nesmeky, které kromě běhu můžete využít třeba i na tu cestu s košem nebo na horskou túru a budete mít jistotu, že vás nepříjemná námraza nikde nepřekvapí. 

Co když se podchladím a onemocním? 

Zima je vlezlá a nepříjemná a vůbec se mi do ní nechce. Co když tam akorát onemocním a nebudu se kvůli tomu moc hýbat 14 dní vůbec?

To je asi nejčastější „výmluva” všech, kterým se v zimě vyběhnout nechce. Stejně jako ostatní zimní „problémy” má i tento snadné řešení. Správné vrstvení. Jak ideálně vrstvit a na co si dát během volby oblečení pozor, se podíváme za chvilku.

S běháním chci teprve začít – radši počkám na jaro

Pravidelný pohyb patří k nejčastějším novoročním předsevzetím. Ale jen co člověk vyknoukne prvního ledna z okna, jakékoliv nadšení vyběhnout ho velmi rychle přejde.

Zvlášť když chcete s běháním začít nebo se k němu vrátit po delší pauze, může být zima poměrně demotivující.

Na druhou stranu pro vás máme jednu zásadní radu, která může váš běžecký život změnit jednou pro vždy.

Začněte! 

Kdo začne ve ztížených zimních podmínkách, cítí se jako superhrdina a po zbytek roku ho už nic neodradí.

Stává se vám, že s během začnete a sotva se blížíte svým cílům, něco se přihodí a z týdenní pauzy se stane roční? 

Přesně to se lidem, kteří začnou v zimě, jen tak stát nemůže, protože vědí, že překonali to nejhorší a tak už je jen tak něco neodradí.

Nemám čas běhat přes den a večer (ráno) se po tmě bojím

Ano, běhání po tmě má několik rizik. Nejenže můžete snadno zakopnout, ale zvlášť pro ženy je běhání nočním parkem poměrně nekomfortní.

První problém může vyřešit lehká čelovka, která vám posvítí na cestu, upozorní na vás řidiče, cyklisty, pejskaře i ostatní běžce a většinu rizik tak efektivně redukuje. 

Bojíte lidí, kteří se večerními běžeckými trasami pohybují? Přizvěte ke svému tréninku parťáka. Ten vám dodá nejen motivaci vyběhnout i v té nejtřeskutější zimě, ale především vám dodá pocit bezpečí a na dvojici běžců už si jen tak někdo netroufne.

Jak správně vrstvit oblečení pro zimní běh a co vám nesmí chybět?

Teď už se dostáváme k samotnému oblečení. Základem běhání v zimě je vrstvení.

Zvlášť když fouká vítr, bude se vám hodit funkční čepice z prodyšného materiálu. Zapomeňte na kulicha, ve kterém se jen zpotíte. Sáhněte po funkčních materiálech, které vás ochrání před větrem, ale současně je jen tak nepropotíte.

Ideální je například kukla, do které schováte i krk, případně část obličeje. Na to můžete použít např. také šálu nebo tunel

Přečtěte si tento článek

Jak správně impregnovat outdoorové vybavení?

Další části oblečení a vrstvení záleží především na vašem běžeckém stylu. V případě, že s během začínáte nebo plánujete pomalejší běh, chce to o něco více vrstev, protože se při běhu tolik nezahřejete.

Rychlejší běžci by si měli dát na přehnané množství vrstev naopak pozor. Nejhorší situace během zimního běhání je totiž pot. 

Pokud už oblečení propotíte, rozhodně žádnou vrstvu nesundavejte. Raději pomalejším tempem doběhněte domů a začněte se svlékat až v teple. Jinak profouknete a dojde k tomu obávanému nachlazení.

Nezapomeňte ani na nebezpečí větru, který je zvlášť v zimě nepředvídatelný. Vždy je lepší mít větrovku a funkční rukavice když už rovnou ne na sobě, tak v běžeckém batohu, abyste mohli nějakou tu vrstvu při změně podmínek rychle přidat. 

Pozor si dejte také na termoprádlo, které se hodí na túru, ale při běhu vás může zahřát až zbytečně moc, při pomalejším běhu nebo v teplotách klesajících pod nulu přijde vhod. Nezapomeňte ani na kompresní podkolenky, které ochrání vaše lýtka před chladem i křečí.

Při volbě oblečení se rozhodně vyhněte bavlně, kterou rychle propotíte a už vás před prochladnutím nic nezachrání.

Seznam vhodného oblečení pro běh v zimě:

Nejdůležitější jsou první dvě vrstvy, kam spadá funkční (termo)tričko a mikina, která může být klidně lehká – opět však záleží na venkovních podmínkách i na stylu vašeho běhu.

Třetí vrstva, kam spadá větrovka, nepromokavá bunda atd. vás ochrání před nepřízní počasí a měli byste ji mít při běhu pro jistotu alespoň po ruce.

Pár tipů na konec

Nezapomínejte pít

Na konec pro vás máme ještě jeden tip. V létě není pitný režim nutné příliš připomínat – tělo si o vodu řekne samo. V zimě je to o něco náročnější, ale ani v největším chladu byste při delším běhu pitný režim rozhodně neměli podceňovat. V zimě je dehydratace o to nebezpečnější, že se nepotíte ani nemáte pocit žízně, přesto tělo při běhu tekutinu ztrácí. Proto ji nezapomínejte pravidelně doplňovat a mít po ruce lahev nebo hydrovak.

Po příchodu rovnou sprcha

Hned co se z běhu vrátíte, sundejte ze sebe oblečení a honem do horké sprchy. Nenechávejte na sobě běžeckou výbavu ani o chvíli déle, než je nutné. Přestože se možná cítíte dobře a zahřátě, nepotrvá to moc dlouho a chlad zdůrazněný navlhlou látkou, se do vás nepříjemně zakousne – a v nejhorším vás i nachladí.

Nezapomeňte na strečink

A ještě jednou připomínáme strečink. Jak před vyběhnutím, kdy je vhodné zahřát se dynamickým pohybem, tak po návratu domů, kdy svaly protáhnete statickým strečinkem. Tento bod je důležitý v každém ročním období a v zimě to platí rovnou dvojnásobně. Věnujte svému zdraví těch 10 minut navíc, tělo se vám odvděčí tím, že vás nechá bez bolestí vyběhnout i příště.