Možná to také znáte. Znovu se vydáváte na cestu a říkáte si „tentokrát se sbalím na lehko“ a nakonec smutně koukáte na 20kg krosnu, která praská ve švech. Nezáleží na tom, jestli se chystáte na túru kolem České republiky nebo na leteckou dovolenou k moři. Sbalit se lehce a efektivně je tak trochu umění, které oceníte v každé situaci. Jenže jak na to? A proč se to stále nedaří? Pojďte si přečíst pár tipů, jak na balení konečně vyzrát.

Jak se sbalit do příručního zavazadla

Pokud plánujete cestu letadlem, pravděpodobně jako první zamíříte na weby, které nabízejí levné letenky. Jenže aby letenky nakonec skutečně levné byly, musíte splnit poměrně slušné množství podmínek. Jednou z nich je sbalit se pouze do příručního zavazadla, protože za to klasické už si poměrně slušně připlatíte. Jak je takové příruční zavazadlo velké, co všechno se do něj vejde a co byste rozhodně neměli zapomenout?

Velikost příručního zavazadla

Jak velké zavazadlo si můžete do letadla vzít? To se liší podle konkrétního dopravce, se kterým na dovolenou vyrážíte. Jako standard se uvádí velikost 55 x 35 x 20 centimetrů (v pořadí výška, šířka, hloubka). Tyto rozměry uvádí Mezinárodní asociace leteckých přepravců (IATA), ale jednotlivé aerolinky mohou mít pravidla odlišná, proto je vždy před balením důležité zkontrolovat, jaký má právě váš přepravce pro příruční zavazadlo konkrétní podmínky.

A jak je to s hmotností?

Maximální hmotnost zavazadla se pak pohybuje kolem rozmezí 5 až 10 kilogramů, s čímž se však nemusíte tolik trápit, protože tolik se vám pravděpodobně do příručního zavazadla odpovídající velikosti sbalit nepodaří.

Měřte raději dvakrát

Jak zavazadlo správně změřit? Především je důležité nezapomenout při měření na to, že se vás dopravce bude snažit nachytat – pokud zapomenete změřit například madlo nebo kolečka, může se stát, že už vás do letadla nepustí.

Jak se do příručního zavazadla pohodlně sbalit

Co všechno budete potřebovat sbalit samozřejmě záleží především na délce a typu pobytu, na který se chystáte.

Přesto existuje pár základních tipů, jak se sbalit co nejúsporněji i do malého zavazadla.

1.     Ať už se balíte kamkoliv a na jakoukoliv dobu, určitě si před samotným balením sepište seznam věcí, bez nichž se neobejdete. Nezapomeňte do něj zahrnout ani kosmetiku, nabíječku na telefon, případně notebook a další nezbytnosti, které při cestování potřebujete. Tím si ušetříte nejen bolehlav s tím, že si zapomenete něco důležitého, ale také si rovnou uděláte přehled o tom, jestli vám zavazadlo stačí.

2.     Při samotném balení je v první řadě důležité zvolit měkké zavazadlo. Ať už kufr nebo batoh, zavazadlo by vždy mělo mít jistou vůli. Například takový skořepinový kufr během kontroly nijak nezmenšíte. Batoh, který můžete trošku zmáčknout, projde kontrolou na letišti s o něco vyšší pravděpodobností. (Ani zde však nezapomeňte změřit např. boční kapsy).

3.     Nepodceňujte cestovní sady kosmetiky. Zvlášť při cestování s příručním zavazadlem je velmi oceníte (ale zjistěte, jestli si můžete kosmetiku do letadla vůbec vzít). V závislosti na tom, kam cestujete, kosmetiku možná ani balit nemusíte. Pokud budete bydlet v hotelu, pravděpodobně dostanete šampon, mýdlo a další nezbytnosti vč. ručníků přímo na místě a pokud ne, můžete si v cíli podobné maličkosti snadno dokoupit.

4.     Důležité je také úsporné balení. Využijte v batohu veškerý prostor. Musíte si sbalit boty? Do těch se vám vejdou například menší předměty jako nabíječky či ponožky. Oblečení sbalte do malých ruliček, které zaberou méně místa.

5.     Nezapomeňte, že na letišti budete předkládat doklady a pravděpodobně budete potřebovat i nějaké peníze – takové věci se snažte sbalit navrch, abyste kvůli nim nemuseli celý pracně sbalený batoh prohrabovat.

6.     Do horní části příručního zavazadla si dejte také papírové kapesníky a případné léky (vždy je dobré mít sbaleno alespoň něco na bolest). Hodit se může také malý rychleschnoucí ručník.

7.     Můžete si vzít do letadla i osobní tašku? Některé letecké společnosti tuto možnost nabízejí. To znamená, že se vám prostor ještě o kousek rozšíří – důležité je opět zjistit podmínky letecké společnosti, se kterou na dovolenou či pracovní cestu vyrážíte. Osobní taška je obvykle druhé, menší zavazadlo např. na notebook a jeho rozměry jsou většinou maximálně 35 × 20 × 20 cm.

Pokud chcete cestovat levně a na lehko, je skutečně důležité raději několikrát zkontrolovat podmínky dopravní společnosti a pevně se jich držet. Není nic horšího, než na letišti na poslední chvíli doplácet za letenku třeba i několik tisíc, protože vám někde unikl centimetr při měření zavazadla, nebo jste nestihli on-line check-in…

Jak se sbalit na několikadenní túru

Umění sbalit se na lehko není důležité jen při cestování letadlem. Možná ještě více tuto dovednost oceníte, pokud se chcete vydat na několikadenní túru se spaním pod stanem či širákem. Cestování po svých znovu nabírá na popularitě, jak dokazují například projekty Stezka Českem či Via Czechia a není divu. Jen málokdy si člověk odpočine tak, jako při dlouhé, několikadenní (či dokonce několikatýdenní) chůzi přírodou.

O něco horší to ovšem je ve chvíli, kdy máte na zádech den co den 25 kilo. Sbalit se na několikadenní trek tak, aby vám nechybělo nic důležitého, a přitom byla vaše krosna lehká, rozhodně není nejjednodušší úkol, a to ani v případě, že máte jen samé ultralehké vybavení.

Takže jak se sbalit na váš trek, abyste na zádech netahali dvacet kilo?

Udělejte si seznam

Stejně jako před cestou letadlem i na dovolenou v české (alpské či jakékoliv jiné) přírodě, se vám bude hodit seznam věcí, bez kterých se neobejdete.

A stejně tak platí, že záleží na tom, na jak dlouho vyrážíte i na způsobu, jakým plánujete cestovat. Chcete spát každý den pod stanem a civilizaci se maximálně vyhnout, nebo plánujete čas od času zavítat do restaurace nebo se dokonce nechat ubytovat v penzionu či na horské chatě?

Určitě počítejte se:

  • spacákem a karimatkou,
  • přístřeškem,
  • funkčním oblečením (i na několik týdnů vám bude stačit pár kousků z funkčních materiálů, které si můžete po cestě přeprat),
  • mobilem s nabíječkou a powerbankou,
  • vařičem, nádobím a dehydratovaným jídlem, (nezapomeňte ani na zapalovač, palivo a nůž),
  • neobejdete se ani bez lahví na vodu (nemusíte nutně tahat 10 litrů vody, zvlášť v našich podmínkách si ji můžete poměrně často doplnit po cestě).
  • čelovkou,
  • kartáček a pasta (ideální je mít sáček na hygienu, do kterého si sbalíte i další nezbytnosti),
  • neobejdete se ani bez ochrany věcí v batohu proti vodě a bez vybavené lékárničky.

To všechno je pak potřeba sbalit do vhodného trekového batohu, ideálně s co nejnižší hmotností.

Samozřejmě jsou i další věci, které by se při cestě mohly hodit. Užitečné jsou, zvlášť v náročnějším terénu, trekové hole a hodit se budou také sluneční brýle a opalovací krém. Pokud máte nafukovací karimatku, nezapomeňte ani na pumpičku.

Skutečně potřebujete stan?

Jednou z položek náročných na váhu i prostor v krosně je stan.

Ultralehké stany nemusí vážit víc než kilo, na druhou stranu zvlášť v letních měsících může stačit jednoduchá plachta, či přístřešek neboli tarp, který zabere minimum místa. Před výběrem přístřešku vždy kontrolujte a porovnávejte váhu. Nezapomeňte, že ho většinu času ponesete na zádech a speciální vychytávky, které nabízejí například stany vhodné do kempu, příliš nevyužijete.

Bez spacáku se neobejdete – jak ho správně vybrat?

Nejlehčí variantou je kvalitní péřový spacák. Přečtěte si článek, jak vybrat spacák pro každou příležitost. V letní sezóně vám bude stačit úplně lehoučký spacák, pokud plánujete túru na podzim nebo dokonce v zimě, budete mít výběr o něco náročnější a dražší – rozhodně se však jedná o investici, které nebudete litovat.

Víceúčelové vybavení vás zbaví spousty položek

Na podobnou túru je ideální sáhnout po multifunkčním oblečení. Vhodné jsou například kalhoty s odepínacími nohavicemi, aneb šortky a kalhoty v jednom, čímž hned ušetříte kus místa. Oblečení by vždy mělo být z funkčních materiálů se schopností odvádět pot. Pokud vyrážíte v chladnějším období, nezapomeňte na termoprádlo.

Oblečení by mělo být rychleschnoucí a funkční. Opět se jedná o položku, za kterou možná utratíte jednorázově víc peněz než za obyčejné tričko, ale ušetří vám spoustu starostí, prostoru i nějakou tu hmotnost, kterou nebudete muset táhnout na zádech.

Nenachytejte se na nekvalitní ultralehké vybavení

Dalším bodem, který je důležitý zmínit, je ultralehké vybavení. Pokud se jedná o výbavu od profesionálních výrobců, kteří se ultralight věnují, může vám ušetřit spoustu kilo navíc. Na druhou stranu se s touto nálepkou můžete často setkat i u vybavení, které tak úplně ultralehké není. Nekupujte první „ultralight“ věc, která vám padne do oka. Nejprve její váhu porovnejte i s ostatními výrobci a rozhodněte se na základě jasných čísel.

Sbalit se na několikadenní nebo dokonce několikatýdenní trek může být stresující. Zvlášť pokud to děláte poprvé. Ale pokud plánujete chodit po České republice a okolí, rozhodně se vám nemůže stát, že byste v případě nutnosti chybějící věc nesehnali. Důležité je si celou cestu užít.