Nebaví vás jezdit po “obyčejné sjezdovce” a přejete si zažít více adrenalinu? Máme pro vás řešení – freeride. Tato aktivita je oblíbená u lyžařů a snowboardistů, kteří jsou znudění uhlazeným sněhem a vysokým počtem jiných jezdců. Zajímá vás, jak provádět freeride tak, abyste eliminovali možná nebezpečí?

Co je to freeride?

Freeride je jízda po přírodních cestách, o které se nikdo nestará a kam pravděpodobně ani nejezdí lanovka. Jsou to místa, která nabízí mnohá dobrodružství. Nepotkáte tady tolik lidí jako na normálních cestách, takže máte mnohem více možností si zajezdit tak, jak chcete. Tento typ jízdy je využívaný hlavně při jízdě na snowboardu, který se jednoduše upevňuje na záda.

Jaké má freeriding výhody?

Největší výhodou je to, že s největší pravděpodobností na cestě nikoho nepotkáte. Cesta, kterou si vyberete, je vám otevřena bez nutnosti čekat na ostatní. Navíc nemusíte předvídat chování ostatních, což je velmi osvobozující.

Dalším plusem je to, že si užijete cesty, které jste ještě nikdy nesjížděli. Navíc se cesta díky novému sněhu může změnit k nepoznání.

Freeride je skvělé zpestření pro pokročilejší jezdce, kteří znají své meze a ví, co si mohou dovolit.

Existují však i jisté nevýhody

Největší nevýhodou je to, že cesta nemusí být bezpečná. Vždy si dopředu zjistěte, jaké má dané místo vlastnosti, a co o něm říkají ostatní jezdci. Nezapomeňte si s sebou vzít lékárničku. Nikdy nevíte, co se vám stane. 

Dávejte velký pozor na laviny. Utrhnutý kus sněhu může být pro jezdce to poslední, co uvidí. Proto nejezděte sami. Vždy si s sebou vezměte někoho dalšího. Informujte se o tom, co dělat v případě, že vás nebo vašeho spolujezdce lavina zavalí. Tyto znalosti mohou být pro přežití naprosto klíčové

Pokud jste freeride ještě nezkoušeli, je dobrý nápad zaplatit si kurz. Naučíte se na něm vše potřebné. Nepřeceňujte své schopnosti, opravdu se to nevyplatí.

Jak se dostat na vrchol hory bez lanovky?

Skvělou volbou jsou sněžnice. Ty se dají pohodlně nosit na zádech a v případě potřeby rychle nasadit. Moderní sněžnice jsou lehké a velmi komfortní. Kopec, nerovnosti nebo vysoký sníh už pro vás nebude překážkou. 

Sněžnice se rozdělují podle váhy a kvality zpracování. Vyrábí se jak pro děti, tak ženy i muže. Některé typy jsou těžké a široké. Ty se hodí v případě, že chcete mít co největší stabilitu. Pro ženy a děti se hodí sněžnice se sníženou váhou, dá se s nimi chodit o hodně déle. Určitě se zaměřte i na způsob zapínání. 

Zdroj: Dronpro.cz

Poté, co se dostanete až nahoru vám nezbývá nic jiného, než sněžnice z nohou sundat, nandat snowboard a následnou jízdu si pořádně užít.