Text: Lucka, www.outver.net

Pátý nejvyšší vrchol Ötztalských Alp a poetickým názvem leží přímo na rakousko-italské hranici nedaleko místa nálezu slavného Ötziho. Hora vysoká 3606 metrů je součástí hřebene Schnalskamm v Tyrolsku a  je přístupná z obou sousedních států. 

Similaunhütte – chata v sedle

Nejběžnější výstupové trasy se potkávají ve třítisícovém sedle přímo na státní hranici, odkud do hlubokých údolí shlíží chata Similaunhütte / Rifugio Similaun. 

Odsud se jedná o přibližně dvouhodinovou ledovcovou túru. Necelých šest stovek výškových metrů nejsou žádná velká dálka, ale kromě nádherných výhledů nabízí i všechny nástrahy, které ledovec nabídnout umí. Koncem skialpové sezóny a na začátků léta mohou být trhliny ještě pěkně pod sněhem, ale nedoporučuje se podceňovat výbavu ani předchozí přípravu. 

Tip: Víte, jak se obléknout na skialpy?

Od chaty stoupá někdy i vyšlapaná cesta směrem na jihovýchod přibližně podél hranice. Spíš se ale budeme orientovat podle skalního hřebene, který máme většinu výstupu po pravé ruce a na nějž v závěru vystoupíme prudší pasáží. Součástí hřebenu je i Kleiner / Picolo Similaun, který míjíme asi v polovině výstupu. 

Vrcholový kříž je na dohled my se potřebujeme vyšvihnout na závěrečný vrcholový hřebínek. Na začátku léta bude ještě hodně sněhu. 

Směrem na jih hledíme do závratné hloubky, kse se leskne hladina italského Lago di Vernago. Druhá strana ostrého hřebínku spadá k ledovci Marzellferner, odkud se nabízí alternativa výstupu pro zkušenejší. Severní stěna Similaunu (350 metrů padesátistupňovým ledovým svahem).

Vrcholový kříž se nachází ve výšce 3606 metrů a výhledy rozhodně stojí za to.

Výstup z Rakouska

Nejčastější variantou výstupu je trasa z Ventu, vesničky na konci silnice vedoucí údolím Ventertal. Parkovat se dá v dolní stanici lyžařského areálu. 

Za necelé tři hodinky po štěrkové prašné cestě dorazíme k chatě Martin Busch hütte 2505 m n. m.. V létě je cesta sjízdná terénním vozem, ale v pozdním jaře, kdy na ní ještě leží sníh ze spadaných lavin, počítejte s nepříjemnými traverzy. 

Tip: Na cestu se vám bude hodit kvalitní batoh.

Další dvě hodinky zabere stoupání do sedla k Similaunhütte. Obtížnost i časová náročnost narůstá s množstvím sněhu, který zde na jaře zbývá. Orientačně je cesta snadná – stále mírně vzhůru podél potoka Niedertalbach. Nedaleko za chatou míjíme odbočku k památníku slavného Ötziho, jež se nachází severozápadním směrem nad Similaunhütte. 

Výstup z Itálie

Z jižní strany můžeme vyrazit z údolí Val di Senales. Výchozím bodem pro výstup z italské strany je vesnice Vernago u stejnojmenného jezera. K němu přijedeme buď od Merana nebo přes Passo Resia, známé jezerem se zatopenou zvonicí kostela.

Cesta se táhne pod lany zásobovací lanovky a než dorazíme na Similaunhütte, překonáme cca 1300 výškových metrů. Odsud již, jak je popsáno výše, stoupáme k vrcholu.

Článek o výstupu z Ventu:

https://www.outver.net/post/similaun-a-kreuzspitze

Video z výstupu na začátku léta: