Ferraty jsou čím dál tím oblíbenější. Spojují v sobě adrenalin a skutečnou výzvu, kterou však zvládne každý v alespoň trochu dobré kondici. Chcete na via ferrata také vyrazit? Pojďte si přečíst, co si nesmíte zapomenout.

Základní vybavení na ferraty

Jaké vybavení budete potřebovat přímo k lezení na ferratách?

  • Přilbu na ferraty,
  • jistící set,
  • úvazek,
  • něco na pití, ideálně camelbag nebo lehkou lahev,
  • rukavice na ferraty,
  • mapy a průvodce.

Hodit se vám může také buzola pro lepší orientaci v terénu. S sebou si vezměte samozřejmě také mobil.

Ze zmíněného vybavení byste rozhodně neměli nic podcenit a pořídit si ho v co největší kvalitě. Teprve s ferraty začínáte a nechcete se pouštět do větších investic?

Pokud se plánujete účastnit například kurzu pro začátečníky, ferratové vybavení si většinou můžete vypůjčit.

Jak na výběr vybavení

Pojďme se ještě v rychlosti podívat, podle čeho vybavení na via ferrata vybírat.

Přilba na ferraty

Horolezeckou přilbu na ferraty je důležité vybrat ve správné velikosti. Musí vám všude sedět akorát. Nesmí tlačit, ale ani se na hlavě pohybovat. Při nákupu zvažte také její váhu, nezapomeňte, že ji budete mít nasazenou po většinu dne. Pokud se chcete na ferraty vydat v létě, měla by mít přilba i dostatečné větrání, aby vám nebylo zbytečné vedro.

Rukavice na ferraty

Na ferratách se určitě neobjedete bez speciálních rukavic. Na ferratách se budete držet ocelového lana, o které se můžete bez rukavic zranit. Dalším nebezpečím je uklouznutí. V případě, že uklouznete, budete se při pádu ocelového lana držet a bez rukavic se rozhodně nejedná o příjemný zážitek.

Výběr rukavic se odvíjí opět od ročního období, kdy na ferraty polezete. V létě jsou o něco lepší tříčtvrteční, ve kterých vám nebude takové vedro.

Zajímat vás může

Jak se bezpečně pohybovat po via ferratách | Affekt blog

A co materiál? Kožené rukavice na ferraty jsou ideální, pokud vám nevadí, že se v nich budou ruce více potit. Kombinované rukavice mají o něco nižší životnost, ale budou vám o trochu pohodlnější i v teplejším počasí.

Jistící set a úvazek

Úvazek a jisticí set je ideální koupit společně jako ferratový set, ve kterém často najdete i přilbu. A jak ferratový set správně vybrat?

Pro maximální bezpečnost je ideální prsní úvazek se šitou plochou smyčkou.

Dalším důležitým faktorem při výběru jsou karabiny. U setů pro dospělé jsou ideální karabiny větší, které předcházejí odírání prstů o lano (to však mohou řešit i kvalitní rukavice) a jednodušeji je přicvaknete i na masivnější lano.

Oblečení a boty na ferraty

Kromě základní výbavy, se kterou se můžete neohroženě (ale opatrně) do ferrat pustit, budete potřebovat i kvalitní oblečení. Konkrétní výbava se liší podle počasí, ve kterém budete lézt. Pojďme si ho shrnout, ať na nic nezapomenete.

Boty na ferraty

Pokud nechcete sáhnout rovnou po speciálních botách na ferraty, je vhodné vzít si takové, o kterých předem víte, že vám dobře sednou. Vhodné jsou vysoké trekové boty.

Boty určené přímo na ferraty mají speciální podrážku na skalní povrch a často mají také o něco lepší šněrování. Pokud s ferratami začínáte, neplánujete příliš vysokou obtížnost a máte kvalitní pohorky, nové boty nutně potřebovat nebudete.

Oblečení do chladného počasí

Pokud na ferraty vyrážíte v chladnějším počasí nebo předpověď říká, že by se mohlo ochladit, nezapomeňte na funkční termoprádlo. Ideální spodní vrstva do chladného počasí je z merino vlny, ale můžete samozřejmě použít i jiné funkční materiály.

Nezapomeňte ani na softshelovou bundu.

Ostatní oblečení na ferraty

Zbytek už je klasika – pohodlné kalhoty, kraťasy nebo legíny a tričko. Může i šátek či čepice. Zapomeňte na stylové džínové kraťasy. Zde potřebujete něco praktičtějšího. Nezapomeňte si přibalit oblečení náhradní, kdyby došlo k nečekané změně počasí či jinému faktoru, kvůli kterému se budete muset převlékat.

Kam na ferraty v ČR?

České via ferraty pro začátečníky i pokročilé | Affekt blog

Co dalšího by vám na ferratách nemělo chybět

Co všechno si zabalit do batohu, který budete mít neustále u sebe? Jedná se o pár drobností, které vám však mohou ušetřit dost problémů a nepříjemných (i nebezpečných) okamžiků.

  • Čelovka,
  • náhradní oblečení,
  • lékárnička
  • a aplikace záchranka a kontakt na horskou službu.

V batohu se hodí mít také bivakovací vak, kdybyste museli venku nečekaně přespat. A samozřejmě kvalitní batoh, do kterého vše pohodlně poskládáte.

Nezapomeňte ani na připojištění pro horolezce. Pokud na ferraty jedete do zahraničí, tak ani na cestovní pojištění. 

Vybavení není vše – před cestou na via ferrata nepodceňujte ani přípravu

Kromě kvalitního vybavení je u via ferrata extrémně důležitá kvalitní příprava před cestou. A hodit se vám bude papírový průvodce nebo připravená trasa v mobilu.

Ať už se účastníte kurzu pro začátečníky nebo na ferraty vyrážíte s přáteli, pečlivě si trasu předem nastudujte. Ferraty jsou zpravidla jednosměrné, takže pokud po pár desítkách metrů zjistíte, že je nad vaše síly, může jít o zásadní problém. Návratem můžete ohrozit všechny lezce, kteří jdou za vámi a snaha o to zdolat ferratu, která je nad vaše schopnosti, můžete nejen ostatní zdržovat, ale také vážně ohrozit svou bezpečnost. 

Proto je důležité trasu předem pečlivě prostudovat a mít jistotu, že ji zvládnete skutečně celou. 

Průvodce (ať už v papírové nebo mobilní verzi) se hodí také v úsecích, na kterých se ferrata rozděluje na několik dalších tras (a s tím i obtížností). 

Nebojte se věnovat alespoň hodinku nebo dvě pečlivému studiu a plánování. Při cestě vám to zaručeně ušetří hromadu starostí. 

Kromě papírového průvodce je užitečným pomocníkem také aplikace Via Ferrata od Outdooractive.com.

Pokud jste začátečník, můžete vyzkoušet některý z ferratových zájezdů či kurzů CK Alpina.

Základní předpoklady pro úspěch na ferratě

Co všechno byste měli splňovat, než se na ferratu vydáte? 

  1. Rozhodně se nejedná o aktivitu pro úplné sportovní nováčky. 
  2. Předem byste měli mít vybudovanou dostatečnou sílu v rukách i nohách. Skvělé jsou zkušenosti například z lezecké stěny, ale pokud si dovedete představit celodenní tůru v horách, minimálně jednodušší ferraty pravděpodobně zvládnete.
  3. Máte strach z výšek? Pak pro vás via ferrata také nebude tou pravou aktivitou.