Táhne vás to do přírody, přestože je za okny zima jako když praští? Největším dobrodruhům, kteří se trošky sněhu nezaleknou, dnes přinášíme pár tipů na to, jak přečkat noc v přírodě i v těch nejextrémnějších podmínkách, se kterými se u nás můžete setkat.

Kvalitní spacák nestačí – nezapomeňte vybrat vhodnou karimatku

Základem pohodlného přespání v zimních podmínkách není ani kvalitní stan, a dokonce ani ultra super spacák. Protože i v případě, že máte ten nejlepší spacák s limitní teplotou do -30 °C a spíte na holé zemi nebo nevhodné karimatce, při nedostatečné izolaci vám bude zima vždy.

To, jak vysoké izolační schopnosti karimatka má, poznáte podle čísla R. Čím vyšší toto číslo je, tím lepší ochranu před zimou vám karimatka poskytne. Pro zimní kempování a túry je vhodné sáhnout po karimatce s minimálním R 3,5 a více.

Přečtěte si více o tom, jak vybrat karimatku.

Druhou nejdůležitější věcí je pak samozřejmě spacák. U toho je vhodné řídit se tzv. „limitní teplotou.“ Pokud má spacák např. limitní teplotu -10 °C, znamená to, že byste se i při takové teplotě měli vyspat pohodlně.

Extrémní teplota pak označuje takové podmínky, v nichž vás spacák ještě před nejhorším uchrání, ale bude vám zima, a dokonce mohou vznikat i omrzliny.

A jak se to má se stanem? Ten v nejhorším vlastně ani nepotřebujete – zvlášť v případě, že napadne dost sněhu, ze kterého si můžete vytvořit přístřešek (tzv. záhrab nebo dokonce iglú, ale to v našich podmínkách není po žádné stránce moc praktické).

Za všech okolností se vyhněte kulminaci vlhkosti

To znamená, pokud možno omezujte pocení i během samotné túry a výšlapu. To se samozřejmě lépe řekne, než udělá, ale právě propocené a provlhlé oblečení je to nejhorší, co se vám v zimě může stát. Přizpůsobte tempo i vrstvení oblečení.

Nepřehánějte to s námahou a raději si trasu rozplánujte na více dní, nebo, pokud to není možné, svůj plán o něco zkraťte hned na začátku.

Dejte si na všechno dostatek času a nespěchejte.

Chcete se zahřát dechem? Na tento nápad raději rychle zapomeňte

Prohřát si spacák vlastním dechem se může zdát jako super nápad. Ale je to přesně naopak. Právě dech kumuluje spoustu vlhkosti, takže pokud do spacáku dýcháte, situaci tím výrazně zhoršíte a přijdete o většinu jeho izolačních vlastností – pokud do něj budete dýchat, ani ten nejkvalitnější péřový spacák vám v noci moc nepomůže.

Na místě je naopak opatrnost, abyste do spacáku nedýchali ani omylem, např. během spánku. Místo toho si pořiďte do spacáku hřejivé polštářky či kapesní ohřívače.

Oblečení sušte mrazem

Další častou chybou je sušení navlhlého oblečení ve stanu. Zde opět platí, že tím ve stanu zbytečně kumulujete vlhkost, která vás v noci potrápí. Ještě horší nápad je zahřívat oblečení teplotou vlastního těla nebo dokonce ve spacáku, ale věříme, že by vás něco takového ani nenapadlo.

V případě, že se teploty drží stabilně pod nulou a zároveň nesněží, můžete naštěstí oblečení vcelku pohodlně a velmi efektivně usušit i na mrazu.

Co je naopak dobré si s sebou do spacáku vzít je veškerá elektronika, plynovou kartuš a suché boty zabalené v igelitovém sáčku.

Ani u jednoho z těchto předmětů totiž nechcete riskovat, že přes noc promrzne – u elektroniky hrozí vybití případně rovnou zničení baterií a obout promrzlé boty po ránu? Leda poté, co strávíte dlouhé minuty jejich prohříváním u vařiče.

Zapomeňte na vyhřívání stanu vařičem

Další ze série nápadů, které na první pohled vypadají poměrně obstojně, ale reálně akorát uškodí, je vyhřívání stanu vařičem. Nejenže stan teplo neudrží, ale co hůř, výpary z vařiče vás mohou vcelku rychle a nečekaně přiotrávit – v horším i úplně otrávit.

Pokud se tak chcete ráno probudit, na podobný nápad rovnou zapomeňte.

To samé platí i pro vaření ve stanu. Nejenže je to nebezpečné, ale opět tím budete pouze kulminovat vlhkost. Vařte tak ideálně venku nebo co nejblíže východu.

Začněte se na spánek připravovat včas

Nezapomeňte, že v zimě je tma klidně už kolem čtvrté. Naplánujte si trasu tak, abyste si vše stihli připravit už za světle. Přestože máte určitě sbalenou kvalitní čelovku, denní světlo vám poslouží při stavbě stanu a spaní, i při přípravě večeře, výrazně lépe.

Spaní v zimě pod stanem nebo dokonce pod širákem patří k nejsilnějším zážitkům, které můžete na svých cestách prožít. S kvalitním spacákem, karimatkou a termoprádlem vám při dodržení základních tipů nehrozí ani to, že vás zima uprostřed noci probudí a nenechá spát. A na ten výhled na první sluneční paprsky na zasněžené krajině při usrkávání ranní kávy připravené na vařiči – na ten skutečně nic nemá.