Na co je impregnace a proč se ji nevyplatí podceňovat? Kdy je vhodný čas impregnovat outdoorové vybavení a kolikrát ročně byste měli tuto údržbu provádět? A záleží u impregnace na materiálu, který chcete před vlhkostí ochránit? Na tyto i všechny další otázky kolem impregnace si odpovíme v dnešním článku.

Co je impregnace a proč se ji nevyplatí podceňovat

Impregnace chrání nepromokavé oblečení a další outdoorové vybavení před vlhkostí a je potřeba ji provádět u veškeré výbavy, která nemá trvalou voděodolnost. Dokonce i voděodolnou výbavu se však vyplatí pravidelně impregnovat, prodloužíte tím totiž její životnost.

Impregnace navíc nechrání pouze před vlhkostí, ale také před znečištěním výbavy. Impregnováním totiž na oblečení nanášíme další vrstvu, která zvyšuje ochranu před vnějšími vlivy. Pokud máte drahé vybavení do přírody a podceníte impregnaci, můžete jeho životnost zkrátit i o několik let – a to se rozhodně nevyplatí.

Kdy a jak často impregnovat outdoorové vybavení?

Ptáte se, kolikrát můžete svou výbavu vyprat nebo kolik měsíců trvá, než je nutná impregnace? Na to přesnou odpověď nemáme. Záleží totiž na mnoha faktorech, jako je například materiál a konkrétní kousek výbavy či intenzita používání. Vliv na voděodolnou vrstvu mohou mít také klimatické podmínky atd.

Jak tedy poznat, že je čas impregnovat? Většinou poznáte tu pravou chvíli podle toho, že vám začíná nepromokavé oblečení vsakovat vodu i při mírnějším dešti. V takové chvíli je nutné sáhnout po vhodném impregnačním prostředku a pustit se do práce.

Jak (a čím) outdoorové vybavení správně impregnovat? To záleží na konkrétním kousku a jeho materiálu. Proto se na to podíváme podrobně podle druhu i materiálů (nejen) oblečení.

Jak impregnovat boty

Prvním krokem při impregnaci jakéhokoliv vybavení je jeho očištění. Jak vyčistit boty? V tomto případě nezáleží na materiálu. Nejprve je například houbičko nasucho hrubě očistěte od největších nečistot, které mohou bránit vstřebání impregnace. Poté můžete použít navlhčenou houbičku s šetrným čisticím prostředkem pro hloubkové čištění. Boty můžete také vyprat. Zde je důležité řídit se především pokyny výrobce.

Pokud boty perete, vždy pouze na 30 stupňů, bez tkaniček nebo v látkovém obalu (použít můžete například povlak na polštář). Před samotnou impregnací je nutné boty samozřejmě také vysušit. Zvlášť kožené je důležité nechat schnout při pokojové teplotě a rozhodně ne u zdroje přímého tepla, to může vést k jejich poničení. 

Při sušení bot je vhodné používat také napínaky, které botám pomohou udržet tvar (což je důležité zejména u turistické obuvi) a současně se s napínákem vyrovnají a vyhladí. Nejlepší volbou je dřevěný napínák.

Samotný postup impregnace už je jednoduchý, zvlášť pokud si pro impregnaci zvolíte sprej, jehož nanesení je rozhodně nejpohodlnější. Ujistěte se, že impregnujete celý povrch a žádný kousek nepřehlédnete. Nikam nespěchejte a impregnaci naneste skutečně důkladně.

Kromě spreje si můžete vybrat také impregnaci ve formě vosku, která je velmi vhodná například na kůži, ale také goretex.

Jak často impregnovat boty

U bot platí to samé jako u ostatního vybavení. Impregnovat byste je měli kdykoliv se vám zdá, že už vodě neodolají tak jako na začátku. Při každodenním nošení, zvlášť během podzimních a zimních měsíců tak můžete impregnovat klidně každých 14 dní. Obuv byste také neměli zapomenout impregnovat ještě před tím, než v ní poprvé vyrazíte ven.

Jak často impregnovat outdoorovou obuv

U pohorek se to má trochu jinak, většinou je stačí impregnovat před velkou akcí nebo dvakrát za rok. Příliš častým čištěním a impregnováním může dojít k tomu, že boty začnou měnit svůj tvar a ztratí tolik důležitou pevnost, která vám na výletech poskytuje oporu.

Opět zde samozřejmě platí, že čím více boty používáte, tím častější impregnaci budou potřebovat.

Jak impregnovat boty s goretexem?

Pokud máte outdoorové boty s goretexovou vrstvou, rozhodně doporučujeme použít impregnaci na goretexové boty, která má většinou formu vosku. Nanesení vám tak možná zabere o chvilku déle než při použití impregnace ve spreji, ale vaše boty ochrání skutečně dokonale.

Pokud přece jen hledáte raději sprej, můžete použít například Toko Eco Shoe Proof Care vhodný na jakoukoliv obuv s membránou.

Jak impregnovat kožené boty?

U kožených bot platí stejná pravidla jako u ostatních. Je však velmi důležité věnovat péči schnutí. Zvlášť u kožených bot velmi oceníte napínák – mají totiž největší tendence během schnutí měnit tvar a praskat.

Stejně jako u goretexové obuvi je důležité sprej či vosk nanést důkladně po celém povrchu a nechat impregnaci působit. Frekvence impregnování opět záleží na tom, jak často a při jakých příležitostech boty používáte.

Jak impregnovat bundu

Stejně jako u bot i u bundy platí, že ji v první řadě musíte zbavit nečistot a ideálně vyprat. Jak na to?

Nejdůležitější je řídit se pokyny výrobce. Obecně ale platí, že byste měli zkontrolovat, zda vám nezůstalo něco v kapsách a zapnout všechny zipy, které bunda má. Pokud máte bundu s membránou, je potřeba ji prát v tekutém pracím prostředku bez aviváže a maximálně na 40 °C. A stejně jako u bot platí, že by bunda měla schnout při pokojové teplotě dále od přímého tepelného zdroje.

  • Péřovou bundu je vhodné prát s tenisovým míčkem (nebo více), které pomohou peří načechrat. Přečtěte si podrobný návod Jak prát péřovou bundu.
  • Bundu z merino vlny rozhodně perte vždy na program pro jemné prádlo, ideálně na 30 °C.

A jak na samotnou impregnaci?

Čistou bundu je vhodné impregnovat sprejem, a to ze vzdálenosti 10 až 15 centimetrů a na rozdíl od bot je vhodné, pokud je bunda během impregnace lehce vlhká.

Práci vám usnadní také položení bundy na vodorovný povrch. Po impregnaci odstraňte „loužičky,“ které na bundě po aplikaci spreje zůstaly a nechte ji před dalším použitím důkladně uschnout. 

Jak impregnovat stan?

Stejně jako u ostatního nepromokavého outdoorového vybavení, i u stanu platí, že impregnace prodlouží jeho životnost. Impregnace stan chrání před ztrátou voděodolnosti, ale také například před plísní.

Na stanu impregnujeme vrstvu tropiko a platí zde stejné zásady jako u impregnace ostatní výbavy. Stan by měl být čistý a impregnaci je potřeba pečlivě nanést na celý povrch tropika. Nejlépe se vám bude pracovat na vodorovném povrchu – v případě stanu na podlaze. Potřebujete tak dostatečný prostor, stejně jako když stan necháváte schnout po náročnějším výletu.

Impregnace na stan je ve spreji a oproti ostatnímu vybavení vám zabere o něco více času. Životnost stanu může však prodloužit o celé roky.

Impregnace batohu

Promočený batoh je to poslední, co byste na své cestě za dobrodružstvím chtěli. Nezáleží na tom, jestli vyrážíte na jednodenní výlet s dětmi, nebo chystáte trek napříč Evropou. Radost vám neudělá ani promočená svačina nebo mikina, ale takový promočený spacák na několikadenním treku je přímo katastrofa, která může vést až k návratu domů. 

Přesně to jsou důvody, proč je důležité myslet nejen na impregnaci, ale také na ochranu batohu před deštěm. Tou může být buď pláštěnka na batoh s dostatečným vodním sloupcem nebo tzv. Dry Bag. Menší batoh (můžete ho hledat také pod názvem vodní pytel), vhodný pro uložení alespoň těch nejohroženějších věcí, jako je např. elektronika, náhradní ponožky a další drobnosti. 

Po delším používání batohu, návratu z cest nebo příliš vydatném promoknutí je na řadě samotná impregnace.

Dvě nejdůležitější zásady při impregnaci batohu:

  1. Batoh impregnujte čistý.
  2. Impregnaci nanášejte na stále vlhký povrch batohu.

Na umytí batohu vám bude stačit šetrné mýdlo nebo prací prostředek (u kvalitnějších batohů ale doporučujeme sáhnout po speciálním prostředku na funkční materiály), houbička a kartáček. Batoh opatrně otřete krouživými pohyby jemnější stranou vlhké houbičky s naneseným čisticím prostředkem a zipy vyčistěte kartáčkem (nejlépe to jde tím na zuby). Stejným způsobem můžete vyčistit zádový systém, který je obvykle nasáklý nejen vůní lesů, ale také potem. Při jeho čištění je však na místě skutečná jemnost a opatrnost, aby nedošlo k jeho poškození.

Nakonec houbičku pořádně propláchněte a z batohu odstraňte všechen čisticí prostředek.

Jakmile je batoh čistý, ale stále ještě vlhký, můžete se pustit do samotné impregnace. Tu aplikujte přibližně z 15 centimetrů a rozetřete ji po celé ploše houbičkou. 

Před další cestou nezapomeňte nechat batoh pořádně uschnout.

Tip na závěr

Ať už impregnujete jakoukoliv část vaší outdoorové výbavy, vždy impregnujte v dostatečně větraném prostoru a věnujte impregnaci plnou pozornost. Pokud kousek přehlédnete, může přijít celá práce vniveč.