K létu patří výlety a k výletům patří vedle kvalitních bot také kvalitní batoh. Ať už se pouštíte do několikadenní túry po horách nebo plánujete projít evropská města, bez batohu to prostě nepůjde. Jenže jak vybrat ten pravý? Přesně na to se dnes podíváme.

Pro jaký účel batoh vybíráte?

Nejdůležitější parametr, od kterého se poté odvíjí vše ostatní je – k čemu budete batoh používat? Pokud hledáte batoh do práce nebo na procházky městem, určitě sáhnete po jiném, než pokud s ním plánujete cestovat a přespávat týden (nebo klidně i jen víkend) v horách.

Poté, co si tuto základní otázku zodpovíte, je čas i na další. Víte, co všechno v něm budete potřebovat nosit a kolik toho musí batoh unést?

Pojďme se podívat, jak se to má s batohy podle jejich použití.

Jak vybrat turistický batoh

Jak poznat a vybrat nejlepší turistický batoh? Jak už jsme zmínili, v první řadě záleží na tom, k čemu ho budete potřebovat a kolik toho v něm plánujete nosit. Na menší jednodenní výlet není nutné vybírat extra drahou turistickou krosnu plnou skvělých funkcí. Pokud se chystáte na několikadenní expedici se stanem a vařením v přírodě, je potřeba vybírat zase trochu jinak. 

Batoh na jednodenní výlet

Pokud plánujete vyrazit na jednodenní túru, bude vám stačit menší turistický batoh s objemem kolem 30 litrů.

Do takového batohu pohodlně sbalíte svačinu, vodu, náhradní ponožky a pláštěnku, stejně jako powerbanku a čelovku. A víc toho vlastně potřebovat ani nebudete.

U menšího batohu je samozřejmě důležité také pohodlí. Neměl by jim chybět prodyšný zádový systém se síťkou, který zabrání hromadění potu. Výhodou je prostor pro upevnění trekových hůlek a boční kapsy na lahev s vodou – případně kompatibilitu s vodním vakem.

Více méně však můžete batoh na jednodenní výlet vybírat klidně podle vzhledu. Pokud se však chystáte na delší túru, je nutné si dát při výběru batohu pozor na mnohem více detailů.

Batoh na výlet s přespáním v přírodě

Plánujete víkendovou túru s přespáním v přírodě? Pokud patříte k začínajícím turistům, doporučujeme batoh s objemem minimálně 50 litrů. Do toho pohodlně sbalíte náhradní oblečení, jídlo, věci na spaní i na vaření.

Do batohu se vám budou hodit také náhodní boty. Zvlášť pokud na túru vyrážíte v trekových botách, určitě na večer a ráno oceníte i pohodlné sandále.

Batoh na delší výlet už je důležité vybírat i podle pohlaví. Muži a ženy mají odlišnou anatomii, a to se odráží právě i v konstrukci větších batohů. Co skvěle sedne mužům, může být ženě po delší době na zádech nepříjemné a naopak.

Batohu na delší putování by neměl chybět bederní pás, který vám výrazně sníží zátěž. Stejně jako ramenní popruhy by měl být i bederní popruh polstrovaný – to přispívá pohodlí při delších cestách.

Při výběru byste se měli soustředit také na to, zda má batoh kvalitní odvětrávání a dostatek kapes pro organizaci veškerého potřebného vybavení.

Zajímat by vás mohl článek

Jak vybrat nepromokavou bundu | Affekt blog

Batoh na několikadenní túru s přespáním v přírodě i na chatě

Pokud se chystáte na několikadenní trek, bude vás zajímat kategorie batohů s objemem 60–80 litrů. Alespoň v začátcích oceníte pohodlí, které větší batoh nabízí. Zkušenější turisté se zvládnou obejít i s 50 litrovým batohem, v začátcích však spíše minimalistickou verzi nedoporučujeme.

Trekové batohy mají oproti menším výhodu v extrémně kvalitně propracovaných zádových systémech.

Jak vybrat batoh na trek?

Opět platí, že záleží, k čemu přesně jej budete využívat. Pokud plánujete týdenní túru s přespáváním ve stanu a vařením na cestách, budete potřebovat větší a prostornější batoh než při prodlouženém víkendu v Alpách s přespáváním v horských chatách.

Ať tak nebo tak – čím větší hmotnost (jak samotného batohu, tak jeho nákladu), tím hůře se vám půjde. Proto je menší velikost (a hlavně váha) vždy o něco lepší.

Konstrukce batohu na trek

Už jsme zmínili, že rozlišení na dámské a pánské (unisex) batohy má svůj smysl a u trekových batohů to platí dvojnásob. Dámské batohy mají kratší zádový systém a speciálně upravený bederní pás. Jejich objem se pohybuje kolem 60-70 litrů.

Pánské batohy jsou uzpůsobené naopak mužské anatomii, čemuž napovídají delší záda a (obvykle) širší ramenní popruhy umístěné dále od sebe. Jejich objem se pohybuje od 60 do 100 litrů.

Kapsy a komory batohu na trek

Většina trekových batohů má dvě komory. Do spodní můžete pohodlně umístit věci na spaní, do horní pak oblečení a jídlo.

Hodí se i boční kapsy, do kterých pohodlně umístíte vodu, svačinu, ale třeba i slabší mikina či náhradní tričko. Velmi užitečný je boční vstup do batohu, díky kterému nemusíte přehrabovat jeho celý obsah.

Skvělým doplňkem je také pláštěnka, která ochrání batoh i jeho obsah před vytrvalým deštěm.

Jak vybrat batoh do města

Nakonec se podíváme ještě na batoh do města. Tento typ batohu je jedním z mála, u kterých je na předních příčkách kromě velikosti i design. Ten je důležité vybírat především tak, aby vám sedl a cítili jste se s ním skvěle.

A jak je to s jeho velikostí?

Batohy do města jsou ze všech variant nejmenší. I zde však samozřejmě záleží na tom, co všechno v něm plánujete nosit.

Batoh s objemem do 10 litrů je vhodný v případě, že chcete jen přenášet notebook do práce. Pokud do batohu chcete dát i nákup a další každodenní potřebnosti, včetně lahve s vodou apod., ideální velikost začíná na 15 litrech.

Přečtěte si také

Víte, co je Gore-tex a jak se o něj starat? Vše vysvětlíme | Affekt blog

Stejně jako u ostatních typů, které si vezmete s sebou na výlet, i u městského batohu je důležité pohodlí. To zajišťují polstrovaná ramena a síťovina na zádech, která zajistí lepší odvětrávání.

Užitečné vlastnosti a funkce, po kterých u batohu do města koukat

Batoh do města může mít také užitečné funkce a vlastnosti. Určitě chcete batoh s více než jednou kapsou. Pokud hledáte batoh na notebook, jedna kapsa by měla být polstrovaná pro větší bezpečnost přístroje. Pláštěnka na batoh pak ochrání jak batoh samotný, tak i jeho obsah v případě, že vás při cestě do práce nebo na městských pochůzkách zasáhne nečekaná průtrž mračen.

Jak vybrat batoh pro horolezce

Horolezecký a lezecký batoh se od klasického odlišuje. Více než klasický turistický batoh připomíná spíše pytel a jeho největším poznávacím znamením je jednoduchost. To však neznamená, že byste si na jeho výběru neměli dát záležet. 

Jednoduchost a odolnost

Batoh pro horolezce musí být v první řadě jednoduchý. Nenajdete na něm desítky kapes ani extrémně vymakaný zádový systém. To má však svůj důvod – čím méně speciálních vychytávek horolezecký batoh má, tím menší je riziko jeho poškození. Batohy pro horolezce jsou navíc z extrémně odolných materiálů, které se neprodřou ani při častém kontaktu se skálou.

Stejně jako trekový batoh i horolezecký má bederní a ramenní pás, který odlehčí zádům. U batohů pro horolezce je třeba dbát na snadné rozepínání bederního pásu, které oceníte při použití se sedákem.

Jak vybrat batoh pro běžce a cyklisty

Samostatnou kapitolou jsou také cyklistické a běžecké batohy. Jak vybrat ten ideální?

Jak vybrat batoh na kolo, brusle nebo běh

Stejně jako u klasického turistického batohu, i při výběru batohu na kolo je důležité vědět, jak přesně budete batoh využívat. Pokud se chystáte na bikepacking, budete vybírat v úplně jiných kategoriích produktů, než při jednodenních výletech.

Dnes se podíváme na volbu batohů právě pro klasické jednodenní výlety, které jsou vhodné pro většinu vytrvalostních sportů jako jsou in-line brusle nebo běh. 

Klasické cyklistické a běžecké batohy se vyrábí s objemem v rozmezí 5 až 40 litrů. 

Pokud plánujete kratší výlet, při kterém vám bude stačit voda, je lepší sáhnout po menším batohu do 10 litrů. Na delší výlet se bude hodit spíše batoh s objemem trošku větším, do kterého se pohodlně vejde nářadí, svačina a třeba i teplejší oblečení či nepromokavé pončo. 

Specifika cyklistických batohů

Stejně jako většina ostatních batohů i cyklistický by měl mít jednu hlavní kapsu a několik menších, včetně popruhů, na které si můžete pohodlně připnout například cyklistickou helmu.

Batohu by neměl chybět ani vak na vodu, který oceníte při jízdě i běhu, protože nemusíte kvůli vodě zastavovat a kdykoliv se v případě potřeby napijete pomocí hadičky. Důležité je také kvalitní odvětrávání, předcházející propoceným zádům. Užitečné jsou také reflexní prvky, které zvýší vaši viditelnost a s ní také bezpečnost nejen na silnicích.

Jak poznat, jestli vám batoh sedí?

Turistický batoh budete mít na zádech pravděpodobně celý den a ponesete v něm klidně i přes 10 kilo zátěže. Proto je naprosto nezbytné, aby vám perfektně sedl a nezpůsoboval ani minimální diskomfort. Pokud už po pár minutách cítíte nepohodlí, na túře vám rozhodně dobrým společníkem nebude. 

Jak batoh vyzkoušet?

Nejdůležitější je batoh zkoušet tak, jak ho budete nosit – to znamená naplněný zátěží.

Ideální na nákupu batohu online je mimo jiné i to, že si batoh můžete vyzkoušet v pohodlí domova, ale hlavně s reálným vybavením. 

  1. Batoh naplňte věcmi, které s sebou budete balit na túru či trek. Jak batoh zabalit už jsme zmínili – ideální je dát nejtěžší věci do spodní třetiny (věci na vaření, na spaní apod.) a navrch naopak ty nejlehčí (oblečení apod.).
  2. Poté batoh důkladně zavřete a maximálně utáhněte veškeré postranní popruhy, čímž zmenšíte jeho velikost na minimum. Ještě předtím, než si batoh nasadíte, nastavte si velikost zad podle své postavy. 
  3. A pak už hurá s naplněným batohem na záda! V tuhle chvíli přichází na řadu zapínání, nastavování a utahování všech podpůrných pásů – bederního, prsního, i ramenních. Bederní pás by měl nést velkou část zátěže, proto je důležité utáhnout ho opravdu poctivě. 
  4. Prsní pás odlehčí ramenům, pokud ho správně utáhnete, minimalizujete tím večerní bolest ramen.

Máte vše správně nasazené, utažené a připevněné? Na řadu přichází samotné zkoušení. Ideální je s batohem vyrazit alespoň na krátkou procházku. Pokud se vám s novým batohem ven nechce, nechte si ho doma nasazený alespoň 10 až 15 minut. Poskakujte, popocházejte, pobíhejte a zkrátka testujte veškeré možné situace, které vás mohou potkat. 

Cítíte se i po několika minutách pohodlně, nikde vás nic netlačí a vše funguje jak má? Skvělé! To znamená, že jste si vybrali správně a můžete vyrazit na túru i trek bez starostí!