Chystáte se na svou první ferratu nebo už jste se do této aktivity ponořili a hledáte o něco lepší vybavení? Dnes vám přinášíme pár tipů, které vám výběr ferratových bot usnadní. Nebojte se, nemusíte hned investovat vyšší tisíce, boty by přesto měly splňovat pár základních podmínek.

Co by měly splňovat ideální boty na ferratu?

Ideální boty na ferratu jsou pohodlné nízké trekové boty. Nazývají se nástupovky. Ty z velké části splňují všechny parametry ferratových bot. Pohorky sice mají pevné podrážky a také malou torzi, ale jsou vysoké a tím mohou omezovat v pohybu. Také většina z nich má hodně zaoblenou špičku, s kterou se pak hůře ustojí menší stupy na skále. Podrážka je tvrdší z důvodu, aby vydržely náročný vysokohorský terén a tak bude přilnavost o něco horší. Neplatí to ale u všech pohorek pro turistiku.  

Vhodné ferratové boty jsou pak konstruovány tak, aby splňovaly tyto body: 

  • Boty na ferratu vám musí dokonale sednout. Ještě, než se na ferratu vydáte, zjistěte, jestli jsou vám opravdu pohodlné a nikde netlačí.
  • Podrážka bot by měla být tvrdá a přilnavá, přilnavost vám usnadní na ferratách pohyb. Tvrdost podrážky rozloží vaši hmotnost na větší plochu a to hlavně ve chvílích kdy na ferratě zdoláváte umělé žebříky nebo lezení po kramlích.
  • Bota by neměla mít zaoblenou špičku. Špička ferratové boty by měla mít hranu na špičce podrážky, tedy takzvanou lezeckou špičku. S ní se pak můžete pohybovat po malých stupech na skále.
  • U ferratových bot se rozhodně vyplatí co nejmenší torze, která předchází rotaci boty v podélné ose chodila, a tím možnému zvrtnutí kotníku. Boty by tedy měli být tuhé.
  • Materiál nástupovek je z technických tkanin, které nepotřebují příliš údržby, ale jsou odolné proti mechanickému poškození, voděodolné a díky použitým materiálům i prodyšné. Samozřejmě vhodnou péčí životnost bot prodlužujete.
  • Boty mohou mít i gumovou obsázku a to buď částečnou ve špičce nebo celoobvodovou.
  • Jak už jsme zmínili, dokonale padnoucí boty jsou základ, při výběru se proto soustřeďte i na kvalitu šněrování.

Nezapomeňte, že rozhodujícím faktorem při zdolávání ferrat nejsou jen vlastnosti bot, ale hlavně profily, obtížnosti, náročnosti sestupů a nástupů k ferratám. Všechny tyto informace jsou dnes jednoduše dostupné a tak lze podle těchto informací zvolit správné vybavení a boty.

Tipy na konkrétní obuv

Když půjdete ferratu s lehkým nástupem a sestupem po turistických stezkách, třeba i s tvrdší obtížností, určitě zvolíte nástupové boty, například Asolo Freney Low GV. Na druhou stranu, když půjdete celodenní trek v horách s obtížným nástupem nebo třeba i se sestupem přes ledovec bude vhodné zvolit vysoké trekové boty na úkor omezení pohybu. Na ledovci to prostě v nízkých botách nejde a v kombinaci například s mačkami budete potřebovat boty vysoké. Zajímat by vás mohly Asolo Piz GV.

Jak vybrat boty na ferratu pro svůj první výšlap?

Pokud chcete s partou přátel zkusit svou první ferratu, nemusíte si hned kupovat dokonalé boty určené přímo na ferraty. Při nenáročném výstupu vám budou určitě stačit i obyčejné nízké trekovky nebo vysoké pohorky. Připravte se však na to, že vás můžou kvůli zaoblené špičce, měkkosti nebo výšce boty v určitých chvílích na ferratě lehce omezovat. Nebojte, nezkazí vám to úžasný zážitek ze zajištěných cest. 

Poté se určitě sami rozhodnete, až budete vědět, že chcete do ferratového vybavení investovat.

Chcete své vlastní vybavení na ferraty?

Přečtěte si, jak ho správně vybrat.