Sezónu lyžování, skialpingu a běžek pomalu nahrazuje čas horských túr. Máte na ně správné vybavení? Základem jsou rozhodně kvalitní boty, proto se dneska podíváme, jak na jejich výběr.

Jaké typy bot na hory existují?

Když se řekne horská túra, každý si představí trochu něco jiného. Pro někoho to je jednodenní výlet s dětmi na limonádu a pivo a pro někoho jiného několikadenní túra na šestitisícovku.

Ať už je váš případ jeden ze zmíněných nebo cokoliv mezi tím, nohy dostanou zabrat tak jako tak. Základní rozdělení pohorek se odvíjí právě od typu výletu, který plánujete.

Nízké pohorky

Klasické nízké pohorky jsou vhodné na nenáročnou procházku horským terénem. Část se s nimi můžeme setkat i ve městech či na jiných nenáročných výletech. Zpravidla mají spíše měkčí podrážku a nohám poskytují pouze základní ochranu. Hodí se pro začínající turisty, kteří plánují několikahodinové výlety na turistických trasách a v příznivém počasí.

Jednou z výhod nízkých pohorek je nízká cena, ale i univerzálnost. Pokud nejdete zrovna za kulturou, můžete je využít téměř na každou příležitost.

Vysoké pohorky

Vysoké pohorky poskytují ochranu kotníkům. Jejich podešev je většinou o něco tužší než v případě nízkých pohorek. Hodí se do náročnějšího terénu a pokud zvolíte kvalitní vysoké pohorky, nemusíte se v nich bát vyrazit ani na několikadenní túru. Kotníkové pohorky se hodí do náročnějšího, např. kamenitého terénu, i v případě, že na zádech táhnete vyšší zátěž. Kvalitní kotníkové pohorky mívají současně tužší podešev a výrazný vzorek.

Horolezecké boty

Horolezecké boty se kromě možnosti upevnění rámových stoupacích želez pro zdolávání ledových povrchů liší také extrémní odolností proti poškození. Některé horolezecké boty mají goretexovou vrstvu. Jak už jejich název napovídá, jsou ideální pro dobrodruhy, kteří plánují zdolávat skutečně náročné překážky. Za zmínku stojí také boty expediční, které vás podrží i při zdolávání šestitisícovek.

Teď už víte, z jakých základních typů bot si můžete vybírat. Co u výběru bot nepřehlédnout a nepodcenit? Podíváme se především na trekové boty pro začátečníky a mírně pokročilé turisty.

Pro ženu či muže? U bot na tom záleží

Rozdělení na dámské a pánské je často pouze o vizuálních rozdílech. U bot a u pohorek obzvlášť to však rozhodně neplatí.

Dámské boty na hory se od pánských liší nejen velikostí, ale také střihem.

Pánské boty na hory jsou přizpůsobené mužské anatomii a dámské naopak. Další kategorií jsou dětské boty na hory, které mají zase svá vlastní specifika. Rozdělení je důležité jak kvůli pohodlí, tak i bezpečnosti. Pokud si koupíte boty nevhodného střihu, budou vás zbytečně tlačit nebo nesednou jiným způsobem, což zvyšuje pravděpodobnost zbytečného úrazu.

Zima nebo léto?

V jakém období na horskou túru vyrážíte? Pokud nemáte skialpy nebo sněžnice, trek na horách v zimě si příliš neužijete. Avšak i na krátkou procházku se vám budou hodit kvalitní zimní pohorky. Ty by měly být nepromokavé, ideálně s membránou Gore-tex.

Ať už si nakonec vyberete nepromokavé boty na hory z jakéhokoliv materiálu, nezapomínejte na pravidelnou impregnaci, díky které si svou nepromokavost udrží i dlouhé roky.

Správná velikost – jak zkoušet boty?

Ať už vybíráte pánské zimní boty na hory nebo spíše boty na letní túru pro dámu, zákonitosti výběru velikosti se od sebe příliš neliší.

Boty na hory – ať už zimní či letní – by vždy měly být o číslo větší, než je velikost vašich klasických bot rovnou z několika důvodů. Při horských výšlapech vám nohy mohou natéct, navíc se do trekových bot často používají tlusté ponožky, které mají na velikost a pohodlí také vliv.

Při zkoušení byste se neměli špičkou nohy dotýkat boty ani při pohybu. Zkusit to můžete i tak, že dáte nohu do boty právě až po špičku a pokud se vám vejde prst mezi patu a botu, velikost je pravděpodobně správná.

Výběr velikosti se rozhodně nevyplatí podcenit. Nejenže jde o vaše pohodlí na dlouhých túrách, pokud však vyberete příliš malé boty, můžete je také používáním poškodit. Konkrétně jejich membránu, díky které mají své nejlepší vlastnosti jako např. voděodolnost.

Jak tvrdá by měla být podrážka?

Trekové boty na hory vyžadují pořádnou podrážku (podešev) s výrazným vzorkem. Čím tvrdší podrážka je, tím lépe bota vaše nohy ochrání a tím lépe se zvládnete pohybovat i po kamenitém a jinak nepříznivém povrchu.

Tvrdost podrážky je také další věc, kterou se od sebe odlišují nízké a kotníkové boty.

  1. Nízké trekové boty mívají podrážku spíše měkčí. Díky tomu jsou velmi pohodlné, ale zase se nehodí do náročnějšího terénu.
  2. Většina kotníkových trekových bot má podrážku pevnou s kvalitním vzorkem. Obecně platí, že čím tvrdí podrážka, tím kvalitnější bota do náročnějšího terénu.

Výběr podle svrchního materiálu

Dalším důležitým parametrem výběru je jejich materiál.

Typickým rysem trekových bot na hory je použití membrány, která může být například z Gore-texu. Tu chrání svrchní vrstva, která může být vyrobena z různých typů materiálu.

Ještě nedávno byl vrchní materiál trekových bot z drtivé většiny kožený, to už však dnes spíše neplatí. Dnes získávají na oblibě lehčí technické textilie, které jsou kromě jiného i méně náročné na údržbu.

Velmi oblíbenou variantou je kombinace kůže a textilu. Tento typ se hodí primárně na letní výlety, protože jsou velmi lehké a současně prodyšné. Nechrání tak dobře před vlhkem, ale na druhou stranu jsou zvlášť v teplém počasí velmi pohodlné.

Nezapomeňte přibalit

Ademm Protect Leather Spray 400 ml impregnace na obuv

Ademm Protect Leather Spray 400 ml – impregnace na celokožené boty s goretexem nebo jinou membránou případně jiné materiály, kterým potřebujete zvýšit voděodolnost...

Celokožené boty mají samozřejmě výhodu ve větší ochraně před nepřízní počasí. Před vlhkem vás v nich kromě samotné membrány chrání i kůže, kterou můžete naimpregnovat a jejich voděodolnost tak prodloužit.

Tipy a triky na používání outdoorových bot

Nové boty často znamenají bolavé nohy a další nepříjemné starosti.

Jak eliminovat možnost nepohodlní na první túře v nových botách?

  • Před velkou túrou boty nejprve „rozšlápněte“ na několika menších procházkách.
  • Volte kvalitní, klidně tlustší, funkční ponožky.
  • Do baťohy či krosny nezapomeňte přibalit náplasti.
  • Vyrážíte na jarní či podzimní túru? Zabalte si také nesmeky.
  • Na vícedenní túru si do krosny přibalte i sandále, do kterých se můžete večer přezout a nohám ulevit.