Potřebujete novou čelovku nebo se teprve poohlížíte po té první? Možná vás zarazí, že ani u čelovek není tak snadný, jak se může na první pohled zdát. Nabídka je opravdu bohatá a každá čelovka vám poslouží v trochu jiné situaci. Jak a podle jakých parametrů vybrat tu pravou?

Nad čím se při výběru čelovky zamyslet?

Pokud vybíráte svou první čelovku, možná vás zarazilo množství všech parametrů, kterými se od sebe odlišují. Počet lumenů, metry dosvitu, diody, červené světlo, baterie a dobíjení, velikost kuželu světla atd., atd.

Pokud potřebujete kvalitní čelovku, která vám poslouží nejen na cestu k toaletám na festivalu, budete se, stejně jako u nákupu ostatního outdoorového vybavení, muset zamyslet nad svými potřebami a nad tím, jak čelovku plánujete využívat. Poté už půjde výběr s naším návodem snadno.

Typy čelovek – k čemu ji potřebujete?

Různé typy čelovek mají různé způsoby využití. Stačí vám nejlevnější typ, se kterým si ve stanu najdete, co potřebujete a dojdete s ní v kempu nebo na festivalu ve večerních hodinách na toaletu? Nebo ji potřebujete na běh ve večerních hodinách? Nebo hledáte čelovku, která vám spolehlivě poslouží třeba i při zdolávání osmitisícovky?

Podle toho budete vybírat jednotlivé parametry, které má vaše budoucí čelovka splňovat. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Základní parametry výběru čelovek

Už víte, že při vám při výběru čelovky pomůže znát její účel. Parametry čelovek už vám pomohou se samotným výběrem podle toho, k čemu čelovku budete používat.

Jaké jsou nedůležitější parametry, podle kterých budete čelovku vybírat?

  • Světelný tok
  • velikost kuželu světla a dosvit čelovky
  • výdrž, způsob nabíjení a baterie,
  • hmotnost a odolnost.

Světelný tok

Tento parametr určuje výkon vaší budoucí čelovky. Počítá se v jednotkách lumenů (lm). Jedná se možná o tu nejdůležitější funkci čelovky, která určuje, k čemu ji můžete pohodlně použít a jak moc vám pro vaše potřeby posvítí.

Kolik lumenů by čelovka měla mít?

  • Pokud hledáte čelovku do kempu nebo na festival, kterou plánujete používat například při čtení nebo hledání věcí ve stanu, bude vám stačit čelovka s výkonem do 100 lm. Takovou čelovku je užitečné mít vždy po ruce. Při večerních procházkách o vás dá vědět okolí a hodí se i doma v případě výpadku proudu.
  • Čelovka s výkonem do 400 lm se hodí pro většinu outdoorových aktivit jako je večerní běh nebo cyklistika. Pro většinu klasických outdoorových aktivit se jedná o vhodnou volbu, která vám dostatečně posvítí a současně jste díky ní vidět.
  • Čelovka s vyšším výkonem se pak hodí pro extrémní sportovce. V našem e-shopu je najdete v kategorii pracovní čelovky.

Velikost kuželu světla a dosvit

Velikost světelného kuželu a dosvit čelovky spolu úzce souvisí. Čím větší je světelný kužel (oblast dosahu světla v okolí) tím kratší dosvit čelovka má a naopak. Čím dále dosvítí, tím méně uvidíte kolem sebe.

Čelovka s dosvitem nad 50 metrů je vhodná pro většinu sportovních aktivit jako je například běh či cyklistika. Největší nevýhodou čelovek s větším dosvitem je jejich nižší výdrž, v mnoha případech se však jedná o nutný kompromis, protože například ve tmě na kole vám čelovka s nižším dosvitem příliš užitečná nebude. Je však třeba dbát na to, abyste vždy měli náhradní baterie nebo čelovku čerstvě nabitou.

Čelovka s dosvitem pod 50 metrů se hodí ke všem běžným aktivitám od kempování po večerní procházku.

Výdrž a napájení

Dalším velmi důležitým faktorem při výběru je výdrž čelovky. Jak dlouho vám posvítí? S tím souvisí také téma napájení.

V technických parametrech si pod údajem výdrže můžete užitnou dobu použití čelovky. To znamená dobu, po kterou vám pořád bude sloužit, jen se její výkon výrazně sníží. U levnějších čelovek je tento údaj lepší brát jako informaci o tom, kdy dojde k jejímu úplnému vybití.

A jak je to s napájením?

Většina čelovek je na baterky. Nejčastějším zdrojem jsou tužkové AA nebo AAA. Knoflíkové baterie většinou najdete u méně kvalitních čelovek s nižším výkonem, naopak Lithiové a Li-ion baterie používají ty nejvýkonnější čelovky. Jejich největší výhodou je, že se nevybíjejí v době neaktivity. Oproti tužkovým jim však více škodí mráz.

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat batoh | Turistika, trek, do města

V poslední době se můžete čím dál tím častěji setkat i s čelovkami s USB napájením.

Pokud vyrážíte do přírody na delší dobu – ať už jako cyklista, běžec nebo turista, nezapomeňte, že byste u sebe měli mít vždy náhradní baterky či powerbanku na dobití čelovky.

Hmotnost a odolnost

Kupujete si čelovku na dovolenou letadlem nebo několikadenní túru s batohem na zádech? V takovém případě byste neměli podcenit ani její hmotnost.

Důležitým parametrem je také odolnost, která se určuje parametrem IP (Ingress Protection). Čelovka pro outodoorové použití (včetně festivalů a kempů) by měla mít alespoň IP X4, která poskytuje ochranu proti stříkající vodě a vniknutí velmi drobných těles.

Doplňující funkce čelovek

Pokud hledáte kvalitní čelovku, která vám poslouží skutečně spolehlivě za všech okolností, narazíte i na mnoho dalších funkcí, které vám mohou pobyt v přírodě zpříjemnit a zvýšit vaši bezpečnost.

Zaostření a nastavení intenzity světla

Zaostření na jeden bod se může hodit v mnoha situacích, například při hledání nebo kontrole nejasného prvku v terénu. Stejně tak možnost nastavit si intenzitu světla podle potřeby se hodí jak při běhu, kdy se bude hodit intenzita vyšší, tak při noci v kempu, kdy nechcete rušit své okolí a využijete tak intenzitu nižší.

Červené světlo

Některé čelovky umožňují svícení méně intenzivním, červeným světlem, které v noci upoutá méně pozornosti a neruší okolí.

SOS blikání a stroboskop

Potřebujete na sebe v nebezpečí naopak pozornost upoutat? K tomu je vhodná funkce SOS blikání. Stroboskop může pomoci například při střetu s divokým zvířetem.

Možnost naklápění svítilny a nastavitelný popruh

Čelovka s možností naklápění vám ušetří spoustu otáčení hlavy. Takovou čelovku stačí zkrátka natočit ve směru, kam si zrovna potřebujete posvítit. Díky nastavitelnému popruhu (který je většinou samozřejmostí, neplatí to však vždy) vám zase na hlavu perfektně padne za všech okolností a pohodlně ji může používat i více členů vaší výpravy.

Jak vidíte, při výběru čelovky je toho potřeba zvážit celkem dost. Na Affektu si však zaručeně vyberete tu pravou, která vám posvítí na každé vaší cestě i při každé vaší sportovní aktivitě.