Jedete do kempu, na festival nebo se chystáte na túru se spaním venku? Pak budete kromě stanu a spacáku potřebovat také karimatku. Kvalitní karimatka vám zajistí maximální pohodlí a teplotní komfort. Alespoň pokud vyberete tu pravou. Podle čeho karimatku vybírat?

K čemu karimatku potřebujete?

Pokud už jste četli nějaký z našich dalších článků o tom, jak vybrat outdoorové vybavení, asi vás nepřekvapí, že začneme stejně. Nejdůležitější při výběru karimatky je zvážit, k čemu, jak a jak často ji budete využívat.

Karimatek je několik různých typů, které se od sebe liší svou váhou, skladností, ale samozřejmě také pohodlím a tepelným komfortem.

Karimatka na letní odpočinek u vody

Pokud chcete s karimatkou například do kempu nebo na festival, kam se dopravíte autem, vůbec nemusíte řešit její váhu ani skladnost. Rozhodujícím faktorem bude pohodlí. V kempech a na festivalech se dá počítat s poměrně přátelským povrchem, takže se nemusíte bát vytáhnout (samo)nafukovací karimatku.

Pokud chcete ušetřit, určitě si však vystačíte i s karimatkou pěnovou, která sice nenabízí komfort blížící se vlastní posteli (naopak na ní ucítíte každou větvičku) a ani její tepelná izolace nepatří k nejlepším, ale na druhou stranu s ní budete mít minimum práce (žádné nafukování, stačí rozbalit a máte ustláno). Navíc je ze všech variant nejlevnější i nejodolnější. Nehrozí, že ji nesrovnalost v terénu propíchne a nemá ani ventil, který se u levnějších nafukovacích karimatek často rozbíjí.

Karimatka na túry a expedice – co všechno zvážit při výběru?

Pokud s karimatkou vyrážíte na několikadenní pochody, budete se muset nad výběrem přece jen zamyslet o něco více a zodpovědět si pár důležitých otázek.

Jak moc vám záleží na velikosti a váze sbalené karimatky?

Karimatku pravděpodobně potáhnete celou dobu na zádech. Jak důležité jsou pro vás její míry a váha?

  • Pěnová karimatka je se svou váhou v rozmezí 200 až 400 gramů ze všech variant s přehledem nejlehčí. Její nevýhoda s ohledem na přenášení jsou její rozměry. Pěnovou karimatku musíte nosit upevněnou vně batohu, což pro někoho může být nepohodlné.
  • Samonafukovací karimatka je poměrně ideálním kompromisem ve všech faktorech. Ve sbaleném stavu je o něco větší než karimatka nafukovací, ale do krosny ji můžete sbalit poměrně pohodlně. Horší je to s její váhou, která se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 500 do 800 gramů
  • Nafukovací karimatky jsou oproti samonafukovacím až o polovinu menší a o něco lehčí. Jejich váha záleží především na tom, jak moc chcete do karimatky investovat. Váha levnějších variant se pohybuje kolem 500 gramů, s větší investicí se však můžete dostat až na váhu karimatky pěnové.
  • Jedinou nevýhodou nafukovacích karimatek je náročnější nafukování a příliš se nehodí do drsnějšího terénu (například kameny, čerstvě posekaná louka… to samé platí samozřejmě i pro karimatku samonafukovací).

Jak moc je pro vás důležité pohodlí?

Nekvalitní noční spánek může být, zvlášť během náročných pochodů, nebezpečný, a to rovnou z několika ohledů. Člověk je unavený, nepříjemný na okolí, nepozorný… zkrátka a dobře rozhodně se nejedná o příjemného společníka na několikadenní výlet. Pokud budete v terénu přespávat jen jednu noc, asi zase o tolik nejde. Při vícedenním pobytu v přírodě už byste však měli dbát i na to, abyste se vyspali opravdu dobře.

Zde samozřejmě záleží na individuálních potřebách. Mladí ostřílení skauti nebudou ke kvalitnímu spánku potřebovat takové pohodlíčko, jako o něco starší člověk, který vyráží na túru po několika letech pohodlného spaní na paměťové matraci.

Pokud chcete mít maximální jistotu „spánku jako v bavlnce“ a zároveň víte, že nebudete spát v příliš drsném terénu, sáhněte po nafukovací karimatce, kterou můžete pro jistotu podložit celtou. S tloušťkou v nafouknutém stavu kolem 6 centimetru vám zajistí dokonalé pohodlíčko i tepelnou izolaci. Pro jistotu ji můžete podložit celtou, čímž minimalizujete riziko propíchnutí.

Pěnová karimatka vám sice nenabídne takové pohodlí, ale zaručeně se nepoškodí ani v tom nejdrsnějším terénu a stejně jako nafukovací ji můžete pro zvýšení izolace podložit například zmíněnou celtou.

Rychlost rozložení a složení

Chcete večer přijít na tábořiště, lehnout a spát? V takovém případě je nejlepším řešením pěnová či skládací karimatka, které skutečně jen rozložíte a můžete se uložit ke spánku.

Ani ráno vám jejich sbalení nezabere více než minutu času. Pokud vám nevadí tahat karimatku vně batohu, je to co do rychlosti skutečně nejlepším řešením.

Nezapomeňte si přečíst

7 tipů, jak vybrat spacák pro léto 2022 | Affekt blog

Samonafukovací a nafukovací karimatky už vyžadují trošku času, než se nafouknou a ráno složí. Ani zde se však nejedná o desítky minut a pokud je pro vás větší prioritou pohodlí a možnost sbalit si karimatku do batohu, jedná se o jasnou volbu.

Další důležité parametry výběru

Pokud už znáte své potřeby, budete mít výběr o něco jednodušší. Jaké jsou další parametry, které byste neměli při výběru karimatky podcenit?

Velikost karimatky

V případě karimatky na velikosti rozhodně záleží. Není nic horšího než zjištění, že se na svou podložku nevejdete. Nebo že se z ní hned po usnutí svalíte a noc strávíte na studené a hrbolaté zemi. Karimatka by tak měla být dostatečně velká, aby pokryla vaši výšku, šířku a současně je fajn myslet i na to, jak moc se v noci vrtíte – a pokud hodně, vybrat o něco větší.

Chcete šetřit místo? Některé karimatky jsou například širší v oblasti ramen. Obvykle se však jedná o něco dražší variantu, protože karimatka s rozšířením v ramenou je oproti klasickému obdélníků spíše netradičním kouskem.

Tloušťka karimatky

Jak tlustá je rozložená karimatka? Tento parametr ovlivňuje tepelnou izolaci i pohodlí, v jakém se vyspíte. Čím tlustší karimatka, tím tepleji vám bude a s tím menší pravděpodobností vás budou budit nerovnosti v terénu.

Karimatku si můžete pořídit v tloušťce od 1 do 14 centimetrů. Nejtenčí karimatky (do 3 centimetrů) jsou nejčastěji pěnové, což znamená, že jsou extrémně lehké a současně odolné, příliš pohodlně se na nich však nevyspíte. 

Nafukovací a samonafukovací karimatky obvykle začínají na tloušťce 3 cm, i zde však platí, že čím tlustší karimatka je, tím pohodlněji se na ní vyspíte.

Pohodlí je zkrátka u karimatek vždy na úkor váhy a velikosti. Je tak potřeba dobře si promyslet, co je pro vás nejdůležitější a sáhnout po kompromisu ideálním pro vaše potřeby. Například do kempu můžete klidně sáhnout po 6centimetrové nebo klidně i větší karimatce. V případě toho, že si ji ponesete na zádech, bude pravděpodobně vhodnější sáhnout po menší, ale zároveň skladnější variantě.

Tepelný komfort karimatky

Při výběru spacáku je jedním z nejdůležitějších údajů tepelný komfort. Mnoho lidí však zapomíná, že to samé platí i pro karimatku. Pokud si koupíte spacák s tepelným komfortem -15 °C, ale podceníte ho u karimatky, promrznete v noci stejně důkladně, jako byste měli ten nejtenčí letní spacák.

Jak vybrat stan? To se dozvíte v

Jak vybrat stan? Máme pro vás několik tipů | Affekt blog

Tepelný komfort u karimatky určuje parametr, který se schovává pod písmenem „R“.

Čím větší má karimatka R, tím více izolace a tepelného komfortu poskytuje. Pokud chcete mít jistotu, že nezmrznete ani v extrémnějších podmínkách, sáhněte po karimatce s R 3,5 a více. Na takové letní kempování vám bude stačit karimatka s R 2. Nižší číslo už však příliš nedoporučujeme, zvlášť při citlivosti na chladnější teploty.

Kolik do karimatky investovat?

Dalším faktorem je samozřejmě cena. U té záleží především na tom, jak často chcete karimatku používat a opět i na tom, v jakých podmínkách. Pokud jedete jednou za rok do kempu, pravděpodobně si vystačíte s karimatkou za pár stovek.

Pokud cestujete několikrát do roka, určitě se vyplatí si za karimatku a pohodlí, které nabízí, něco připlatit.

Typy karimatek – shrnutí

Je to pro vás trochu moc informací najednou? Přečtěte si naše krátké shrnutí.

Pěnová karimatka

Ideální pro všechny, kdo potřebují levnou karimatku do kempu a nevadí jim větší rozměry pro sbalení.

+ nízká cena

+ přežije téměř vše (kromě kočičích drápků)

+ velmi lehká

– velký objem

– cítíte na ní každou větvičku a kamínek

– nižší teplotní komfort

Nafukovací karimatka

Maximum pohodlí při minimálních rozměrech.

+ vyšší teplotní komfort

+ malá velikost při sbalení (vejde se do batohu)

+ skvěle izoluje

– možnost propíchnutí

– náročnější příprava na spánek a balení

Samonafukovací karimatka

Vyvážený kompromis mezi pohodlím, skladností, tepelnou izolací a cenou.

+  teplotní komfort

+ skvělá izolace

+ rychlé nafouknutí

+ poskytuje pohodlí i při propíchnutí

– možnost propíchnutí

– větší velikost a váha

– cena-u levnějších variant může dojít k rychlému opotřebení ventilu