Zima je konečně tady! Přestože možná není tím nejoblíbenějším ročním období a zvlášť ve městech dovede vlezlý chlad a roztékající se sníh ošklivě potrápit, pro všechny ty zimní radovánky a sporty těch pár měsíců rozhodně stojí za to. Dneska se vyhneme klasickému povídání o lyžování a běžkách. Místo toho se podíváme na čím dál tím populárnější sněžnice.

Proč zkusit sněžnice?

V minulosti byly sněžnice – zvlášť na horách – naprosto nepostradatelnou součástí zimní výbavy. Pokud jste (tenkrát ještě dřevěné) sněžnice náhodou neměli, znamenalo to jediné. Celou zimu se nikam nedostanete a tím pádem ani nebudete mít co jíst.

Dnes se sněžnice opět dostávají do módy – tentokrát však primárně ke sportovním účelům.

Čím to je?

Důvodů je rovnou několik:

  • Sněžnice jsou vhodné pro každého a pohybovat se na nich naučíte za jedno odpoledne.
  • Pořizovací náklady jsou minimální – kromě sněžnic a zimního oblečení nic nepotřebujete.
  • Jsou ideální zimní aktivitou pro efektivní pálení tuků, která přitom není o nic náročnější než chůze.
  • Na sněžnicích si můžete pohodlně užít dlouhých výletů nehledě na počasí.

Pokud vás lákají zimní sporty, ale lyžování ani běžkování neovládáte, sněžnice jsou ideální volbou. Na rozdíl od zmíněných zimních sportů se na nich zvládnete pohybovat v podstatě hned a na vytříbení techniky vám stačí pár hodin.

K tomu si ještě můžete připočíst o něco nižší pořizovací cenu oproti ostatním zimním sportům, stejně jako minimální nutnost údržby a sněžnice se stávají jasnou volbou – a kdo ví, třeba vás právě tento sport přivede i ke skialpinismu, lyžování či dalším aktivitám, které vám dlouhé zimní měsíce zpříjemní.

Jak vybrat sněžnice

Jedním z nejtěžších úkolů pro začátečníka je vybrat sněžnice, které budou nejlépe splňovat jeho potřeby. Sněžnice můžete vybírat podle několika parametrů:

  • Velikost a maximální zatížení sněžnic,
  • vázání,
  • typ terénu, ve kterém se budete pohybovat,
  • cena sněžnic,
  • výrobce.

Pojďme se na ně podívat zblízka.

Velikost a maximální zatížení sněžnic

Nejdůležitějším parametrem výběru je správná velikost a zatížení sněžnic. Volit můžete sněžnice s větší plochou – takové maximálně zabrání propadání do sněhu, na druhou stranu jsou však poměrně neobratné a nebude se vám v nich chodit nijak zvlášť dobře. A právě pohodlná chůze ve sněhu je nejčastějším důvodem k jejich pořízení.

Proto je možná o něco lepší volit spíše sněžnice s menší plochou a řídit se především jejich nosností.

U sněžnic totiž nejvíce záleží na tom, jakou váhu ve sněhu ponesou. Proto je důležité popřemýšlet nejen o tom, kolik vážíte vy, ale také případný batoh, který na sněžnou túru ponesete.

Muži by měli volit sněžnice s vyšší nosností. Ženám budou obvykle stačit sněžnice s nosností kolem 80 kilogramů.

Pokud hledáte flexibilní možnost, pořiďte si sněžnice s tzv. přídavným ocasem neboli tailem, který můžete připnout v případě potřeby (více sněhu, vyšší zátěž) a poté opět odepnout. Tento typ sněžnic najdete primárně pod značkou MSR, jejichž velkou výhodou je také značná odolnost.

Vázání sněžnic

Správně zvolené vázání neboli upínání sněžnic má obrovský vliv na celkové pohodlí, které vám dopřejí. A to nejen při chůzi ve sněžnicích, ale také při jejich nazouvání.

Prvním a zároveň nejlepším typem vázání je tzv. polorám, ve kterém botu snadno zafixujete pásky a můžete vyrazit.

Druhým typem je pak podložka s řemínky, které botu obepínají. Nevýhodou tohoto způsobu je nutnost pevnějšího uvázání bot. Naopak bonusem je, že je tento systém velmi odolný. Vždy volte sněžnice, které mají ráčny (upínání) minimálně přes nárt, lepší jsou však takové, které je mají i přes špičku.

Typ terénu

V jakém terénu a jak konkrétně budete sněžnice používat?

Pokud se vydáváte do horského terénu, budete potřebovat velmi odolné sněžnice spíše menšího rozměru, pro pohyb budete totiž potřebovat maximální obratnost, kterou větší sněžnice neumožňují. Chybět by jim neměly také podpůrné hrazdičky pod patu a podpatěnka, která usnadňuje pohyb do kopců.

Sněžnice pro turistiku jsou konstrukčně těm do horského terénu podobné, ale přece jen jsou o něco méně náročné. Nepotřebují takovou boční trakci a ani tolik výkonný drapák. Podpatěnka se vám však bude při stoupání stále hodit. Sněžnice pro turistiku jsou zpravidla dělané z plastu.

Myslivecké sněžnice jsou často naopak velmi rozměrné, protože více než na obratnost se u nich klade důraz na vysokou nosnost. Většinou vůbec nemají stoupací hrazdičky, protože se u nich nepředpokládá pohyb v náročném terénu.

Cena sněžnic

Dalším důležitým bodem při výběru sněžnic je samozřejmě jejich cena. Nejlevnější sněžnice do nenáročného terénu můžete pořídit už pod 2000 korun, a to jak s hliníkovým, tak i plastovým rámem. Pokud chcete sněžnice pouze vyzkoušet a zjistit, jaké vám budou nejlépe vyhovovat – a zda se vůbec jedná o sport pro vás – spíše, než nákup levných sněžnic doporučujeme zkusit nejprve půjčovnu a poté investovat do kvalitnějších, které vám vydrží dlouhé roky a budou splňovat všechny vaše nároky.

Sněžnice podle značky

Rozhodli jste se pro pořízení vlastních sněžnic a váháte, po jaké značce sáhnout? Máme pro vás pár tipů.

Pokud hledáte opravdu odolné sněžnice, které leccos vydrží a podpoří vás i v tom nejnáročnějším horském terénu, jasnou volbou jsou již zmíněné sněžnice MSR. Naprosto ideální do náročnějšího kombinovaného terénu jsou sněžnice MSR Lightning Ascent, ale na ledu, kamenech a v dalších ne úplně ideálních podmínkách jsou zajímavou volbou také velmi obratné a odolné Inook Odesey.

Značka Inook celkově nabízí velmi vysokou kvalitu turistických sněžnic.

Pokud hledáte skvělé sněžnice na lehčí zimní turistiku, skvěle vám poslouží plastové sněžnice Inook RX. Skvělé jsou také sněžnice TSL 226 Start s jednou ráčnou přes nárt, které se hodí do mírnějších kopců a určitě vás v začátcích nezklamou.

Pokud plánujete do zimního terénu vyrazit s těžkým nákladem, jasnou volbou jsou technické TSL Camo 227 vhodné pro profesionální použití.

Boty a další výbava na sněžnice

Jaké boty a další výbavu budete na sněžnice potřebovat? Ideální volbou jsou klasické trekové boty, které vám sednou a jdou pořádně stáhnout.

K tomu se vám budou hodit také trekové hole se sněhovým talířkem, batoh (velikost volte podle toho, na jak dlouho do terénu vyrážíte) a samozřejmě dostatečně teplé zimní oblečení. A to je v podstatě vše – jak už jsme psali v úvodu, sněžnice patří ke skutečně nenáročným sportům jak na fyzikou zdatnost, tak i výbavu.

Jak se na sněžnicích pohybovat?

Pokud umíte chodit, můžete se zdatně pohybovat i na sněžnicích. Samozřejmě si však budete muset zvyknout na odlišnosti, které sněžnice mají. A také se připravit na to, že vás budou bolet části těla, o kterých jste předtím snad ani nevěděli. Hlavním problémem bývají kyčle a hýždě – proto je fajn před cestou do terénu zkusit, jestli se vám podaří na vámi vybraných sněžnicích udělat krok vpřed, aniž byste trpěli bolestí těchto oblastí.

Pokud vás přece jen bolest této oblasti trápí, je ideální navštívit fyzioterapeuta, který vás naučí správné provedení cviků na jejich protažení.

Přečtěte si náš další článek

Jak vybrat batoh | Turistika, trek, do města

Stejně jako u každého nového sportu i u sněžnic platí, že byste měli začínat postupně. Naplánovat si hned na první výlet trasu o desítkách kilometrů rozhodně není dobrý nápad a od dalšího cestování tímto způsobem vás pravděpodobně odradí. Proto volte menší cíle – klidně „jen“ 5 km v mírném terénu, kdy si vyzkoušíte, jak vám to šlape, jestli vám sněžnice sednou a nacvičíte si základní techniky pohybu.

Jaký je rozdíl chůze na sněžnicích oproti chůzi klasické?

V první řadě je důležité vést pohyb na sněžnicích kolenem a nikoliv nártem. Hlezenní kloub, který spojuje chodidlo s lýtkem by měl být při chůzi naprosto uvolněný.

Na sněžnicích je ideální začínat se zkušeným a trpělivým kamarádem, který vás do specifik pohybu na sněžnicích zasvětí.

Kam vyrazit na sněžnice v Čechách a na Moravě?

V podstatě jakékoliv české hory k výletům na sněžnicích přímo vybízí.

Šumava

Například CHKO Šumava pořádá pravidelně hromadné výlety na sněžnicích, při kterých najdete nové přátele, a kouzlo tohoto nádherného parku poznáte i s průvodcem, vyrazit však můžete samozřejmě i sami.

Pro fyzicky zdatnější turisty je zajímavá například sedmikilometrová trasa z Modravy k Cikánské slati. Vyrazit můžete také z Kvildy na Políčka. S dětmi si pak užijete výlet k Farmě Highland.

Šumava je skutečně skvělým místem, kam na sněžnice vyrazit, ať už jste zkušený sportovec nebo se potřebujete teprve trochu rozchodit.

Krušné hory

Stejně tak i Krušné hory nabízejí pro výlety na sněžnicích skutečně nádherná místa, kam se v zimě jinak nedostanete.

Nováčci mohou vyrazit například z Božího Daru na Klínovec. Zkušenější sportovci si mohou užít výlet z Jáchymova na Boží Dar.

Na sněžnicích je krásně všude

Na sněžnicích můžete poznávat také Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky, Beskydy a v podstatě jakékoliv hory vás jen napadnou. Všude najdete trasy, které vám umožní poznávat zasněžené krásy české a moravské přírody tak, jak by to bez sněžnic nešlo.