Posílení a dokonalé propojení těla s myslí. Přesně to v sobě spojuje sportovní lezení, a i to je jedním z důvodů, proč je tento sport čím dál tím oblíbenější. Chcete s lezením začít i vy? Poradíme vám, jak na to.

Jak se sportovním lezením začít?

Ideálním startem pro začínající lezce – ať už se chcete věnovat klasickému lezení či boulderingu – jsou lezecké stěny. Vzhledem k oblíbenosti tohoto sportu se nemusíte bát, že byste ve svém okolí žádnou nenašli. Dnes už jsou běžnou součástí každého sportovního centra a naleznete je dokonce i na nejednom dětském hřišti.  

Na začátku nepotřebujete žádné vybavení. Zvlášť na indoorových stěnách dostanete vše potřebné. V tom lepším případě i s trenérem, který vás naučí základům. Bez čeho se však určitě neobejdete?

Základem je správná parta

Lezení, a nejen to sportovní, je společenskou aktivitou. Možná vás právě přátelé nalákali, abyste stěnám a skalám dali také šanci. A právě to je ten nejlepší způsob, jak se do sportovního lezení vrhnout. S partou zkušených přátel, která vás provede náročnějším začátkem, a ještě si s nimi užijete spoustu zábavy.

A ještě důležitější je správná technika

Ujistěte se však, že vaši přátelé skutečně znají správné lezecké techniky, abyste od nich nepochytili špatné návyky. Pro bezpečné a správné lezení budete totiž potřebovat skvěle ovládnout techniku a základní lezecké dovednosti.

K těm patří nejen schopnost správně se navázat na lano, ale také ovládnout základní uzly. Musíte se naučit techniku nejen lezení, ale také jištění a slaňování, abyste se bezpečně dostali nejen na vrchol, ale také zpět.

Důležité je také ovládnout lezecký slang a povely.

To všechno vás mohou naučit zkušení přátelé, ale ještě lepší je naučit se základy v lezeckých kurzech. Ty jsou skvělé také v případě, že v okolí žádné lezce nemáte, a přesto byste s tímto sportem rádi začali. V lezeckých kurzech partu získáte ani nebudete vědět jak. 

Mohl by vás zajímat tento článek

Vícedélkové lezení na Cinque Torri – Dolomity | Affekt blog

Kde se sportovním lezením začít?

Jak už jsme zmínili v úvodu článku, své první lezecké krůčky byste měli směřovat na umělou stěnu. Na té se (ideálně pod dohledem zkušeného trenéra) naučíte lezeckým základům, partnerské kontrole i základům slaňování. Obecně se zde dozvíte vše o bezpečnosti při lezení. Zkušený trenér vás naučí i jak se správně a bezpečně navázat do lana a dalším nezbytnostem.

Kam zajít na stěnu ve svém okolí, kde si všechnu teorii vyzkoušíte i v praxi? Vyberte si v podrobném přehledu lezeckých stěn.

Poté, co se naučíte základům, osaháte si jak na to a možná i párkrát spadnete, můžete konečně s přáteli vyrazit i do terénu. Pro začátečníky je ideální lokalita Českého krasu. Například Lom Kobyla poblíž Koněpruských jeskyní a nachází se zde 90 tras různých obtížností s fixním jištěním

Pro začátečníky je vhodný také Holý vrch poblíž Litoměřic, který se díky jeho tvrdé skále často používá pro výcvik v tradičním stylu lezení.

Podrobný přehled skal, které jsou vhodné pro lezce, můžete najít podle regionu i obtížnosti na stránkách Českého horolezeckého svazu.

Co všechno byste měli vědět, než se vydáte na první stěnu?

Teď, když už víte, kam se vydat a jak najít lezeckou stěnu s trenérem, se podíváme na to, co všechno byste měli vědět, než vyrazíte. 

Základní horolezecké termíny

Různých termínů, se kterými se při lezení setkáte, jsou desítky, pojďme se podívat alespoň na ty základní.

  • Úvazek / sedák je postroj, ke kterému se připojuje lano.
  • Expreska je komplet dvou karabin spojených smyčkou. Používá se k propojení jistícího prostředku s lanem ( na umělé stěně ji nepotřebujete).
  • Chyty jsou umělé struktury na lezeckých stěnách.
  • Jistič je člověk, který jistí spolulezce.
  • Jistítko pro jištění lezoucího na laně.
  • Slanění je sestup po laně pomocí slaňovací pomůcky.
  • Maglajz, mágo, máčko je označení pro magnézium.
  • Dober – pokud vám docházejí síly tak tímto povelem dáte najevo jistitči, aby lano dotáhl a můžete si pohodlně odpočinout.
  • Povol – někdy je lano hodně naplé, nebo ho pro nacvaknutí do expresky potřebujete víc, tímto dáte najevo že musí jistič lano povolit.
  • Lezu / Jistím, vždy je dobré si říct než začnete lézt jestli je jistič připraven a že vyrážíte.

Bezpečnost na stěně

Přestože je umělá lezecká stěna nejbezpečnějším způsobem, jak s lezením začít, stále se jedná o rizikový sport, u kterého je důležité poctivě dodržovat bezpečnostní zásady

  • Před vstupem na stěnu si svažte dlouhé vlasy a sundejte si veškeré šperky, především prstýnky. V opačném případě riskujete zbytečné a bolestivé zranění.
  • K lezení vždy používejte lezecké boty (lezečky), nikdy nelezte po stěně na boso.
  • Nikdy nestůjte v „pádové zóně,” neboli pod lezoucími osobami.
  • Jištění věnujte plnou pozornost, vždy jistěte ve stoje.

Bezpečnostní zásady pro lezení na umělé stěně si můžete prostudovat také na stránkách Českého horolezeckého svazu.

Co znamená „partnerská kontrola” a proč byste ji nikdy neměli vynechat?

Partnerská kontrola je základní bezpečnostní úkon, který musí proběhnout před každým lezením. 

Během partnerské kontroly vzájemně se svým partnerem zkontrolujete správné navázání a zapnutí úvazku i to, zda máte dostatek materiálu (například expresek) na celou cestu.

Důležitá je také kontrola správně uvázaného osmičkového uzlu s pojistkou.

Základní horolezecké uzly

Úplně nejzákladnějším uzlem, který musí každý lezec zmáknout i ve spánku, je osmičkový uzel. Jedná se o kotvící uzel, který slouží k ukotvení lana k úvazku. Jak na něj?

Vedle kotvících uzlů (kam patří také například dvojitý osmičkový uzel, lodní smyčka, dračí smyčka, alpský motýl a další) se časem naučíte také uzly spojovací, manipulační a prusíkovací, které mimo jiné umožňují posun po laně při odlehčení.

Výbava pro začínající lezce

Jak už jsme zmínili, pokud vyrážíte poprvé na stěnu, výbavu potřebovat nebudete. Do začátku vám bude stačit trochu síly v rukách a odhodlání. Jištění a vhodnou obuv si můžete na místě pohodlně půjčit.

Výbava pro pokročilejší sportovní lezce

Už víte, že se budete sportovnímu lezení věnovat dlouhodobě? Pak už se bez výbavy neobejdete. Zvlášť pokud budete chtít s přáteli vyrazit i do přírodního terénu.

Co všechno budete potřebovat, pokud to s lezením myslíte vážně?

Vše pořídíte na

Horolezecké vybavení | Affekt.cz

Na stěně se neobejdete bez:

Pokud chcete vyrazit i do terénu na zajištěné sportovní cesty, výbavu si budete muset doplnit ještě o pár dalších věcí, jako je:

  • Lezecké lano.
  • Dostatek expresek, vždy se hodí mít v zásobě pro jistotu více. 
  • Jistítko.
  • Lezecká přilba, která vás v terénu ochrání před zraněním. Na stěně ji potřebovat nebudete, při lezení v přírodě už se bez ní však neobejdete. 
  • Kvalitní lezečky určené do terénu.
  • Magnézium (maglajz) a sáček na magnézium proti potu.
  • Kvalitního lezecký batoh, který není sice naprosto nezbytný – zvlášť u boulderingu se bez něj obejdete, ale můžete v něm pohodně nosit lano, vodu a různé typy karabin pro různé příležitosti.