Hledáte oblečení, které je skutečně funkční a přitom udržitelné? Možná už jste slyšeli o vlně merino. Jedná se skutečně o velmi kvalitní, a přitom jemný materiál se skvělými vlastnostmi. Co všechno byste o merino měli před pořízením vědět?

Co je merino

Merino je plemeno ovce. Ovce, která sportovcům dává tu nejkvalitnější vlnu, ze které se vyrábí extrémně populární funkční oblečení. Ovce Merino se dnes chovají především v Austrálii (odtud pochází 80 % produkce této vlny), původem jsou však pravděpodobně ze severní Afriky. Přestože jsou ovce Merino jako plemeno velmi zajímavé, my se v dnešním článku budeme soustředit na jejich vlnu a na její skvělé funkce.

Proč je zrovna merino vlna tak oblíbená?

A jsou všechny její tak vyzdvihované vlastnosti skutečně tak dokonalé?

Nekouše a neškrábe

Vlna z ovcí Merino je velmi jemňoučká a příjemná na dotek. To je u vlny dost příjemná vlastnost, zvlášť, pokud vás v dětství někdo nutil nosit kousavé svetry. Vlákno merino vlny má méně než 18 mikronů, což znamená, že je opravdu jemná a dráždit by neměla nikoho. No jo, ale pravda je trochu jinde. Někteří lidé jsou na vlnu zkrátka citliví a ani to nejjemnější vlákno nezaručí, že jim bude na těle příjemná.

Pravděpodobnost, že bude škrábat zrovna vás, je opravdu minimální. Přesto se nedá u žádné vlny obecně říct, že by byla tím pravým materiálem pro každého.

Co je to mikron?

Jemnost vlny se uvádí v již zmíněných mikronech. Co to ale znamená a co si pod „méně než 18 mikronů“ představit? Mikron neboli mikrometr (µm) je 0,000001 m. To je pořád trochu abstraktní pojem. Lépe si to možná představíte, když řekneme, že jeden lidský vlas má něco v rozmezí mezi 60 až 80 mikrony. Ovce, které se chovají v ČR (například Valaška) mají nad 30 µm, to znamená, že se na oblečení vůbec nehodí. Kašmír (vlna z kašmírské kozy) má 19 µm.

Klasické vlněné oblečení na tělo má něco v rozmezí 20 až 25 µm, vlna se sílou vlákna do 30 µm se používá na horní vrstvy (to už je ta solidně škrábavá). Cokoliv silnějšího už se na oblečení vůbec nehodí.

Oblečení z merino můžete nosit i týdny a nebude páchnout

Oblečení z merino vlny skutečně nezapáchá, a ještě navíc působí antibakteriálně. Vlna se čistí při nošení ošoupáváním (což ovšem patří trochu i k jejím nevýhodám, o kterých si řekneme za chvilku). Pokud jedete na několikadenní či dokonce týdenní túru, nemusíte se vůbec bát, že byste po pár dnech ve stejném merino tričku zapáchali. Občas ho to chce ale aspoň trochu provětrat.

Ochrání před sluníčkem

Přes merino vlnu nepronikne UV záření, což vás i v letních měsících ochrání před nepříjemným spálením. 

Přečtěte si také

Víte, co je Gore-tex a jak se o něj starat? Vše vysvětlíme | Affekt blog

V zimě hřeje, v létě chladí a zahřeje vás i když je oblečení celé promočené

Tohle tvrzení je takové ošemetné. Termoregulační vlastnosti merino vlny jsou skutečně skvělé. Merino vlna současně umí pohlcovat vlhkost do vláken, a přitom si svou termoregulaci udržet. Rozhodně však nepočítejte se zázrakem. Propocené merino tričko vás sice nebude studit jako tričko ze syntetiky, ale o žádnou pláštěnku se také nejedná.

Merino oblečení je biologicky rozložitelné

Jednou z výhod merina je také jeho biologická rozložitelnost. Jedná se o přírodní materiál, který nemá negativní dopady na životní prostředí.

Má merino vlna i nějaká negativa?

Samozřejmě ani merino vlna není pouze dokonalá a jako každý jiný materiál, i ona má svá negativa. Mezi ty hlavní patří její poměrně vysoká cena v kombinaci s tím, že se oproti syntetickému materiálu rychleji opotřebí.

Řešením rychlého mechanického poškození je kombinace více materiálů. Oblíbené je například funkční oblečení z merino vlny v kombinaci s tenclem či se syntetikou. Zvlášť posledně zmíněná varianta je skvělá na náročné sportovní aktivity, u kterých se hodně zapotíte.

Oblečení z čisté merino vlny naopak oceníte především při méně namáhavé turistice či při boulderingu nebo jiném typu lezení.

Jak udržovat funkční oblečení z merino vlny?

Jednou z dalších výhod merino vlny je její snadná údržba. Veškeré oblečení na sobě má návod k praní, při jeho dodržování by si oblečení mělo zachovat své vlastnosti maximální možnou dobu. Tomu pomůžete také praním v prostředku s obsahem lanolinu (což je přirozený olej, který vlna sama o sobě obsahuje a poskytuje jí její účinky).