Ať už jedete s dětmi do kempu nebo se chcete vydat s kamarády na náročný, několikadenní trek do hor, vždycky s sebou budete potřebovat kvalitní, výživné a ideálně i chutné jídlo. Dalo by se říct, že správná volba jídla je jedna z klíčových položek, která ovlivní váš zážitek.

Zatímco u dovolené v kempu, na kterou dojedete autem, je prakticky jedno, kolik budou  zvolené potraviny vážit, a kolik místa zaberou, tak u několikadenního treku musíte využít každý gram nákladu, který nesete na zádech.

Proto se vám dnes pokusíme poradit, jak takové správné jídlo vybrat a pro větší přehlednost si to rozdělíme do třech základních kategorií.

  1. Za prvé jídlo do kempu, kde prakticky nezáleží na váze ani objemu.
  2. Za druhé jídlo na dvou až třídenní, převážně pěší výlet, při kterém už vám vaše záda poděkují, když těžké konzervy nahradíte něčím lehčím. 
  3. A za třetí na několikadenní expedice, kde už je opravdu potřeba uvažovat nad každým gramem, který nesete, a využít vaše zavazadlo na maximum.

Jídlo na dovolenou v kempu

Obliba kempování u nás rok od roku roste a najít místečko v kempu může být v sezóně trochu výzva. Není divu, jedná se o skutečně svobodný způsob trávení dovolené, kterou si užijí děti i dospělí.

Příprava jídla do kempu je přitom nejjednodušší ať už dovolenou trávíte na jednom místě nebo cestujete z jednoho kempu do druhého. Alespoň pokud cestujete karavanem či autem. I tak je však dobré se nad stravováním v kempu zamyslet. Jídlo by na jednu stranu mělo být chutné a výživné, na druhou stranu zase takové, aby vás nenutilo strávit většinu dovolené u sporáku.

Co za jídlo s sebou sbalit na dovolenou do kempu?

Pokud chcete být co nejvíce soběstační, budete potřebovat:

  • Kvalitní kávu (na cesty se vám hodí třeba filtrovaná káva),
  • dripper nebo kávové filtry,
  • pepř, sůl a další koření (například oregano)
  • cukr nebo med,
  • trvanlivé mléko,
  • ovesné vločky, cornflaky či jiné oblíbené snídaně (nejen) pro děti,
  • balené pečivo, ideální je toustový chléb, který se kazí pomaleji než klasický,
  • vejce,
  • džem / marmeládu,
  • čokoládu,
  • paštiku,
  • těstoviny, luštěniny a rýže,
  • rajčata v konzervě
  • a buřty na oheň.

S pomocí rajčat v konzervě, oregana, soli a pepře zvládnete během chvilky vykouzlit chutnou omáčku k těstovinám. Ovesné vločky s troškou medu nebo cukru a sušeného ovoce zase během chvilky proměníte v chutnou a současně výživnou snídani.

Pokud máte možnost vlastní ledničky, můžete s sebou vzít i maso, do kempu se však nemusíte bát vzít ani instantní polévky nebo jídla v konzervě. Dnes už se vždy nejedná o balíček plný nezdravých náhražek, ale často o poměrně kvalitní a snadné jídlo na cesty. Před nákupem instantních pochoutek se však nezapomeňte podívat na jejich složení – ne vždy platí, že dražší znamená lepší.

TIP: projděte si prvně akční letáky a ušetřete na receptech

Že vás kupované konzervy nelákají?

Do kempu si můžete vzít i vlastní zavařené jídlo, které je nejen chutné a zdravé, ale také s ním minimalizujete odpad a šetříte životní prostředí. Zavařené jídlo přitom nemusí být pouze kompot, ale třeba i maso nebo jiné plnohodnotné jídlo. 

A přiznejme si, že se po náročném večeru v kempu určitě neztratí ani sklenice utopenců

Kromě toho kempy mají často i vlastní stravovací zařízení, takže není úplně nutné vlastním jídlem pokrýt celou dovolenou. Se zdravou stravou v nich však příliš nepočítejte.

Na co nezapomenout?

Pokud cestujete karavanem, možná máte vlastní kuchyňku se sporákem. V opačném případě však nezapomeňte přibalit ani vařič a kempingové nádobí.

Poradíme

JAK SI VYBRAT OUTDOOROVÝ VAŘIČ | Affekt blog

Jídlo vhodné na dvoudenní, převážně pěší výlet

Dvoudenní výlet se spaním ve stanu je zvlášť v Česku velmi oblíbeným způsobem, jak strávit příjemný víkend s přáteli.

Chystáte se na svůj první víkendový trek? Kromě potřeb na spaní a dostatečného množství vody budete potřebovat i skladné jídlo, které si pohodlně připravíte v jakýchkoliv podmínkách.

Dvoudenní výlet je ještě poměrně krátký a odpustí vám i trochu méně skladné potraviny. Můžete si tak v klidu zabalit například kvalitnější hotovky v pytlíkách.

Co si s sebou sbalit na dvoudenní pěší výlet?

Pokud se vám nebude chtít vařit, můžete si na cestu vzít například MRE (meal ready to eat), původně vojenské jídlo na cesty, k jehož ohřevu nepotřebujete oheň, a přitom se jedná o poměrně vyváženou stravu, která vás zasytí a dodá vám energii i v náročných podmínkách.

Jídlo na túru

Pokud chcete vyrazit na několikadenní náročný trek, budete potřebovat ušetřit každý kousíček prostoru a gram váhy. Proto se hodí sbalit skladné potraviny, které vám dodají veškeré potřebné živiny při co nejmenší zátěži.

Jaké jídlo na túru je nejlepší?

Zapomenout byste neměli ani na ovoce a ořechy, které vám dodají rychlou energii kdykoliv během dne.

Pokud plánujete túru po České republice, nemusíte se obávat nedostatečné přípravy, většinou zde najdete místo, kde můžete pohodlně doplnit zásoby a není tak nutné na zádech tahat vodu a jídlo na celou dobu vašeho výletu, čím lépe se však připravíte, tím pohodlnější vaše dovolená bude.

Fitness jídlo na cesty

Chcete jíst i na túře zdravě?

Fitness jídlo na cesty už jsme okrajově zmínili. Jedná se například o sušené maso, které vám s dostatkem tekutin dodá slušnou zásobu bílkovin a současně vás dokonale zasytí, přitom ve vašich zavazadlech zabere minimum místa.

Určitě si přečtěte

Jídlo na cestách – recenze Outdoorové kuchařky | Affekt blog

Podobně jsou na tom i ořechy a proteinové tyčinky.

Pokud hledáte veganské jídlo na cesty, můžete sáhnout po hotovkách, které v dnešní době nabízejí varianty pro vegany i celiaky.