Skialp byl ještě v nedávné minulosti záležitostí několika mála nadšenců. Poslední dobou se skialping stává populární i mezi širokou veřejností. Není divu, spojuje v sobě oblíbenou turistiku s možná ještě oblíbenějším lyžováním! Co to skialpinismus je a jak se na něj připravit?

Skialp se do širšího povědomí dostává až v posledních letech. Jeho historie je však stejně stará jako historie samotného lyžování. Aby také ne, když první lyžaři v 19. století skutečně neměli k dispozici lanovky a vše, co chtěli sjet, si museli stejně jako dnešní skialpinisté, poctivě vyšlapat. Tím se dostáváme i k odpovědi na otázku – co to skialp vlastně je?

Co je skialping

Se skialpem se můžeme setkat i pod slovy skialping nebo skialpinismus. Pokud někoho slyšíte mluvit o tom, že o víkendu „půjde na pásy,” může kromě běžeckého pásu ve fitku mluvit právě o skialpu.

Skialp je, jednoduše řečeno, pohyb na lyžích ve volném horském terénu. Někdo si chce sjezd kopce zasloužit, a tak si ho místo toho, aby se svezl po lanovce, poctivě vyšlape. Častěji se však jedná o formu horské turistiky na lyžích, které na sobě mají speciální vázání, umožňující i pohyb do kopce, nikoliv pouze z něj.

Skialp může mít cílů rovnou několik. Pro někoho je to samotný sjezd z vrcholu, pro někoho jiného je cílem samotná cesta na vrchol a sjezd už jen bonusem.

Ať tak nebo tak, skialp se dá označit za poměrně adrenalinovou záležitost. Pohyb ve vysokých horách mimo ty nejfrekventovanější turistické oblasti hrozí lavinovým nebezpečím i obyčejným pádem, který však v daných podmínkách také není zrovna příjemný.

Skialp je tak vhodný především pro zkušenější lyžaře. Pokud chcete se skialpingem začít, ideální start je buď s profesionálním průvodcem nebo se zkušenou skupinou přátel, která vás naučí všem dovednostem, bez kterých se při skialpu neobejdete.

Láká vás skialp, ale zatím se na tuto pokročilou verzi lyžařské turistiky necítíte? Zkuste skitouring!

Skialp nebo skitouring?

Podobně jako skialp, i skitouring je, jak už název napovídá, turistikou na lyžích. Jedná se o odpočinkovější variantu skialpingu, která je vhodná pro začátečníky.

Rozdělení skialpu a skitouringu mimo jiné vzniklo právě kvůli vzrůstající oblibě lyžařských túr a potřebě odlišit „profíky,“ kteří zvládnou náročnější trasy s hrozbou laviny a dalších nepříjemností, které se se skialpem pojí a lidí, kteří si chtějí užít příjemnou lyžařskou túru, vychutnat si krajinu a sjet si ten poctivě vyšlapaný kopeček.

Skitouring nabízí všechny krásy skialpu s minimem jeho rizik. Oblíbené skitouringové trasy často vedou poblíž sjezdovek, ale tomu největšímu davu se při skitouringu pohodlně vyhnete.

Přestože se jedná o bezpečnější variantu skialpingu, stále je důležité mít pořádnou výbavu, stejně jako alespoň základní znalosti horského terénu, střední zkušenosti s lyžováním a vědět, jak rozpoznat lavinové nebezpečí, i to, jak se v jeho případě zachovat. 

Kam Vyrazit Na Skialpy V ČR? Našli Jsme Ty Nejlepší Trasy

Ještě před pár lety bylo nalezení vhodné trasy pro skialp v Česku poměrně výzvou mimo jiné i kvůli zákazu skialpingu na těch nejzajímavějších trasách.

S nárůstem popularity skialpingu se situace naštěstí rychle změnila a dnes můžete najít zajímavé trasy na všech českých horách.

Které skialpové trasy jsou u nás nejzajímavější?

Skialpy na Šumavě

Krásy Národního parku Šumava lákají turisty ze všech koutů (nejen) naší republiky. Stejně tak je Šumava lákavá i pro skialpinisty, kteří si na Šumavě mohou vybrat rovnou z několika zajímavých skialpinistických tras, a to v délce už od 2 do 9 kilometrů.

Šumavu si mohou užít jak začínající skialpinisté, tak ti, kteří už mají pár výstupů na pásech za sebou.

Jaké trasy nás na Šumavě zaujaly nejvíce?

Na vrchol Špičáku

Trasa začínající ve Sportovním areálu Špičák vede až na vrchol Špičáku. Přestože se s délkou 2,6 kilometrů jedná o nejkratší Šumavskou trasu, začátečníkům bychom ji spíše nedoporučili, protože je poměrně náročná a vhodná spíše pro zkušené skialpinisty.

Ze Železné Rudy do Sportovního areálu Špičák

Velmi oblíbená trasa začíná na Benzině v Železné Rudě a vede přes Čertovo jezero až do Sportovního areálu Špičák. Trasa má něco málo přes 6 kilometrů a je skvělá i pro začínající skialpinisty.

První část článku

Jak má vypadat správné oblečení na skialpy?

Trasa Špičák – Železná Ruda

Pokud máte chuť na dlouhou trasu, tato 9kilometrová bude pro vás tou pravdou. Se střední obtížností se hodí spíše pro zkušenější skialpinisty, současně však nabízí skutečně úžasné výhledy. A kudy vede? Od železniční stanice na Špičáku přes Weissovu louku (na kterou se dostanete po zelené značce), poté projdete pod lanovou dráhou na Pancíř a dále po modré k vleku Nad Nádražím. Od toho už jen sjedete k nádraží v Železné Rudě.

Skialpy v Krušných horách

Krušné hory jsou mezi příznivci skialpinismu velmi oblíbené. Mají dokonce vlastní areál Skialp nad Hrobem.

Skialpové trasy jsou v Krušných horách spíše kratší s maximální délkou kolem 3 kilometrů. Rozhodně však stojí za to si je projít. Jaké patří k našim favoritům?

Hrobská

Nenáročná trasa Hrobská má pouhých 800 metrů a vede podle stejnojmenné sjezdovky. Posledních 400 metrů si užijete krásnou cestu zasněženým lesem. Tato trasa má převýšení 117 metrů a je skvělá i pro začátečníky.

Moldavská

Na Moldavské vás čeká 1,5 kilometru dlouhý výstup na Bourňák s převýšením 154 metrů. Na techniku je ještě o něco jednodušší než Hrobská, takže je skutečně ideální pro začínající skialpinisty.

Stará

Hledáte v Krušných horách skialpinistickou výzvu? Pak je pro vás tou pravou trasa Stará. Přestože výstup není dlouhý ani celý kilometr, čekají vás technicky namáhavé úseky a převýšení před 261 metrů.

Skialp v Krkonoších

Krkonoše patří (nejen) mezi skialpinisty k nejoblíbenějším českým horám. Najdete zde jednoduché trasy na pár hodin. Stejně tak můžete do Krkonoš vyrazit, pokud si chcete užít na skialpech několikadenní túru. Trasy v Krkonoších mají leckdy i přes 10 kilometrů, takže jejich propojením si můžete naplánovat opravdu zajímavé výlety. Ubytování v okolí Krkonoš doporučujeme třeba přes tuto webovou stránku.

Na rozdíl od Krušných hor, kde je lavinové nebezpečí minimální, je v Krkonoších na místě ještě o kousek zvýšená opatrnost, zvlášť některé oblasti jsou zde poměrně nebezpečné.

Opět jsme vybrali pár tras, kam na skialpy v Krkonoších.

Okolí Špindlerova Mlýna

Špindlerův Mlýn a jeho okolí je v Krkonoších pro skialpinisty tím nejzajímavějším místem, minimálně co se týká počtu tras.

Nejkratší je trasa Medvědí koleno s délkou 6,2 kilometru a končí na Brádlerových Boudách. Cestou si užijete jak stoupání, tak i zajímavé sjezdy (z Moravské boudy po žluté k Davidově boudě).

Naopak nejdelší trasa vede přímo ze Špindlerova mlýna k Luční boudě. Trasa má 13,4 kilometru a provede vás mnoha zajímavý krkonošskými lokalitami.

Okolí Pece pod Sněžkou

V okolí Pece pod Sněžkou se můžete vydat buď přímo na Sněžku nebo k Výrovce.

Trasy se v délce liší minimálně. Na Sněžku vás čeká 12,6 kilometrů dlouhý výšlap. Modrým dolem k Výrovce si užijete na pásech dobrodružných 13,5 kilometrů. Obě trasy po cestě nabízejí poměrně bohaté možnosti občerstvení a samozřejmě skvělé výhledy i zážitky.

Okolí Rokytnice nad Jizerou

V Rokytnici nad Jizerou se můžete vydat na skitúru Vlčí cestou, která má necelých 11 kilometrů a výstup vede podél potoka, v první části vyjdete u Liščího doupěte, kde se napojíte po žluté na Vlčí cestu.

Druhou trasou je Kotelské sedlo o necelých 12 kilometrech. Trasa začíná u Hořeních Domků, kde vystoupáte po modré sjezdovce a vydáte se dále po modré k Zadnímu Plechu. Trasa vás dále provede Krakonošovou snídaní a Růženčinou zahrádkou, cílem je pak zmíněné Kotelské sedlo.

Skialp v Jizerkách

Další oblíbenou destinací pro skialp jsou Jizerské hory. Nejdelší trasou Jizerek je Frantina s délkou 7,8 kilometrů a převýšením 520 metrů, která vás zavede až na Černý vrch.

Druhou nejdelší je Bike s délkou 4,6 km a převýšením 380 metrů. Další dvě trasy v Jizerkách jsou Úvozem kde na pásech strávíte 5,4 km a dovede vás až na vrchol Ještědu.

Skialpová trasa Kolem Matterhornu je v Jizerkách s délkou 2 km nejkratší, převýšení 400 metrů je však spíše pro zkušenější skialpinisty. Stejně jako Úvozem i tato trasa vás dovede na vrchol Ještědu, kde najdete i občerstvení.

Skialp v Beskydech

Beskydy skialpinistům nabízí zajímavé a dlouhé trasy vhodné spíše pro pokročilé. Kam na skialpy v Beskydech? Třeba na Lysou horu, a to buď z Papežova nebo ze Zlatníku.

Trasa z Papežova má 6,5 kilometrů a vede převážně po širokých zásobovacích komunikacích. Trasa ze Zlatníku je podobná, na vrchol Lysé hory však vyšlapete celých 10 kilometrů.

Nejdelší trasou v Beskydech je Komorní Lhotka s délkou 16 kilometrů. Zajímavým cílem skialpinistů je také Javorový vrch s velmi prudkým stoupáním. Trasa je dlouhá 5,2 kilometrů a vede na samotný vrchol Javorového, kde si můžete užít perfektní občerstvení i sjezd.

Skialp v Jeseníkách

Jeseníky nabízejí zajímavou trasu pro skialpinisty Po Jesenickém okruhu. Začíná v Koutech nad Desnou a poznáte na ní přehradu Dlouhé Stráně, Jelení hřbet, Ovčárnu i Praděd. Tam však Jesenický okruh nekončí. Z Pradědu pokračuje na Červenohorské sedlo a dalšími zajímavými jesenickými lokalitami vás dovede zpět na začátek do Koutů nad Desnou.