Orlické hory

Orlické hory se nachází na severovýchodě Čech, z většiny v Královéhradeckém kraji. Je to skvělé místo pro turistiku, ale na své si přijdou i cyklisté, kteří si zamilují místní cyklostezky, které lákají k dlouhým projížďkám v krásné přírodě.

Orlické hory zasahují i do sousedního Polska. Nejvyšší vrcholy však najdeme na naší straně – Velká Deštná (1115 m n. m.), Koruna (1101 m n. m.) a Malá Deštná (1090 m n. m.).

Jaká místa navštívit?

  1. Poutní místo Studánka u Dobrušky – Toto místo je opravdu krásné. Zelení obklopená bílá kaplička s vodou, která byla v roce 1741 vzdělanými odborníky uznána jako zázračná a blahodárná.
  2. Přírodní rezervace Jelení lázeň – Jelení lázeň je rezervací od roku 1982 a najdete zde  vrchovištní rašeliniště s jezírky, velmi vzácné rostliny a drobné savce. Je to opravdu krásné místo plné zeleně a zvířátek.
  3. Přírodní rezervace Bukačka – Bukačka je nejdůležitější maloplošné chráněné uzemí v Orlických horách. V rezervaci roste více než 250 rostlin, díky tomu je toto území nazýváné „botanická zahrada Orlických hor“.
  4. Velká Deštná a Štefanova vyhlídka – Velká Deštná je nejvyšším místem Orlických hor – leží v nadmořské výšce 1115 metrů. Na Velkou Deštnou vede turistická cestička, ideální pro rodinné výlety. Pokud se nebojíte, můžete se ještě vydat na Štefanovu vyhlídku. Vyhlídka bývala vyšší, bohužel nevydržela drsné podmínky, takže se po několikátém obnovení musela nechat nízká.
  5. Železná rozhledna Osičina u Vojenic -Rozhledna vás zaujme svou výškou – má 54 metrů a slouží jako telekomunikační stožár T-mobile. Vy se můžete dostat až do výšky 33 metrů, což vám zabere 165 schodů. Za dobrého počasí dohlédnete na Kralický Sněžník, Krkonoše a nebo Polabí.

Aby se vám lépe cestovalo, je potřeba mít kvalitní batoh. U nás seženete všechny typy. Malé, střední i velké. A máme i dětské batohy.

Lipno

Kdo by neznal přenádherné Lipno… Úžasná příroda, přehradní jezero, spousta zajímavých míst. Víte, že Lipno leží v okrese Český Krumlov? A víte, že se jezeru říká „jihočeské moře“? Stavba přehrady začala v roce 1952 a skončila o 6 let později.

Pokud jste na Lipně nikdy nebyli, napravte to. Toto místo si zamilujete a už nebudete chtít jinam. Je tu nespočet míst k ubytování, stravování nebo zábavě.

Jaká místa navštívit?

  1. Lanový park – Vybrat si můžete z dvou parků. Lanový park Adventure Park se nachází blízko Černé Pošumaví. Ve výšce až 16 m si můžete vyzkoušet, kolik adrenalinu se ve vás nachází. Cesty jsou však i pro ty nejmenší, takže sem můžete vyrazit s celou rodinou. Lanový park Lipno nabízí zábavu také pro všechny členy. Najdete tu umělou lezeckou stěnu a 150 metrů dlouhý sjezd nad vodou. Pokud rádi skáčete, zamilujete si 10 moderních trampolín, které vás promění v akrobata.
  2. Stezka korunami stromů – 372 metrů dlouhá stezka, která je nenápadně a velmi vkusně zakomponována do okolního lesa. To je Stezka korunami stromů. Užijete si pomalé stoupání, které se zastaví až 24 metrů nad zemí. Díky tomu budete mít perfektní rozhled po okolí. Stezka je uzpůsobena pro kočárky i vozíčkáře. Cena za vstup se zvyšuje podle toho, co všechno si přejete. Aktuálně je nejvyšší cena 1690 ,- : 2 dospělí a 1-4 děti, vstup na Stezku korunami stromů, vstup do Království lesa (atrakce pro velké i malé), jízda lanovkou nebo Stezkabusem (jednosměrná). Pokud do Království lesa nechcete, zaplatíte 1090,-. Nezajímá vás žádný balíček? Tak to jako dospělý zaplatíte 270,- za Stezku a 140 Kč za jednosměrnou dopravu.
  3. Aquaworld Lipno a Aquapark Frymburk – Milujete koupání a vodní atrakce? Zkuste zajít do jednoho z nabízených aquaparků. Oba jsou v dojezdové vzdálenosti. Tobogány, skluzavky, vířivky a teplá voda čekají jen na vás. Zabaví se zde děti i jejich rodiče.
  4. Hopsárium – Rádi byste si odpočinuli od dětí? Zajeďte do Hopsária (je na stejném místě jako Aquaworld Lipno), které je pro děti naprosto dokonalé. Nespočet atrakcí a míst vaše děti potěší a nakonec unaví. Vy si večer můžete dát zaslouženou sklenku vína.

Český ráj

Jak už název napovídá, je tato část Česka opravdu krásná. Ráj pro turisty, rodiny, výletníky, cyklisty, dobrodruhy a milovníky přírody a klidu.

Své si tu najde každý, kdo se do Českého ráje vydá. Na ploše 181 km² se nachází nepřeberné množství zajímavostí.

  1. Riegrova stezka – Původní stezku začal Klub českých turistů budovat již na konci 19. století. S výstavbou nové delší stezky se počkalo do roku 1909. Stezka je vhodná pro jednotlivce i rodiny. Trasa měří příbližně 5 km. Zajímavostí je visutá lávka měřící 77 metrů. Nachází se ve výšce 5 metrů nad původní hladinou řeky. Co cestou potkáte? Hydroelektrárnu, elektrárnu, tunel, pramen Antala Staška a několik vyhlídek. Cesta je vhodná i pro romantiky, kteří milují kouzlo zeleně.
  2. Bozkovské dolomitové jeskyně – Rádi byste si prohlédli největší podzemní jezero v ČR? Najdete ho v Bozkovských dolomitových jeskyních. Pokud vás lákají tajemná místa, zajeďte si tyto jeskyně prohlédnout. Čekají na vás krápníky, křemenné lavice, stalagnáty, stalagmity a stalaktity a všemožné jiné zajímavosti. V letní sezóně jsou tyto jeskyně často plné, proto si prohlídku radši zarezervujte na čísle 481 682 167.
  3. Prachovské skály – Máte chuť si projít jedny z nejkrasnějších skal v Česku? Prachovské skály nabízí opravdu bohatou škálů různých zakoutí. Cestou potkáte rokle, strže, úžlabiny – to vše se pojí v nádherné skalní město, které návštěvníky úchvátí svou krásou. Nezapomeňte se mrknout na vyhlídku Českého ráje, jenž patří k nejoblíbenějším místům všech turistů.
  4. Naučná stezka Plakánek – Plakánek najdete hned pod hradem Kost. Naučná stezka začíná u parkoviště a pokračuje směrem Střehom. Stezku vybudovala správa CHKO Český ráj a Agentura ochrany přírody a krajiny v roce 2015. Plakánek nabídne 11 zastávek, na kterých si můžete číst různé zajímavosti, prohlédnout si přírodní úkazy nebo vidět raky.
  5. Adamovo lože – Zajímá vás, jak vypadá vytesaná pohovka do pískovce? Prozkoumejte Adamovo lože, které se dá v případě nutnosti využít jako odpočívadlo. Nachází se kousek od zámku Hrubá Skála.

České Švýcarsko

České Švýcarsko je další místo, které byste si neměli nechat ujít. Lány lesů, pískovcová města, skalní rokle, vyhlídky, kopce… Prostě vše, co potřebujete zažít a vidět.

Národní park České Švýcarsko byl vybudován v roce 2000. Od té doby chrání nesčetné množství památek, živočichů, rostlin a přírodních úkazů.

  1. Lanové centrum Jedlová – V Jedlové je pro vás připraveno 12 lanových překážek ve výšce 5 až 7 metrů. Užít si mohou osoby a děti od 120 cm výšky do 130 kg. Nesmíme zapomenout, že je zde také obrovská houpačka, lezecká stěna, půjčovna koloběžek a sjezdových kár, občerstvení a dětské hřiště. Otevřeno je o víkendech za dobrého počasí.
  2. Jetřichovické skalní vyhlídky – Celkově tu najdete 3 vyhlídky, které vás zaručeně ohromí. Jednotlivé vyhlídky nosí jména po členech rodu Kinských – Mariina skála, Vilemínina stěna, Rudolfův kámen. Pokud se odvážíte, můžete zkusit poměrně těžký pěší vyhlídkový okruh měřící 10 km.
  3. Tiské stěny – CHKO Labské pískovce, kam Tiské stěny spadají, vznikly už před 90 miliony let. Stěny se dělí na 2 – Malé stěny a Velké stěny. Obě jsou propojené vyhlídkovými trasami, kde narazíte na 7 naučných zastávek. Pískovcový masiv Tiské stěny dosahuje výšky až 613 m.n.m. Určitě si nenechte toto skalní město ujít.
  4. Skalní Hrad Šaunštejn – Bohužel už je možné vidět pouhé zbytky. Tento hrad vznikl okolo 14. století, aby chránil důležité české silnice, které nabízely obchodní spojení vnitrozemí se Saskem. I když se hrad nezachoval, můžete si prohlédnout to, co zde zbylo. Nahoru se dostanete po strmých schodech vedoucí spárou.