Obecné údaje

Orlické hory se rozkládají na ploše 204 km². Zasahují do Polska, kde se nazývají Góry Orlickie. Nejvyšší vrchol je Velká Deštná – 1115 m n. m. Po česko-polské hranici protéká řeka Orlice, jejíž délka je skoro 33 km. Víte, že Orlické hory patří do Krkonošsko-jesenické subprovincie?

Místa, která byste v Orlických horách měli navštívit

  1. Hrad Potštejn – Zřícenina Potštejnu vás zaujme svou historií. Majitel hradu Jan Antonín Harbuval Chamaré hledal vevnitř hradu poklad. Poklad nenašel, zato stihl celý hrad poničit a následně zanechat napospas přírodě. Ke zřícenině se vážou další zajímavá místa – kostel sv. Vavřince, zrekonstruovaná barokní fara, roubené chaloupky nebo barokní zámek, který byl na poslední chvíli zachráněn před stržením.
  2. Vojenské muzeum Lichkov – Zajímá vás vojenská tématika? Toto místo je pro vás jako stvořené. Uvnitř pěchotního srubu K – S – 32 si můžete prohlídnout expozici, která vám přiblíží historii československé armády – opevnění, vozidla a život vojáků na západní a východní frontě. Pokud toužíte vědět a vidět více, zaměřte se na Králickou pevnostní oblast, kam Lichkov spadá. Tato oblast je nejrozsáhlejší zachovalé opevnění z druhé světové války. Čeká na vás cca 150 bunkrů a pěchotních srubů, a najdete zde i zajímavá muzea.
  3. Zřícenina hradu Lanšperk – Lanšperk byl postaven pravděpodobně v druhé polovině 13. století v době vlády krále Přemysla Otakara II. I když byl hrad dobýván, nejspíš se to nikdy nepovedlo. Lanšperk bývá popisován jako plášťový hrad. To znamená, že u hradu nenajdete žádnou věž, obranu obstarávala „pouze“ obvodová zeď. Za dobu svého výskytu získal mnoho majitelů. Bohužel hrad časem chřadnul, jelikož lidé rozebírali zdivo, které používali k výstavbě domů v okolí.
  4. Zámek Opočno a zámecký park – Renesanční zámek Opočno vás uhrane nespočtem arkád a teras. Jeho krása láká návštěvníky fotit ho ze všech možných úhlu. V areálu zámku se seznámíte s průběhem života a to po celých 5. století. Najdete zde obrovskou sbírku historických zbraní – v nabídce jsou plátové zbroje, kordy, muškety, japonské zbraně, popravčí meče, renesanční pistole a spousta dalších. Nesmíme ani zapomenout na to, že se na Opočně nacházela rodinná sbírka obrazů. Katalog v roce 1929 nesl 471 položek. Další zajímavostí jsou exponáty od afrických a indiánských kmenů a zvířecí trofeje. Milujete knihy? Zdejší knihovna v sobě nese 10 000 kusů. Pokud vás zámek omrzí, prohlédněte si nádhernou zahradu, která se rozprostírá na poměrně velkém uzemí. Již v roce 1740 zde majitelé vysadili meruňky, broskve, višně a mišpule. Skleníky poskytovaly prostor pro 357 citrusů, 200 ananasů a okrasné rostliny. V roce 1816 byl zřícen anglický park, romantické stavby a vodopády. V létě zde najdete růst tulipán lesní.
  5. Masarykova chata – Chata se nachází u Deštného na hřebenu Šerlich ve výšce 1019 m n. m. Z této chaty se jednoduše dostanete k pěším i běžkařským aktivitám, proto je skvělá pro ubytování v létě i zimě. Pokud se zde nechcete ubytovat, můžete si chatu pouze prohlédnout. Chatu postavil v roce 1925 Klub českých turistů. O deset let později zde našla místo i busta samotného T. G. Masaryka od Leoše Kubíčka. Velmi zajímavé je to, že byl objekt slavnostně otevřen za přítomnosti Aloise Jiráska. V průběhu druhé světové války byla chata nacisty přejmenována na Hitlerbaude. Vzniklo z ní místo pro zraněné piloty, rodiny fašistických členů a dokonce zde vzniklo středisko Hitlerjugend. V roce 1945 chatu osvobodila Sovětská armáda. Pár let nesla původní název, bohužel na začátku 50. let došlo k přejmenování na „chata ČSTV na Šerlichu“. V roce 1990 získala chata původní název Masarykova chata.

Počasí v Orlických horách

Chcete se vypravit do Orlických hor a bojíte se, jaké bude počasí? Kontrolujte si ho na stránce meteocentrum.cz. Věříme, že vás počasí nezklame a vy si výlet 100% užijete.

Jak se dostat do Orlických hor

Pokud si chcete naplánovat cestu, zkuste google mapy nebo seznam mapy. Do obou map stačí zadat startovní a cílovou destinaci a typ dopravy. Pro cestování bez auta je skvělé využít IDOS spojení. Doporučit vám můžeme zastávku „Opočno, náměstí„, která je kousek od Zámku Opočno. Město Opočno je skvělým startovním bodem. Pokud vás zajímá více, prohlédněte si oficiální stránky. Najdete zde tipy na výlety a akce. Zaujmout by vás mohlo nově zrekonstruované koupaliště Broumar.

Ubytování Orlické hory

Ubytování v Orlických horách najdete snadno. Zkuste zmiňovanou Masarykovu chatu, nebo hotely, chatky či stan.