La Sportiva Boulder X jsou lehké nízké turistické boty pro lehkou a středně náročnou turistiku. Někdo by řekl horolezecké boty. Za mě to jsou parádní nástupovky pod skálu a hodí se i na ferraty. 

Parametry

  • Určení: na treking, ferraty, kamenitý terén
  • Materiál svršek: syntetická kůže
  • Materiál podrážka: Vibram® Idro-Grip V-Smear ™ s Impact Brake System™
  • Matriál membrána: Gore-Tex Performance Comfort
  • Stélka: 2 mm polyproylene / 2mm La SpEVA
  • Materiál mezipodešev: Micropore EVA
  • Podšívka: síťovina
  • Obsázka: gumová po celém obvodu boty, ve špičce je zesílená
  • Hmotnost: 800 g(pár velikost 42)

Zaujalo mě

+ šněrovací asymetrický systém Mythos, protažený od špičky boty

+ obsázka po obvodu celé boty

+ Impact Brake Systém perfektně tlumí nárazy

+ sedí pěkně na patě

+ cena

– Jsou střihově menší, lepší vyzkoušet více velikostí

Základní popis

Boty La Sportiva Boulder X mají zajímavou hmotnost. Na první pohled se zdají být robustní a těžké, ale potěžkáním a zvážením vás vyvedou z omylu. Jsou pevné a perfektně sedí na noze. 

Svršek je ze syntetické kůže a obsázka je po celém obvodu boty. Je sice skládaná z několika kusů, ale pro účely to nevadí. Ve špičce je pak obsázka silnější. Nevýhodou je, že boty nejsou voděodolné.

Podrážka je vyrobena z Vibramu se speciálním systémem Impact Brake. Boty mají maximální přilnavost. Při sestupování z kopce podrážka zvyšuje přítlak a mezipodrážka vyrobená z EVA pěny odtlumí nárazy.

Bota je vybavena měkkou stélkou a je tak vhodná i pro běžné nošení. Svojí konstrukcí jsou boty odolné a v terénu jsou jako doma.   

Má reálná zkušenost

Nu a  teď trochu těch mých zkušeností. Na doporučení od kamarádů jsem dostal typ na nástupové boty od značky La Sportiva Boulder X. Začal jsem hledat na internetu nějaké recenze, abych se ubezpečil, že velikost kterou si vyberu, mi bude sedět. Ano, už od začátku jsem věděl, že budu potřebovat o minimálně půl čísla větší.

Po vybalení doma mě překvapila robustnost boty, na druhou stranu váha byla překvapující. Jsou vyrobeny se vší parádou a na první pohled si je zamilujete. 

Je čas se obout! Boty sedí krásně. Po dotažení asymetrického šněrování Mythos, které vede už od špičky, se dá bota parádně dotáhnout. Utažení je rychlé a utažené tkaničky se nepovolují. Pata sedí parádně. Velikost jsem trefil akorát. Materiál uvnitř boty je hodně pohodlný.

Možná vás bude zajímat i tato recenze

Horolezecké boty Asolo Elbrus GV

No a hop s nimi do terénu. Nejdřív jsem je vzal na pár kratších procházek nebo pod skálu, když jsme šli lézt. Důvodem bylo samozřejmě vyšlápnutí, abych netrpěl hned někde v horách. Botky se osvědčily. Pohodlné. Za chladnějšího počasí s dobrými ponožkami mě v nich ani zima nebyla. Takže přišel čas je vytáhnout na nějakou pořádnou túru. 

Kupte si spolehlivé boty i pro sebe

La Sportiva Boulder X boty na ferraty

La Sportiva Boulder X – velmi oblíbené lezecké boty, které jsou určené na ferraty, nástupy do skal, horskou turistiku. Tvar boty vychází z lezaček a jsou vhodné do náročných terénů, kde se tato vlastnost hodí...

V italských Dolomitech jsem je vytáhl na celodenní ferratu a nějaké ty pochůzky v horách. Nástupy k ferratám nebo do hor jsou s botami parádní. Chválím tu pohodlnost a pevnost celé boty. Na ferratě se osvědčily také na výbornou. Skalnaté výstupky, police i ocelové kramle ferraty. Nic pro botu nebylo problém. Stání na špičce boty vás udrží bez problému. Podrážka je pevná

Nenechte si ujít článek

Jak se vybavit na ferraty?

Zvládly i mokrou  tedy vlhkou skálu. Zatím mám podrážku ještě dobrou, se vzorkem. Od pár lidí už jsem zaslechl, že po opotřebování jsou to tak boty do města. Interval u ostatních byl v řádu dvou let intenzivnějšího nošení. Já je mám zatím rok a beru je jen na ferraty a túry. Kamarádi je nosili pravidelně všude. Budu asi první kdo na nich natočí více nošených hodin. 

I když se udává, že jsou to i boty do města, myslím, že primárně jsou to boty k outdoorovým aktivitám. Do města je netahám a užívám si je pouze v terénu. 

Boty jsem vzal také do mokrého prostředí. Vlhká zem a mokrá tráva. Kůže propustí vodu. I když jsem se je snažit trochu naimpregnovat, nepomohlo to. Vždycky se tam voda dostane. Neudržel jsem nohy v suchu, jo a taky jsem si pěkně obarvil bílé ponožky na červeno. 😊 To bylo hned ze začátku.  Ted už se to moc neděje, pokud je namočím nebo chodím v mokrém prostředí. 

Jinak z bot jsem si nikdy nepřinesl žádné zranění v podobě puchýřů. Vnitřní tvar naprosto vyhovuje. 

Doporučuji boty před koupí hlavně vyzkoušet kvůli velikosti a jestli vás nikde netlačí. Budete s mini určitě spokojeni. Nějaké drobné neduhy se najdou, ale ve výsledku je hodnotím jako skvělé boty za skvělou cenu