Základní informace

Lipenská přehrada se nachází v Jihočeském kraji, okres Česky Krumlov, Prachatice. Zabírá plochu 48,7 km² a má délku 42 km. Maximální hloubka je 25 metrů, průměrná pouhých 6,5 metrů.

Velká část Lipenské přehrady leží uvnitř CHKO Šumava.

Jak se dostat na Lipno

Do oblasti Lipna se dostanete různými způsoby. Využít můžete například autobus nebo vlak. Jízdní řád najdete na idos.cz, jako konečnou zastávku zvolte Lipno nad Vltavou. Pokud jedete autem k vodní nádrži Lipno, využijete tuto mapu, kam si zadáte váš výchozí bod.

Stručná historie

Myšlenka k vytvoření přehrady vznikla již v roce 1890, kdy se na českém území vyskytovaly velké záplavy. Tehdy se inženýři a stavební rada domluvili, že by bylo prospěšné vybudovat přehrady, které zvládnout povodně a záplavy zadržet. V roce 1920, kdy okolí opět sužovaly záplavy, se výstavba začala řešit nanovo. O 10 let později už vznikly konkrétní plány. Bohužel se vše díky chybějícím pozemkům a válce opět muselo odsunout.

Po druhé světové válce vznikl projekt, který zahrnoval i vodní elektrárnu. Výstavba začala v roce 1952 a skončila 1958. Použily se nové technologie, vykácelo se 1670 h lesů a 86 h ostatních ploch. Dále se musel vybudovat 3,6 km dlouhý odpadní tunel přivádějící vodu od elektrárny do vyrovnávací přehrady Lipno II. Práce pokračovaly, až se 15. června 1959 turbína poprvé roztočila.

Od té doby se přehrada stále vylepšuje a opravuje.

Tipy na výlet – Lipno

Lipno je opravdu krásné. Existuje neskutečně mnoho možností, jak zde trávit čas. Můžete odpočívat, sportovat, plavat, prozkoumávat okolí a navštěvovat zajímavá místa. Pro více tipů si přečtěte článek Kam vyrazit v létě na výlet? 18 míst, která si zamilujete.

V tomto článku se dozvíte, kam na výlet s dětmi a jaké výlety se kolem Lipna nebo v okolí Lipna vyplatí.

  1. Paddleboarding – Rádi byste zašli na paddleboard? Na Lipně je to možné. Při tomto sportu si krásně posílíte velké množství svalů. V posledních letech se paddleboarding stal letním sportem číslo jedna a není vůbec divu. Vyzkoušíte si, jakou máte rovnováhu a přitom se 100% zasmějete. Na paddleboard mohou jak dospělí, tak i děti – skvělý rodinný zážitek.
  2. Zámek Hluboká nad Vltavou – Pokud si ve zříceninách příliš nelibujete, navštivte tento zámek. Je naprosto nádherný a celé okolí je uklizené a opečovávané. Najdete zde obrovskou zahradu, majestátní zámek a celkově překrásné okolí. Vnitřní prostory jsou také nezapomenutelný zážitek.
  3. Floutrejl – Pokud chcete vyrazit na kolo s celou rodinou, zkuste novou cyklotrasu Floutrejl. Je jednosměrná, má délku 5 km a zvládnout ji i děti. Podívejte se na video, které vás provede celou trasou.
  4. Bobová dráha Lipno nad Vltavou (Lipenský SlideLand) – Tuto oblíbenou aktivitu najdete i na Lipně. Není však stejná jako ostatní, čeká na vás kilometrová dráha s 21 zatáčkami, výhledem, 2 tunely a terénními zlomy. Věříme, že si tento zážitek budete pamatovat ještě hodně dlouho.
  5. Frisbee Park Lipno – U výstupní lanovky vedoucí ke Stezce korunami stromů si můžete zajít do parku, který slouží pro milovníky frisbee. U vstupu dostanete 3 různé druhy disků, se kterými se můžete strefovat do kovového koše.
  6. Králičí ostrov (Lipno nad Vltavou) – Ostrov zabírající cca 700 m² je opravdu okouzlující. Hopsají zde králíčci a morčátka, která se sem v období jaro – podzim pravidelně vysazují. Na lidi jsou tato zvířata zvyklá, často se nechají pohladit nebo krmit z ruky. Pokud vás zajímá více, tak v 9 ráno v úterý a čtvrtek probíhá komentované krmení. Vhodné krmení: seno, tráva, mrkev. Nevhodné krmení: rajče, okurka (šťavnatá zelenina).
  7. Zajímavost: Na hřišti Království lesa můžete nově narazit na kocourka jménem Lotrando.

Na výlety se vám budou hodit kvalitní outdoor boty. V nabídce máme boty pro ženy, muže i děti. Pokud chcete ušetřit, mrkněte na naši slevovou sekci.

Ubytování Lipno

Na Lipně můžete najít velmi různorodá ubytování. Hotel, stan, kemp i chaty – to vše je pro vás připravené. Jestliže preferujete chaty, pronajměte si jednu například na Interbohemia.

Počasí

Pokud vás zajímá, jaké je počasí na Lipně, zkontrolujte si ho na stránkách in-počasí.cz, kde najdete podrobnou předpověď, dlouhodobou předpověď a také zde můžete zjistit, jestli bude pršet.