Zig Zag Plus je z produkce firmy Petzl. Jedná se o mechanický prusík s otočným závěsem. Tento blokant je výhradně určený pro arboristy pro pohodlný pohyb v korunách stromů.

Já se dnes pokusím tento mechanický prusík popsat a přihodit pár dojmů z prvního užívání. Samozřejmě z pohledu uživatele, který donedávna používal dvoulanovou techniku s pomocí klasického prusíku Timber 10mm konkrétně od firmy Singing Rock s kladkou DMM Hitch.

Technické parametry

  • Hmotnost: 425 g
  • Barva: žlutá
  • Pro průměry lan: 11,5 až 13 mm
  • Pracovní zatížení 140 kg

K čemu Zig Zag Plus slouží

Slouží k polohování v koruně stromu. Zig Zag Plus je od klasického Zig Zagu doplněn o otočný závěs připojovacího bodu k sedáku. Zaručuje to správnou polohu celého prusíku. Mechanický řetízek prusíku se zablokuje vždy při zatížení. Plynulým mačkáním a změnou tlaku na uvolňovací páčku mechanismu se reguluje rychlost slaňování. Při dobírání lana pomáhá integrovaná kladka se zapouzdřeným kuličkovým ložiskem.   

Použití v praxi aneb první testování v terénu

Mechanický prusík používám s lanem Teufelberger drenaLINE 11,8mm s okem. Karabiny Petzl OK TRIACT – LOCK. Jako vratný bod cambium saver od firmy Singing Rock Jingle II s hliníkovými kroužky.

ZigZag mám pro dvojlanovou techniku (DRT). Mechanický prusík jsem kvůli zašitému oku na laně musel navléknout z druhého konce lana a celé lano provléct. Doporučený průměr lan je od 11,5 – 13 mm. V oku lana mám vždy stahovací kuličku a celý systém spojený zmíněnými karabnami. Nutno podotknout ze váha bez lana se pohybuje někde pod 600 g. Z počátku mi to přišlo dost těžké, ale dá se na to zvyknout. Oproti klasickému prusíku s kladkou a karabinami je to každopádně rozdíl. Kladka má zhruba o 300 g méně.

Využívám na DRT jedno lano a tak ZigZag z lana nesundávám. Při výstupu do koruny stromu si celý mechanismus beru na sedák a po výstupovém laně vystoupám do bodu kde pak celý systém instaluji. Jde v podstatě o jedno cvaknutí karabiny. Provlečení lana Cambium saverem a procvaknutí zašitého oka na laně a cvaknutí do ZigZagu. Poté už se mohu věnovat jen práci.

ZigZag mě zatím dost baví

Chování ZigZagu je naprosto strojové. Uvolňovací páčka vždy plynule reguluje posuv lana v řetízku. Za dobu používání se mi nestalo, že by se to nějak seklo nebo se lano samo od sebe posouvalo. Chce to dávat jen trochu pozor, aby například při jakékoliv manipulaci s čímkoliv nebo například v horší pozici člověk o uvolňovací páčku nezavadil. Prostě „ťuknete, jedete“. V tom má klasický prusík asi výhodu, jenže na druhou stranu uzel se musí občas porovnat nebo když se v něm dlouho sedí zatáhne se a musí se na něj sáhnout, aby povolil.

Může se také napéct prusík a posuv lana jde pak stěží. Všiml jsem si také, že pokud lano a prusík zvlhnou nebo nasáknou vodou tak je posun lana také obtížnější. U ZigZagu se nebojím říct, že i za zhoršených podmínek, například špatného počasí nebo padající mlhy, kdy lano zvlhne, posuv funguje stále velice dobře a lano s mechanickým prusíkem si pořád rozumí. Nemusí to být také jen vlhkost. Od stromu mám špinavé rukavice, lano se dotýká a opírá o větve a tak na něm zůstávají nečistoty. Ani ty nevadí správnému fungování.

Dobírání je z mého pohledu také pohodlné. Pokud máte při uvolnění a dobírání pod sebou dost lana, jeho váha ho krásně protáhne celým mechanismem nebo za pomoci volné ruky si lano pod ZigZagem můžete dobrat. Povylezete v koruně výše a pár tahy jednou rukou se lano pohodlně a plynuje dobere. Integrovaná kladka krásně pomůže pokud taháte za lano do strany. Pokud není prostor muže se tahat i směrem od sebe. Při výstupu lze také použít nožní blokant a se ZigZagem po laně stoupat. Je to sice namáhavé, jsou na to jiné techniky, ale pokud potřebujete popolézt nějaký ten metr, funguje to.

Bezpečí na prvním místě

Při práci systém nijak nepřekáží. Jakákoliv pozice těla, kdy mám celý systém přes bok vím, že o uvolňovací páčku nezavadím a pokud se přetočím otočný závěs vždy udrží ZigZag v takové pozici, že se mi lana nekříží. Pokud by se jednalo o ZigZag bez otočného závěsu, lze použít i například i otočnou spojku. Osobně to časem vyzkouším i na klasické kladce s prusíkem.

Kolega kamarád se také ptal na možnost poškození řetízku nepředvídatelným pádem. Kdyby se mohl řetízek ohnout, například o větev. Nemyslím si, že je to tak moc reálné. Náraz by musel být obrovský, aby se to poškodilo, protože řetízek je opravdu robustní. Kolegovi se to pak také při jedné práci podařilo a při uklouznutí na větvi opřel ZigZag o větev a váhou těla ho zmáčkl. Se zařízením se nic nestalo. V tomto ohledu je to za mě bezpečné a nemyslím si, že by toto nebylo nijak odzkoušené.  

Ovládání je intuitivní

Na práci se ZigZagem jsem si velice dobře zvykl. Ovládání je intuitivní a v podstatě se nedá nic špatně zapojit. Jak jsem se také dočetl, nedá se nic špatně nasadit, nastavit, upravit. Prostě je to zkonstruované k tomu to účelu a jinak to nefunguje.  

Nejsem žádný znalý arborista všech polohovacích systémů, ale ZigZag mi přijde velice jednoduchý a bezpečný. Firma Petzl by nepustila nevhodný výrobek do oběhu. Vývoj jim nějaký rok trval a vždy mají vše naprosto vyzkoušeno. Za mě to může používat i absolutní začátečník.

Rozšíření ZigZag o přídavný brzdící prostředek CHICANE pro použití SRT techniky tedy pro jednolanovou techniku.

Nezapomeňte přibalit

Petzl Chicane

Petzl Chicane: je dodatečná brzda, umožňujevyužití v jednolanové technice v kombinaci s mechanickým prusíkem Petzl Zigzag a Zigzag Plus...

Novinkou je také možné rozšíření o CHICANE, kdy se systém jako celek použije pro jednolanovou techniku. Je to stejné jako u Rope Wrench.

Celý systém se musí navléknout od konce lana. U SRT techniky to takový problém není a tak můžete tento komplet kdykoliv aplikovat na arboristické lano, které zrovna hodláte použít.

Bohužel dále tento set vyzkoušený nemám, a tak uvidíme do budoucna jestli budu mít štěstí si to vyzkoušet.