Jak se obléct do města tak, abyste nevypadali, že jste právě objevili civilizaci po životě stráveném v divočině, ale současně pohodlně a funkčně? Máme pro vás pár tipů na top kousky městské módy, ve které se budete cítit opravdu skvěle a současně se nebudete muset bát v nich vyrazit ani na neplánovaný výlet do lesů.

Co je funkční oblečení?

Funkční oblečení má jeden primární úkol. Udržet svého nositele v teple a suchu. V zimě vás termoprádlo (nebo také funkční prádlo) ochrání před vlezlým chladem a vlhkostí. Na podzim a na jaře je skvělá funkční bunda, která vás ochrání před vrtkavým počasím – při přeháňce nepromokne a na sluníčku se v ní neupečete. No a v létě? 

V létě vás takové funkční tričko dovede naopak lehce ochladit a současně velmi efektivně odvádí pot. To znamená, že vám v něm bude skutečně dobře, nebude vás (a vaše okolí) tolik trápit nepříjemný pach potu a ani vás tolik neohrozí náhlý večerní chlad, který v kombinaci s potem a troškou toho větříku může vést k nepříjemnému nachlazení. 

Funkční oblečení je zkrátka skutečně praktické nejen při několikadenních túrách přírodou, ale i na výletech po městě, stejně jako při každodenních pochůzkách. A co je na tom nejlepší? Funkční oblečení už dneska rozhodně nemusí vypadat jako něco z šatníku pravověrného zálesáka, ale může být skutečně stylové a slušivé.

Stejně jako v přírodě, i ve městě vám pomůže vrstvení

O vrstvení píšeme snad v každém článku, který se zabývá oblečením. Ať už jde o oblečení na hřebenovky, túry, do kempu nebo na skialpy. Vrstvení je totiž naprostým základem funkčního a praktického oblékání nehledě na roční období a příležitost, na kterou se oblékáte. Ani městská funkční móda není v tomto pravidle výjimkou. 

Jak vrstvit funkční oblečení (nejen) ve městě?

U městského funkčního oblečení platí stejné principy jako u ostatních příležitostí. To znamená, že ideální je použít tři vrstvy. 

  1. První vrstva přímo na těle odvádí pot, hřeje (nebo chladí) a za všech okolností vás udrží v suchu. Díky této vrstvě se nemusíte bát potu ani nepříjemných venkovních teplot.
  2. Druhá vrstva je vhodná především v chladnějších (nebo nevyzpytatelných) měsících. Má za úkol udržet tělesné teplo a odvádět pot. Druhá vrstva je nejčastěji z fleecových materiálů.
  3. Třetí vrstvu je vhodné mít u sebe v podstatě pořád. Jedná se totiž o vrstvu, která vás chrání před deštěm, sněhem a jinou nepřízní počasí. Tato vrstva, ať už jde o kalhoty nebo bundu, by měla být nepromokavá a odolná proti větru i různému mechanickému poškození.

Když už teď víte, jak funkční oblečení nosit, pojďme se podívat na pár praktických kousků, které vám ve městě rozhodně neudělají ostudu.

Naše nejoblíbenější kousky funkčního oblečení (nejen) do města

Outdoorové oblečení už dneska umí být opravdu stylové. V Národním divadle sice neobstojí, ale při poznávání evropských metropolí ani pravidelných pochůzkách vám ostudu rozhodně neudělá. 

Nepromokavé a softshellové bundy

Potrpíte si na pohodlí, nechcete zbytečně „promoknout až na kost”, ale přitom si zachovat svůj styl? Dámské nepromokavé bundy nabízíme v mnoha střizích a barvách, které vás ochrání před nepřízní počasí, ale současně v nich nepřijdete o nic z vaší osobitosti. K těmto bundám se hodí si přečíst článek Jak impregnovat outdoor oblečení.

Softshellové bundy vás skvěle ochrání i před větrem a jsou naprosto ideální na běhání, kolo i další venkovní aktivity, ale nemusíte se v nich bát vyrazit ani na nákupy. To samé platí samozřejmě i o pánských softshellových bundách.

Mikiny a svetry do jarních a podzimních měsíců

Druhá vrstva je vhodná především do podzimních a jarních měsíců, které dovedou počasím překvapit. Ráno vyrazíte na výlet do slunečného a teplého dne a po pár hodinách vás může nečekaně zastihnout klidně i sníh. 

Proto byste rozhodně vždy měli mít alespoň v batohu vhodnou druhou vrstvu, která vás zahřeje. Naprosto ideální volbou jsou vlněné svetry. Vlna je tou nejlepší volbou z přírodních materiálů, protože je velmi hřejivá a současně prodyšná. Vlněné svetry mají trochu špatnou pověst pro svou „kousavost”, ale v případě, že sáhnete po kvalitní merino vlně, ničeho takového se nemusíte bát.

Spodní vrstvy, sukně, kalhoty

A co poslední, spodní vrstva? I ta může (a měla by) vypadat stylově. Přesvědčte se na vlastní oči v kategorii dámské funkční prádlo, kde najdete stylové legíny, trička, tílka, ale také například kvalitní ponožky.