Therm-a-Rest Womens NeoAir XLite je ultralehká karimatka, která vás bezpečně ochrání před chladem od jara do podzimu. Ve své výbavě ji ocení i alpinisté a horolezci.

Parametry:

  • Tepelný koeficient: 5,4
  • Rozměry: 51 cm × 168 cm × 6,4 cm
  • Rozměry v zabaleném stavu: 10 cm × 23 cm
  • Hmotnost: 340 g
  • Cena od 4 594 Kč
  • Doživotní záruka na výrobní vady
  • Součástí je opravná sada a pumpovací vak

Zaujalo mě:

  • díky váze i skladnosti je vhodná na delší treky
  • nejlehčí ve své tepelné třídě
  • dobře izoluje i na sněhu

Co karimatka nabízí?

Vůbec poprvé jsem si mohla užít spaní v lese i na sklonku podzimu, a to díky karimatce Therm-a-Rest Womens NeoAir XLite. S tepelným koeficientem 5,4 dobře izoluje od země, díky tloušťce 6,4 cm mě nic netlačilo a můj spánek by nenarušila ani voda stékající po zemi při silných deštích.

Co je to tepelný koeficient

Pokud jste si začali rychle googlit, co je to vlastně tepelný koeficient, zadržte. Ráda vám to vysvětlím. Tato hodnota (označuje se jako R-value nebo pouze R) nám říká, jaké jsou izolační schopnosti karimatky. Čím vyšší číslo, tím lépe vás karimatka uchrání před chladem od země. Tepelný odpor závisí na tloušťce karimatky a použitém izolačním materiálu. Je to důležitý ukazatel při výběru karimatky. 

Pokud hledáte karimatku na léto, stačí vám tepelný odpor R1. Třísezónní karimatky mají odpor R2–4 a do sněhu nebo do zimních hor budete potřebovat karimatku s tepelným odporem R4–6. Pokud chcete vědět víc informací, doporučuji se podívat na toto anglické video.

Při výrobě karimatky Therm-a-Rest Womens NeoAir XLite byla navíc využita patentovaná technologie izolačních vrstev Triangular Core Matrix™. Ta vytváří více než 100 vnitřních buněk, jež slouží uvnitř matrace jako tepelný reflektor, odráží chlad ze země a naopak vrací teplo produkované lidským tělem zpět.

Nafukování je hračka

Nafukování vám zabere jen pár minut díky ventilku WingLock se zpětným uzávěrem, který nepropouští vzduch, třeba když se nadechujete. Ventilek je navíc oproti předchozím verzím větší a nafukovaní i vyfukování je rychlejší. Využít můžete i pumpovací vak, který je součástí balení a dá se dokoupit i voděodolný, což můžete využít na ochranu spacáku nebo elektroniky.

Ultralehká, ale pozor na propíchnutí

Díky své váze 340 g se karimatka řadí mezi ultralehké vybavení a je ideální pro delší putování. Podobně jako u jiných nafukovacích karimatek je ale potřeba počítat i s podlážkou, abyste karimatku nedopatřením nepropíchli. Pokud spáváte pod tarpem nebo pod širákem v přírodě jako já, doporučuji hydroizolační plachtu DuPont Tyvek. Vyhněte se také houštinám, trnitému křoví nebo ostrým kamenům a své místo na spaní vždy pořádně vyčistěte.

Moje reálná zkušenost

Když spím venku, bývá můj spánek obezřetný jako bych spala s jedním okem otevřeným (připomínám labutě hlídající hejno). Je pro mě důležité, aby má výbava byla nejen lehká, ale také komfortní, jinak se mi těžko usíná. Když zapomenu polštářek, jsem z toho celá nesvá. 

Proto mé zhýčkané já těší, že mi do výbavy přibyla velmi pohodlná nafukovací karimatka. Zprvu jsem měla obavu, zda po ní nebudu ve spacáku klouzat, ale naštěstí vůbec ne. Příště bych si však dala pozor na výběr rozměrů karimatky. Protože měřím 164 cm, myslela jsem si, že si vystačím s délkou 168 cm. Jen tak tak. V lehu na zádech nohy karimatku trošku přesahují, a tak abych byla opravdu v teple, spím většinou na boku, kdy si musím dát pozor, aby mě pod tarpem neprofoukl vítr. Ve stanu bych to řešit nemusela. Pokládala jsem ji však i na sníh a izolovala dobře. Navíc se s ní dobře manipuluje i v rukavicích, včetně ventilku, což je v zimě důležité.

Pumpovací vak mi moc nesedl

Jediné, co mi nesedlo, je pumpovací vak. Nasadit ústí vaku na ventilek je pro mě vyčerpávající a podařilo se mi to jen jednou. Především v zimě, kdy se hraje o minuty nečinnosti, kdy tělo postupně prochladá, než zalezu do spacáku, se mi oplatí nafukovat karimatku spíš ústy.

Celkově jsem opravdu spokojená

Podle CleverHiker patří Therm-a-Rest Womens NeoAir XLite mezi nejlepší ultralehké třísezónní karimatky, a to i z hlediska váhy a ceny. Já jsem také spokojená a těším se, až ji využiji i na delším treku.