Saltoro Pant jsou nepromokavé kalhoty od firmy Mountain Equipment. Hodí se na nošení v náročných horských podmínkách. Turistika, VHT a trekking jim není cizí. Poslouží jako ochrana před nepříznivým počasím a větrem. Jsou vhodné pro každého, kdo rád tráví čas v náročných horských podmínkách.   

Parametry a vlastnosti

  • Určení: Lehké a velmi odolné vrchní kalhoty
  • Materiály: Kombinace dvou různých materiálů GORE-TEX. 3-vrstvý GORE-TEX 75D v oblasti kolen a sedací části a 2,5-vrstvý DORE-TEX PACLITE 40D na zbylé části
  • Vodní sloupec: 28.000 mm
  • Propustnost par: 25.000g/m²/24 h
  • Váha: 310 g
  • Zip: dvoucestný YKK®WR s vnitřní légou na nohavicích
  • Impregnace: PFC free 
  • Typ membrány: porézní

Co mě zaujalo

+  nízká hmotnost

+  zipy k rozepnutí shora slouží jako ventilační zipy

+  rozepínatelné nohavice do ¾ délky kalhot

+  lze obléct kalhoty i s nasazenými botami

+  výborná voděodolnost a prodyšnost

Co mě nenadchlo

–  jsou bez kapes

– není k nim kompresní ani jiný obal

Co mě zaujalo a také nenadchlo najdete více rozepsané ve zkušenostech níže v textu.

Popis Mountain Equipment Saltoro Pant

Firma Mountain Equipment vytvořila lehké a velmi odolné nepromokavé kalhoty. Nejen, že jsou vhodné jako záložní kalhoty pro případ špatného počasí, ale dají se využít i k celodennímu nošení.

Nezapomeňte přibalit

Ortovox 3L Ravine Shell Pants W nepromokavá bunda

Ortovox 3L Ravine Shell Pants W: jsou dámské nepromokavé kalhoty volného střihu, jsou anatomicky tvarované v oblasti kolen, což zajistí volnost pohybu i při extrémních sjezdech...

Je použit materiál GORE-TEX s třívrstvou membránou typu 75D v kolenních částech a sedací části. Ve zbylé části je 2,5vrstvá membrána  GORE-TEX Paclite. Na vnitřní straně kalhot u těchto látek najdeme vrstvu, která obsahuje karbonová vlákna a oleofobní látky, proto není potřeba podšívky. Díky tomu právě kalhoty nabízí nízkou váhu a sbalitelnost. Švy jsou hladké. Z vnější strany nejsou žádné nitě. Nelze je tak rozedřít a nit nemá šanci natáhnout vlhkost. Švy jsou také podlepeny nepromokavou páskou. Tyto typy membrán pak nabízí skvělou prodyšnost a nepromokavost.

Je zvolen užší střih Active Fit. Je vhodný například při silném větru na hřebenech hor. Usnadňuje to chůzi, protože navléknuté kalhoty nevlají ve větru a mají tak menší odpor. Také nikde není žádná přebytečná látka.

Pas těchto kalhot je pružný a je možné ho dotáhnout stahovací gumičkou s brzdičkou.

Kalhoty jsou pak opatřeny na každé nohavici dvoucestnými zipy YKK®WR. Tyto zipy jsou od spodu nohavice do ¾ délky kalhot. Jsou to kvalitní zipy s voděodolnou úpravou. Rozepnutím od spodu se dají kalhoty obléct i přes trekové boty. Použitím horních zipů lze zase kalhoty rozepnout a zvolit si velikost otvoru pro větrání.

Na nohavicích jsou spodní lemy nastavitelné pomocí suchého zipu. Nohavice se tak dá utáhnout nad kotníkem kolem boty.

Značka Moutain Equipment si zakládá na kvalitních výrobcích a tak u ní platí 10letá záruka na výrobní vady a pokud se jedná o pozáruční servis, stačí předat výrobek k opravě.

Zkušenosti s Mountain Equipment Saltoro Pant

Teď tedy trocha mého pohledu. Kaťata jsem pořídil kvůli trekování a výstupům v horách. Ono když se přivalí špatné počasí, tak se chce člověk udržet v suchu. Vždyť největší vyčerpání přichází s vlhkou zimou. To se v horách může při změně počasí stát velice rychle, když zmoknete a vaše tělo začne rychle chladnout.

Použité materiály jsou za mě zvoleny velice vhodně. 3vrstvý DORE-TEX 75D, který je použit na nohavicích v oblasti kolen a sedací části je zvolen výborně. Jsou to místa, která nejenže jsou mechanicky nebo povětrnostně namáhána zvenčí, ale i zevnitř, kde se kalhoty opírají o vaše spodní vrstvy. Na zbytku je pak použit 2,5vrstvý GORE-TEX Paclite. Toto je ještě pojištěno využitím spodní vrstvy, která obsahuje karbonová vlákna. Není problém s vysokým krokem, dřepem. Rozkrok kalhot je dobře ušit a přizpůsoben. Střih je užší, ale k tomu se dostanu níže.

Ano, jsou i techničtější nepromokavé kalhoty, ale chtěl jsem i něco univerzálnějšího. Saltoro Pant se na to výborně hodí. Využívám je jako převlečníkové kalhoty. V případě špatného počasí je mám po ruce v batohu a obléknout si je zabere opravdu pár vteřin. Pomáhají k tomu boční zipy, které se dají od spodu nohavice rozepnout do ¾. Nejdřív jsem z toho měl obavu, ale po několika situacích shledávám toto řešení naprosto v pořádku.

Rozepnutými nohavicemi bez problému projde bota kategorie C. Při plné opatrnosti spojené se sedem, půjdou obout i boty s mačkami, ale pozor a velice opatrně! 

K tomu střihu. Řekl jsem, že je používám jako převlečníkové. Takže mám ozkoušeno, když jsem na sobě mám snad všechny vrstvy. Například merino podvlíkačky s technickými kalhotami a Mountainer Tech od Direct Alpine. A kalhoty jsme přes tyto vrstvy perfektně dostal. Na skialpy si tyto kalhoty beru taky, tam je bez problému převléknu opět přes merino podvlíkačky s mírně zateplenými skialpinistickými kalhotami. Je tam už tedy trochu cítit nekomfort, protože těch vrstev už je opravdu hodně a jsou silnější, každopádně to nemá vliv na funkci nebo omezování pohybu. 

Další super věcí jsou oboustranné zipy. Když je v kalhotách horko, lze vytvořit v nohavicích odvětrávací otvory. Super, že se to dá regulovat délkou rozepnutí.

Pokud jde o jiné zipy na kalhotách, tak žádné nenajdete. Kalhoty nemají ani otevřené kapsy. Což si myslím, že je trochu škoda. Dvě nebo aspoň jedna kapsa by se hodila. Na telefon, navigaci či mapu.

Podívejte se naše ostatní recenze

testy outdoorového vybavení a oblečení

Pás kalhot je tvořen elastickým obvodem s možným dotažením gumičky s brzdičkou. Je to rychlé, nepřekáží to. Žádné zapínání, které by překáželo nebo navyšovalo obvod pasu například pro sedací úvazek. 

Poslední věcí, která mi teda mrzí je nějaký obal. Takže když to necháte v batohu na volno máte kalhoty všude. Zabalit je do nějaké taštičky či kompresního obalu by bylo skvělé. Ano, samozřejmě jsem si takový obal vyrobil, ale trochu to překvapí u tak skvělého výrobku. 

Kalhoty Mountain Equipment Saltoro Pant jsem pořídil z důvodů výše popsaných, rozhodovala také váha a sbalitelnost, kterou jsem si mohl na prodejně vyzkoušet. Kalhoty splnili mé očekávání a jsou nedílnou součástí mojí výbavy k outdoorovým aktivitám. Cena je za mě slušná. Odolnost kalhot je skvělá. Jsem sám zvědav co všechno a jak dlouho ještě vydrží. To zjistíme až za nějaký delší čas.