Chtěl bych se s vámi podělit o malou zkušenost s produktem Petzl Connect Adjust. Jedná se o odsedku pro lezení, která má tu vlastnost že ji podle svých potřeb na štandu ve stěně jednoduše prodloužíte nebo se doberete.

Parametry

Matriál: Polyamid – PAD

Průměr lana odsedky: 10 mm

Hmotnost: 125 g bez karabiny

Rozsah odsedky: 15 až 95 cm

Jak se mi s odsedkou pracovalo?

A teď trochu konkrétněji k samotné odsedce. Zaregistroval jsem ji poprvé u kamaráda v batohu. Prohodili jsme pár slov o tomto produktu. Následně na to, při lezení vícedélkových cest, jsme zjistili, že by bylo vhodné mít takto nastavitelnou odsedku. No a nákup byl na světě.

Celé balení obsahuje kompletní výrobek s aretační gumičkou. Ta slouží ke stabilizaci karabiny v odsedce. Balení samozřejmě neobsahuje již zmíněnou karabinu. Petzl doporučuje přímo karabinu z jejich sortimentu a to Spirit Screw. Já tuto karabinu nevlastním  tak jsem použil Ocún Eagle HMS Screw. Pravda, je trochu větší. Za to se dobře cvaká na štandu.

Po vybalení určitě překvapila hmotnost odsedky. 125g se mi zdálo moc, ale HMSka s 80cm smycí (s 16mm šírkou) vyjde taky něco kolem sta gramů. Karabinu jsem podle návodu procvakl lanovou svěrkou ADJUST a za aretoval jsem použitou karabinu gumičkou. Není úplně dobré gumičku úplně stáhnout ke karabině, ale nechat okolo svěrky trochu místa. Důvodem totiž bylo, že když jsem gumičku co nejvíce domáčkl, zámek karabiny narážel do svěrky a nešel otevřít do plna.  

Nezapomeňte přibalit

Petzl Connect Adjust

Petzl Connect Adjust – odsedka pro lezení. Je zajímavá v tom, že si délku odsedávací smyčky můžete snadno upravit dle svých potřeb, velmi snadno ji zkrátíte nebo prodloužíte dle výšky dobíráku...

Na sedák samozřejmě odsedku uvážeme liščí smyčkou. Tady budou mít výhodu ti z vás, kteří mají na sedáku úzké navazovací oko. Uzel by se krásně obepnul a oko by se nedeformovalo. Použil jsme sedák Ocún Quattro Basic, který má široké oko a přišlo mi že při odsednutí či zatížení se liščí smyčka utahuje a různě mačká zmíněné navazovací oko. Chce si to hned po instalaci na sedák celý uzel upravit a dotáhnout.

Nu a jde se lézt, jinak se to vyzkoušet nedá. Odsedku jsem si nenastavil úplně volně, ale zhruba o třetinu jsem zkrátil svěrku s karabinou a cvakl si ji na sedák, na zadní pravý nosič. Tak aby mi nepřekážela při lezení. Ani jsem nevěděl, že sebou takovou to odsedku mám. Při dolezení ke štandu jsem odepnul karabinu a než jsem cvaknul top, tak díky ergonomickému tvaru svěry ADJUST se dá krásně posunout svěra i s karabinou na konec odsedky. Cvakám top, šroubuji zámek a odsedávám. Teď přichází řada na nastavení odsedky pro pohodlnou pozici na štandu. Stačí zatáhnout za konec a přitažením si krásně nastavíte potřebnou délku odsedky, aby jste měli ve štandu pohodlnou pozici

Při převazování na štandu pak protahuji lano mailonou na řetězu a při nabírání lana se mi tam do toho bincá a trochu plete ten volný konec odsedky, kterým jsem si nastavoval potřebnou délku. Myslím, že to bude jen o zvyku. Nijak více to neobtěžovalo. Nabrat lano, hodit ho dolu k jističi, cvaknout slaňovací kyblík. Prostě klasický postup. Pak se doberu přes kyblík, abych viděl že je odsedka volná a sedím v laně. Připraven ke slanění. Cvaknut odsedku zpět na sedák a hurá dolů.

Na závěr

Když to tedy shrnu. Je to pěkná věc. Dobře se s odsedkou manipuluje. O pár gramů těžší než smyčka s karabinou. Na sedáku mi trochu vadil mohutnější liščí uzel. Na štandu je super, že si lezec může povolit nebo zkrátit a tím si tak zajistit pohodlnou pozici. Na sportovní cesty to ale není vhodné. Zase tak urputně řešit pohodlí, když se chce člověk jen převázat a slanit. K tomu to účelu je tato pomůcka zbytečná. Použití a uplatnění určitě najde ve vícedélkových cestách do štandů. S kombinací lana, HMSky a lodního uzlu, který se dá také nastavit. Pohodlí ve stěně zaručeno. To je důležité při jištění kolegy.

POZOR! Použití této odsedky je vhodné pouze pod kotvícím bodem. Tento produkt neslouží jako tlumič pádu a nesmí být vystaven většímu pádovému faktoru než 1.

Další variantou je verze DUAL. Dá se využít při přecvakávání nebo při slaňování s pomocí prusíku.