Pinguin Ridge 40 je batoh určený hlavně do zasněžených krajin na Skialpinismus nebo skitouring, splitboarding nebo třeba i sněžnice. Batoh je určený na vícedenní toulání po horách. Jeho objem o 40 litrech k tomu v podstatě úplně vybízí. 😊

Parametry

  • Určení: skialpinismus, skitouring, splitboarding, sněžnice, VHT
  • Materiál: Nylon 6.6
  • Zipy: YKK
  • Spony: Nifco
  • Hmotnost: 1,29 kg
  • Objem: 40 L
  • Odnímatelný bederní pás: Ano
  • Pláštěnka: Ano
  • Pitný vak nebo zádový chránič: Ano
  • Rozměry: 67 x 32 x 26 cm

Zaujalo mě

+ nosič materiálu na bederním pásu

+ možnost upnutí lyží na batoh několika způsoby

+ poutka pro elastický držák helmy

+ možnost vložení zádového chrániče nebo hydrovaku

+ prostorná vnitřní kapsa na osobní věci

+ prostorná přední kapsa na lavinovou výbavu

+ upínání cepínů nebo turistických holí za pomoci stahovacích gumiček

– boční kapsy jsou z pevného materiálu, lepší by byl elastický materiál, aby se dala kapsa roztáhnout

– bojím se, že při diagonálním nošení lyží na batohu vázání lyží časem prošoupe přední kapsu (na kapse není žádné zesílení)

Co batoh nabízí

Batoh Pinguin Ridge 40 má dvě hlavní komory. Ta první velká je určena pro osobní věci v této kapse je ještě přepážka na hydrovak a nebo se do této přepážky dá vložit chránič páteře. Prostor na hydrovak je velký a bez problému se do něj vejde i 3 litrový. Nemusíte vlastnit vak od Pinguina, ale můžete využít jakýkoliv. Chránič páteře nabízí firma Pinguin pod označením SAS-TEC SCA 500. Zbytek hlavní komory je dostatečně velký pro zbytek osobní výbavy.

Přední komora je pak uzpůsobena pro lavinovou výbavu. Prostor je dostatečně hluboký. Je to v podstatě celá výška batohu. V této kapse jsou dvě našité gumy, do kterých lze vložit násadu od lopatky a do druhé lavinovou sondu. List lopatky se pak vloží mezi ně, také úplně bez problémů. Nemusíte se bát i větších lopatek. Kapsa je opravdu velká.

Nezapomeňte přibalit

Pinguin Ridge 40 skialpinistický batoh

Pinguin Ridge 40 - je outdoorový batoh určený pro zimní aktivity jako je feeride, skialpinismus… Má pevný zádový systém.Přední kapsa je určena pro lavinovou sondu, lopatu...

Třetí kapsa je pak určena pro zbylé menší věci, jako jsou čepice, rukavice a věci, ke kterým potřebujete mít rychlý přístup. V této kapse je pak ještě jedna kapsa se síťkou na zip. V horních partiích jsou také z venku našité čtyři poutka pro připevnění dalšího materiálu nebo helmy.

Na spodku batohu najdete kapsu na pláštěnku. Kapsa je dělaná opět na zip. 

Přední strana je opatřena horizontálními popruhy na které lze upnout spousty věcí a zakončení těchto popruhů na spodní straně končí většími oky pro připevnění turistických holý nebo cepínů. V horních partiích jsou pak utahovací gumičky.

Bederní pás je odnímatelný. V pravé straně je kapsa na zip pro drobné věci. Na druhé straně je našité materiálové poutko.

Na bocích batohu jsou dvě boční kapsy a dotahování kompresních popruhů. Tyto popruhy jsou na přední straně spojeny kovovou sponou. 

Ramenní popruhy jsou pěkně polstrované, obsahují hrudní popruh s píšťalkou a z batohu na ramenní popruhy vystupují balanční popruhy pro snadné doladění batohu na zádech.  

Moje zkušenosti při používání

Takže nějaká moje zkušenost k tomu to batohu. První dojmy po vybalení byly hodně kladné. Důvod koupě byl ten, že jsem si lavinovou výbavu vždy dával do hlavní komory „normálního batohu“ a když jsem ji pak chtěl vyndat tak to byl ohromný problém. Nehledě na to, že když pak jde člověk na několikadenní túru potřeboval větší batoh, protože do 22 litrů mě nestačí.  Batoh je opravdu velký a dá se do něj naložit materiál a jídlo na víkend v horách. V případě, že by bylo věcí méně dají se využít kompresní popruhy, které batoh stáhnou. 

Hlavní komora batohu se otevírá shora a zip vede po obvodu batohu na zadní hraně. Dobré na tom je to , že když rozepnete zmíněné kompresní popruhy, batoh se dobře rozevře a vy nemusíte hrabat v batohu jen horním otvorem. Je tak zajištěn parádní přístup do celého objemu. 

Vodní vak a chránič zad

K přepážce na vodní vak nebo zádový chránič. Vodní vak je určitě super věc a věřím, že ho využiji v teplejších měsících při vysokohorské turistice. Otvor pro výstup hadice je za krkem, takže náustek můžete umístit na libovolnou stranu ramenních popruhů. V zimní období do této kapsy strkám kus přeložené karimatky (nouzové využití k sezení nebo pro případ první pomoci).

Přečtěte si článek

Nejlepší skialpové trasy v ČR | Affekt blog

Pro zádový chránič nevidím v batohu moc využití. Předpokládám že v batohu vždy něco ponesu. Od nepromokavé bundy, zateplovací vrstvy, termosky. Je to naložený batoh a přidávat dalších půl kila a 2 centimetry viskózní pěny mi přijde zbytečné. Tím samozřejmě nijak neubírám k vážnosti zranění na lyžích. Sám na sjezdovkách páteřák používám.  

Komora pro lavinovou výbavu je přístupná shora batohu a víko se dá po uvolnění horního kompresního popruhu rozepnout až do poloviny výšky batohu. Pokud budou na batohu připnuté hůlky nebo cepín, tak zip rozepnete tak do 1 třetiny batohu, ale i to je dostatečný prostor pro rychlé vyndání lavinové výbavy. Jak už jsem se zmínil v popisu. Uvnitř kapsy jsou dvě našité gumičky.

Do jedné se zasune sonda a do druhé násada k lopatce. Samotný list lopatky vkládám pak mezi s tím že otvor pro násadu lopatky mám směrem nahoru. Když pak sestavuji lopatku vytáhnu násadu a hned ji cvaknu do listu a vytáhnu tak celou lopatku z batohu. Nehrozí tak upadnutí listu lopatky do sněhu a případná ztráta.

Batoh je opravdu prostorný

Horní kapsa je pak uzpůsobena pro menší věci. Takže brýle, rukavice, čepice čelenky. Nacpal jsem tam i péřovku zabalenou v kompresním obalu. V této kapse je i síťovaná kapsa se zipem. Parádní na nejdůležitější věci jako je peněženka, mobil, klíče a vše co potřebujete mít tam kde se nic neztratí. 

Zádový systém mě potěšil v tom že nenasákavá a je vodoodpudivý

Popruhy hodnotím kladně

Popruhy jsou pohodlné. Ač jsou polstrované nejsou to žádné pěnové bambule. Hrudní popruh je výškově nastavitelný a bonusem je nouzová píšťalka. Dále jsou na popruzích balanční popruhy s kterými se při nasazeném batohu dobře manipuluje a dobře se dotahují.

Pokud se jedná o bederní pás, tak mi strašně mile překvapil nosič materiálu. Bederák je také hezky vypolstrovaný a při zapnutí nebrání případnému nasazenému sedacímu úvazku. Zapínání je plastovou přezku s dotahováním od boků k břichu. Tento systém se mi líbí a je pohodlný.  

Na bocích batohu jsou nastavitelné kompresní popruhy. Ty jsou spojeny na přední straně spojeny již zmíněnými kovovými sponkami. Je to myšleno dobře. Pokud tedy při stahování popruhů stahujete oba konce zároveň a hlídáte kovovou sponku na čelní straně batohu. Když pak chcete upnout lyže do diagonály na batoh pro přepravu a kovová sponka vám ujede na bok batohu nebo do středu přední strany musí se vše povolit a upravit tak, aby šli lyže dobře upnout. Chce to prostě cvik. 

Zarazila mě jedna věc

Zarazilo mě, že výrobce nepoužil nějaké zesílení materiálu na této přední straně batohu. Hlavně kvůli upnutí lyží. Na oficiální fotografii k produktu je to sice hezké, ale když máte v přední kapse lavinovou výbavu může to být trochu problém. Lyže se musí upnout tak, že patka vázání musí být nad spodním kompresním popruhem a špička vázání nad horním popruhem aby lyže neklouzala.

Lyže se neupnou krásně naplacato k batohu, ale šikmo a vázání tlačí do přední strany batohu. Proto se pozastavuji nad zesílením té přední strany. Bojím se, že po čase může vázání nebo brzdičky protrhnout kapsu. Hlavně když se budou lyže šoupat nebo drobně pohybovat a z druhé strany kapsy je zmiňovaná výbava a list lopatky. 

Druhou možností je pak upnutí každé lyže zvlášť na bok batohu. Pokud je batoh narvaný k prasknutí, tak jen tak lehce lyže ve špičce nespojíte páskem a při chůzi můžete zadní stranou stehen do patek lyží narážet. Chce je to vysadit více nahoru. 

Postranní kapsy jsou dobré, jen škoda, že ne elastické

Nu a poslední věcí na batohu jsou postranní kapsy, které vycházejí od spodu batohu po spodní kompresní pás. Kapsy v těchto místech strašně oceňuji. Jenže by bylo dobré kdyby byly vyrobeny ze síťky nebo nějakého strečového materiálu s gumičkou. To proto, aby se do nich dalo něco uložit, například lahev s vodou. Tím, že nejsou elastické jsem do nich zastrčit tak čepici, rukavice nebo placatku.

Každopádně, jsem s batohem spokojen. Cenovka je velice slušná a praktičnost je velká. Pořídil jsem ho hlavně kvůli vícedenním pobytům na horských chatách a při skialpových túrách, ale počítám, že najde spoustu uplatnění i při jiných aktivitách.