Jedna skála naproti druhé, prakticky na dohled a vzdálené co by kamenem dohodil a zbytek doběhl po Barrandovském mostě. To jsou oblíbené vápencové plotny v pražských Hlubočepích a Bráníku. 

Text a foto: Lucka, www.outver.net

Obě skály jsou poměrně dobře odjištěné a pražským lezcům poskytují tréninkové prostředí dostupné velmi dobře hromadnou dopravou. Není tedy divu, že tu každé odpoledne “visí” několik lezeckých dvojic a často i “rybaří”.

Oboje skály jsou pozůstatky bývalých lomů, oboje spadají pod určitý režim ochrany. Hlubočepy pod Přírodní rezervaci Prokopské údolí a Branické skály jsou vyhlášené jako přírodní památka. 

Hlubočepské plotny

Z Barrandovské tramvajové tratě jsou vidět v celé své parádě obě skály, oddělené hlinitým svahem. Nejlíp se k nim dostaneme autobusem z nádraží Na Knížecí do zastávky Nádraží Hlubočepy. Odsud stoupáme uličkami ke kolejím, které přejdeme po lávce a sejdeme ke skalám. Pravá plotna začíná přímo na kolejích, takže při jištění pozor na občasný průjezd vlaku. Jezdí tudy sice pomalu a troubí, ale přeci jen je to rozjetý vlak a pohled “z očí do očí” není příjemným zážitkem. Pokud jedeme autem, tak nejlépe se dá parkovat u Hlubočepského hřbitova. 

K levé plotně pokračujeme po pěšince a krátkým traverzem po sypajícím se štěrku. Scházíme podél Malé plotny, více položeného rajbasu s topem v místě, kde se stěna nakolmí. Tady nejdeme pár jednodušších cest. Jinak je většina cest v levé plotně pro pokročilé a odvážné 🙂

Pravá plotna je členitější a pestřejší. Mezi nejznámější cesty patří Velký kout (6) v levé částí a Železniční (5) koutkem až na vrchol skály. Odměnou za vylezení je výhled na staré Hlubočepy, připomínající krajinu z vláčkového modelu. Mezi nimi je hladká plotna s pár sedmičkami, například Oči Pučí. Dál doprava pak několik koutků spíš s jednoduššími cestami. Pozor, občas se drolí malé kamínky a jištění vyžaduje trochu víc morálu. 

Lano si přineste aspoň padesátimetrové, deset expresek bude stačit. Skály jsou prakticky celý den na sluníčku, takže se tu dá lézt velkou část roku. Naopak v horkém létě jsou plotny rozpálené až do večerních hodin. 

Více info a průvodce pro Hlubočepy:

https://www.horosvaz.cz/skaly-sektor-1100/

https://varp.cz/lezecka-oblast-hlubocepske-plotny/

Branické skály

Tady snad nejvíc ze všech platí “na skály tramvají”. Ze zastávky Přístaviště je to sem méně než pět minut. Kdo by neznal skalní plotny přímo nad malým parčíkem, které vídáme z tramvaje cestou do Modřan? Mezi Dvorci a Přístavištěm se tyčí položená vápencová stěna, jež se ve své levé části podobá hlubočepské plotně. Obtížnost roste se sklonem. 

V pravé části najdeme sektoru převisy s těžšími cestami. Pozor, ač se to nezdá, krátké lano tady vůbec není dobrý nápad. Taková Anička (6) je dlouhá 40 metrů a spotřebujeme na ní až 16 expresek. V levé části je většina cest jednoduchých a začátečníci se tu mohou učit věřit nohám a lezečkám. Odlezy jsou někde trochu delší a občas se do cesty připlete pár rostlinek, které skálu dál zvětrávají.

I tady se ale vyplatí dost dlouhé lano, některé cesty mají až 40 m. Dá se tu dokonce natrénovat i vícedélka, případně slaňovat nadvakrát s přesedáním ve dvojitém borháku. 

Helma je tu samozřejmostí! Na vrcholu skály je park s vyhlídkou a můžou padat kamínky. Samotná skála je zvětralá a občas odpadávají kusy ploten. 

Až do roku 1928 se tu těži vápenec a u paty skály, jež tahdy ležela na periferii hlavního města stály vápenky a továren na zpracování vápna. Za druhé světové války zde vybudovala německá armáda několik štol pro umístění podzemní továrny, chráněné proti bombardování. Komplex tvoří různě dlouhé chodby, dnes samozřejmě nepřístupné. 

Občerstvení je dostupné skoro jako le umělé stěně. Kousek naproti přes silnici je benzínka, naproti ní hospoda. U zastávky Přístaviště je známá hospoda na Jezerce a přes ulici pizzerie a několik dalších možností. 

Více info a průvodce pro Branické skály:

https://www.horosvaz.cz/skaly-sektor-147/

http://www.lezec.cz/pruvodcx.php?key=2697