Anglie, především skalnatá pobřeží, poutá moji pozornost už od dětství. Zatopené jeskyně, šplhání po útesech, rozbouřené moře a šedivá obloha. To chce pevné boty, větrovku, trekové hůlky, foťák –⁠ a můžu vyrazit za dobrodružstvím. 

Poprvé jsem Anglii navštívila před dvěma lety, kdy jsem si prošla známé křídové útesy Seven Sisters. Mezi každým z osmi pahorků údajně stál dům jedné ze sedmi sester, po kterých jsou skály pojmenované. Pro sestry i dnešní turisty to znamená opakované stoupání a scházení –⁠ to je velká zátěž na klouby. A tak když jsem se letos chystala opět do Anglie, přibalila jsem si i své ultralehké trekové hole Fizan Compact 3. Mé kroky totiž mířily ke stejnému pobřeží, jen o kousek dál, do rušného přístavního města Dover.

Křídové skály Doveru

Prakticky celé pobřeží Anglie obkresluje stezka England Coast Path (na území Walesu je to příznačně Wales Coast Path), která se dělí na další menší úseky. Dover leží uprostřed stezky mezi městy Folkestone a Ramsgate. Ať už jdete z kterékoliv strany, už z dálky vás vítá z vrcholu kopce doverský hrad. Protože jsem se na stezku napojila až v Doveru, měla jsem hrad za zády, zato hlučný přístav napěchovaný loděmi a kolonami kamionů mě provázel překvapivě dlouho. Do šířky má téměř jeden a půl kilometru.

Na hůlky nedám dopustit

Mé kroky mířily na sever, kde se rozkládají jedny z nejkrásnějších křídových útesů v Anglii. Značená stezka vede pohodlně po hřebeni. Pokud se ale chcete procházet nerušeně a objevit zajímavá zákoutí, doporučuji se držet vyšlapaných steziček pod vrcholem. Narozdíl od hlavní cesty téměř na nikoho nenarazíte a máte pro sebe jak doverské útesy, tak nekonečno vody. 

Jak cestovat nalehko – letadlem i po vlastních | Affekt blog

A cena? Mírné klesání a stoupání. To mi však vůbec nevadilo, protože jsem měla trekové hůlky. Cenná opora pro má kolena, lýtka i páteř. Mívám totiž tendenci chodit v předklonu, jako bych se snažila vyvážit těžký batoh. Díky turistickým hůlkám zapojuji do pohybu i horní část těla, což je příjemné a chůze je mnohem jednodušší. Pokud tedy nechcete za chůze i fotit nebo hledat cestu v mapách na mobilu, to už je trošku oříšek.

Kulturní tečka

Příjemně unavená jsem došla do městečka Walmer nedaleko Dealu, odkud jsem přejela vlakem do Ramsgate. Pro zajímavost právě zde přijal známý malíř Vincent van Gogh místo pomocného učitele na chlapecké škole (výměnou za ubytování a stravu). A Broadstair, kousek dal po pobřeží, se stalo inspirací pro román David Copperfield spisovatele Charlese Dickense, který město dvacet let pravidelně navštěvoval. Dnes zde stojí Dickensovo muzeum.

A ještě jeden tip pro turisty

Pokud také plánujete výlet do Anglie, doporučuji se podívat na rozcestník turistických tras https://nationaltrail.co.uk/. Kromě praktických informacích si můžete dokonce nechat vygenerovat trasu ušitou vám na míru. A to podle počtu dní, které chcete na trase strávit, délce trasy, obtížnosti, typu cesty –⁠ zda chcete jít podél vody, přes hory, venkovem nebo městem, a podle toho, co chcete na cestě zažít. Kéž by to tak měla každá země.