Chystáte se do přírody, do hor nebo kamkoliv za dobrodružstvím a chcete si u toho vychutnat i pozdní šálek oblíbeného teplého nápoje? S termoskou Esbit je to možné! Díky technologii dvojitého vnitřního pláště a vakuové technologii to zvládne s přehledem. Pojďme se na ni podívat. 

Parametry:

  • Materiál: Nerezová ocel 
  • Objem: 500 ml / 750 ml /1000 ml
  • Rozměr: 215 mm, pr. 79 mm/ 230 mm, pr. 90 mm / 275 mm, pr. 90 mm
  • Váha: 359 g / 465 g / 537 g

Co mě zaujalo:

+  pěkný a jednoduchý design 

+  tři barevné varianty

+  Dva druhy uzávěrů

+  dva kelímky

+ zpracování

Co mě nenadchlo:

–  s drsnějším zacházení a pokládání se vnější barva termosek ničí

Co mě zaujalo a také nenadchlo najdete více rozepsané ve zkušenostech níže v textu.

Popis termosky

  • Termosky Esbit jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli. Plastové doplňky jako jsou kelímky a víčka termosky jsou vyrobeny z odolného polypropylenu bez BPA a ftalátů.
  • Barvené  termosky jsou upraveny matnou barvou, která prý neklouže při držení v rukavicích. Barevná provedení jsou černá, olivově zelená, nerez a polar.
  • Vrchní uzávěr je šroubovací a po sejmutí funguje jako kelímek. V něm je pak vložen ještě jeden menší.
  • K termosce jsou standardně dva uzávěry. Jeden rychlouzávěr na stisk „mechanický“, kdy po zmáčknutí můžete z uzávěru rovnou nalít nápoj nebo klasický šroubovací.
  •  Technologie dvojitého vnitřního pláště spolu s vakuovou technologií dává termoskám velmi dobrou schopnost udržet co nejstabilnější teplotu. Viz tabulky udržitelných teplot v hodinách. Dále je pak vnitřní vrstva termosky potažena tenkou vrstvou stříbra. Ta také zlepšuje izolační vlastnosti, ale hlavně působí antibakteriálně a zabraňuje usazování kalu.
  • Nedoporučuje se termosky plnit kojeneckou výživou, mléčnými výrobky, kvašenými a sycenými nápoji a nevkládejte kostky ledu. 
  • Údržba je velice jednoduchá – vymýt horkou vodou a vysušit. Nikdy nevkládejte termosky do myčky.

Teploty v čase

Esbit 0,5 lEsbit 0,75 lEsbit 1 l
Teplota okolícca 20 °Ccca 20 °Ccca 20 °C
Teplota po 6 hodinách75 °C80 °C85 °C
Teplota po 12 hodinách60 °C65 °C75 °C
Teplota po 24 hodinách45 °C50 °C60 °C

Moje reálná zkušenost

Termosku jsme před pár lety viděl u mého kamaráda. Ta jeho už něco zažila. Když došlo na podávání teplého čaje, nechápal jsem. Po půldenní túře v horách, kdy počasí nebylo úplně přívětivé, je čaj v termosce tak parádně horký. Moje stávající termosky byly sice levnější, za to taky obyčejnější. Po výletu jsme ihned doma básnil a referoval o skvělé termosce.

Nezapomeňte si tuto recenzi

Vodní filtr Platypus QuickDraw

Mimochodem nikdo z rodiny mi nevěřil a všichni si ťukali na hlavu. Každopádně přítelkyně s kamarádem nelenili a termosku jsem našel jednoho krásného vánočního večera pod stromečkem. Od té doby s námi jezdí termoska skoro na všechny výlety, toulání přírodou, lezení, vysokohorskou turistiku i skialpy.

Tak a teď to trochu shrnu. Termosku vlastním v černém provedení o objemu 1 litru.   

Začneme pěkně od povrchu. Jak jsme se zmínil v popisu povrch má být neklouzavý. Zapomeňte na to! Všechno klouže. Jde o materiály. Například rukavice s koženou dlaní, které jsou mokré nebo na nich máte trochu sněhu (což není problém v zimě a zimních aktivitách) si s termoskou prostě nerozumí. Klouže to. Ne hodně, ale člověk si musí dávat pozor. Jinak je povrch hezky zpracovaný. V tvrdších podmínkách jako je odkládání na skálu a kameny postupem času barvu poškodíte.

Víčko termosky je boží, po odšroubování je ihned připraveno k použití. Tedy velký kelímek. Další malý je vložený v tom malém. Velký kelímek vám v zimě udrží nápoj o trochu déle teplý. 

Z uzávěrů termosek, které Esbit dodává ke každé termosce, jsem rovnou zvolil klasický šroubovací. Důvodem je ovládání. V rukavicích a to i silnějších rukavicích ten rychlouzávěr hůře zmáčknete v tlačítku. Když se vám tedy nechtějí sundavat rukavice. 

Šroubovací uzávěr je označený šipkami kudy poteče nápoj. Při povolení v několika otáčkách uzávěru drží v termosce a dá se pohodově nalít horký nápoj. Taky nemám pak pocit, že jsem třeba zapomněl zavřít uzávěr, Nutí to k zašroubování a nemusím mít strach, že se termoska vylije v batohu. Zašroubované víko, tedy hrneček sice něco utěsní v závitu termosky, třeba v podobě drobných kapek z obráceného našroubovaného kelímku, ale určitě nezadrží obsah převrácené termosky.

Přípravu provádím tak, že termosku předehřeji horkou vodou. Mezitím připravuji a vylouhuji třeba čaj. Nechám ji ohřát, poté vodu vyliji a naliji připravený nápoj. V případě studeného nápoje bych udělal stejný postup jen se studenou vodou.