Fizan Compact 3 patří mezi nejlehčí trekové hole na trhu. Váží pouhých 316 g, a přitom vám budou pevnou oporou jak při běžné turistice, tak na vysokohorském treku. 

Parametry:

  • délka: 59,5–⁠132 cm 
  • materiál: karbid (hrot), eloxovaný hliník 7001 (hole), eva pěna (madla) 
  • hmotnost: 158 g/hole
  • cena od 1 789 Kč s DPH
  • eloxované
  • karbidové hroty
  • FLEXY locking systém
  • nastavitelné poutko
  • součástí balení jsou i 50 mm talířky a ochranné gumové kryty hrotů

Zaujalo mě:

  • díky váze i skladnosti jsou vhodné na delší treky
  • nejlehčí na trhu

Co hole nabízí?

Na turistice se dopouštím (minimálně) jednoho nešvaru: chodím v mírném předklonu. Jako bych stále někam spěchala, vyvažovala váhu batohu nebo šla proti větru. Chudáci záda! Prostě jsem hlavou tak nějak napřed. To se ale nákupem turistických hůlek Fizan Compact 3 změnilo. 

Dlouho jsem jim odolávala a vymlouvala se, že hůlky jsou doménou důchodců. Během příprav na měsíční trek jsem se rozhodla smilovat nad svými koleny a darovala jim oporu. Teď jsem šestinožec – jde se mi lehce a jsem rychlejší, zapojuji nejen svaly na nohou, ale také trupu, zad a paží, což je překvapivě příjemné. Při chůzi v nejistém terénu se navíc cítím mnohem stabilněji. Právě opora a stabilita jsou dvě hlavní funkce trekových holí.

Pořiďte si hole ještě dnes

Fizan Compact 3 trekové hole

Lehké trekové hole Fizan Compact 3 – patří mezi nejlehčí turistické hůlky na světě (158 g). Hodí se na běžnou turistiku stejně tak dobře jako na VHT...

Všestranný pomocník

Trekové hole jsou přímo požehnáním hlavně při dlouhých sestupech. Jejich využití se však neomezuje jen na chůzi. Můžete jimi prozkoumávat terén, abyste nezapadli do bažiny, můžete testovat hloubku vody při brodění, zkoušet tvrdost sněhové vrstvy, odhánět s nimi útočné psy na Balkáně nebo nevkusně vtipkující pastevce. Pomáhají předcházet vyvrknutí kotníku a nepříjemným pádům, a když už spadnete, můžete díky nim odlehčit váhu bolavé noze. Pokud rádi spíte pod tarpem nebo plachtou, můžou hůlky tvořit opěrné body pro úvaz. 

Snadno a lehce

Trekové hole Fizan Compact 3 se lehce rozkládají a skládají. Jasně, je trošku otrava je prodlužovat, když scházíte z kopce, nebo zkracovat, když jdete do kopce, ale vaše ruce by měly se zemí svírat úhel 90 °, jen tak je chůze efektivní a pohodlná.

Hole mají FLEXY locking systém, což je vnitřní systém zamykání, jehož přednostmi je bezpečnost a vysoká odolnost. Hole by tak měly udržet zátěž až 100 kg. Aby byl systém funkční, myslete na to, že je potřeba hole před složením vysušit, pokud jsou vlhké. Při delším skladování bez řádné péče může dojít k tomu, že se jednotlivé segmenty zaseknou. Opotřebování by mělo zabránit i elaxování,  což je chemicko-tepelná povrchová úprava výrobků z hliníku, která chrání materiál před oxidací. 

Přečtěte si další recenzi

Nafukovací karimatka Therm-a-Rest Womens NeoAir XLite | Recenze | Affekt blog

Pro mě osobně mají hole jedinou nevýhodu: ráda fotím, ale když jdu s holemi, mám plné ruce a zatím jsem nenašla způsob, jak na sebe foťák pohodlně zavěsit. A samotné focení není tak pohotové, když přemýšlím, kam odložit hole.

Jsem opravdu spokojená

Když se nyní procházím kolem čilých důchodkyň s holemi, uznale pokyvuji hlavou a rozumím. Jsme na stejné vlně. Jsem zvědavá, jak hůlky zvládnou zátěž měsíční chůze. Tuším, že se s nimi ještě víc sblížím.