Silberkarklamm waterfall

Text, foto: Lucka, www.outver.net, 06/ 2021

Oblast Dachsteinu je rájem milovníků zajištěných cest. V okolí vápencového masivu si vybere téměř každý. Hledáte-li několik kratších ferrat na jednom místě, s krátkými nástupy a možností rozhodnout se mezi další cestou nebo občerstvením na chatě, k tomu krásné přírodní scenérie a divokou říčku pod nohama, zaostřete na soutěsku Silberkarklamm. To všechno tu totiž máte naservírované doslova na stříbrném podnose. 

Soutěska se nachází na sever od silnice mezi obcemi Ramsau am Dachstein a Weissenbach v jednom z hlubokých údolí spadajících z dachsteinského masivu. Tohle vyhloubil do vápencového masivu potok Silberkarbach, jež se valí po ohlazených balvanech na samotném dně. Návštěva v horkém létě je vítaným ochlazením. 

Samotný průchod soutěskou je turisticky upravený a technicky nenáročný. Mezi skalnatými stěnami jsou bytelné dřevěné chodníky, kterými dojdeme až k chatě Silberkarhütte, kde se můžeme po sportovním výkonu občerstvit. My však tento chodníček použijeme až k sestupu po zaslouženém občerstvení a podíváme se hned na tři ferraty, do nichž můžeme ze soutěsky nastoupit. 


Jak se sem dostaneme?

Cesta k soutěsce je značená z hlavní silnice a autem dojedeme pohodlně až na velké parkoviště pod vstupem do soutěsky. Sem také vede nákladní lanovka, která zásobuje chatu Silberkarhütte, ležící o 250 metrů výše nad mořem. 

Od parkoviště ke vstupní bráně do přírodní soutěsky je to pět minut pěšky. Cestou míjíme malou přehradu, v jejíž tyrkysové vodě si můžeme na zpáteční cestě zchladit horkou hlavu. 

Vstup do soutěsky je placený (4,5 EUR za dospělou osobu v červnu 2021). U vstupní budky si koupíte lístek, který budou chtít vidět i při odchodu, takže nevyhazovat, neztrácet, neničit. 

Vzhůru po železe

Ferraty jsou krátké, ale rozhodně nejsou pro začátečníky. Nejjednodušší je obtížnosti C/D, ostatní D. To znamená, že vyžadují jistou předchozí zkušenost se zajištěnými cestami a zvládnutí techniky postupu i bezpečnostních zásad. Kompletní ferratové vybavení včetně helmy a pevné obuvi s vhodnou podrážkou je samozřejmostí. 

Možná se vám bude líbit i článek

Několikadenní přechod po Šumavě | Affekt blog

V soutěsce speciálně pozor za mokra, kdy se vápencové skály stávají nebezpečně kluzkými.

 

Hias

První ferrata, na kterou narazíme při postupu vzhůru se jmenuje Hias. Počítejte přibližně s hodinou lezení (údaje se samozřejmě velmi liší podle zdatnosti lezců a velikosti skupiny) do obtížnosti D. 

Začíná se na pravém břehu přechodem lanového mostku z cesty ke skále. Po krátkém kolmém lezení přejdeme další mostek a terénem střídavé obtížnosti vylezeme až na horní okraj soutěsky. 

Ještě mírně stoupáme lesem a během další půl hodinky sejdeme k chatě Silberkarhutte. 

topo:

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/hias-klettersteig/

Rosina

Druhou ferratou v pořadí při výstupu soutěskou je Rosina. Stočtyřicetimetrové převýšení obtížnosti D zabere necelou hodinku. Zde je mnohem více tažších úseků a v podstatě kromě závěru postupujeme kolmou stěnou vzhůru. 

Cesta začíná o kousek výš, než Hias, pár metrů před velkým vodopádem. Nástup je, podobně jako ostatní, označen žlutou tabulí. Z levého břehu potoka nastoupáme k lanovému mostu a přecházíme do stěny na pravém břehu, kterou vede většina ferraty. 

Na závěr pár lehčích úseků a přecházíme do lesa, jímž ještě chvíli stoupáme, než se pěšina stáčí na sever a traverzuje k chatě Silberkarhütte.


topo:

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/rosina-klettersteig/

Siega

Nejvýše položenou ferratou je Siega. Obtížnost je značená C/D, převýšení 140 metrů a pět spočítejte přibližně hodinku lezení. Počítejte, že budete celou dobu na sluníčku. 

Nástup je značený z loučky u chaty a pěšina vede lesem a suťoviskem pod skalní stěnu. Obtížnost se v průběhu výstupu střídá. Výživné kolmice, dojištěné ocelovými kolíky jsou prokládané lehčími úseky. Za odměnu se nám naskytne výhled do celé soutěsky. 

Sestupujeme pěšinou směrem dopreva / na východ opět zpátky k chatě Silberkarhütte.

topo:

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/siega-klettersteig/

A co když ještě večer zbývají síly i čas?

Na chatě Silberkarhütte se dá přespat, případně pokračovat až na Guttenberghaus, jež je východiskem pro další, výše položené dachsteinské ferraty. Nádhernou hřebenovkou přes Ramsauer Klettersteig se dokonce můžeme dostat až k horní stanici dachsteinské lanovky či samotnému Hoher Dachsteinu.