Druhá nejvyšší hora Ötztalských Alp a třetí nejvyšší vrchol Rakouska je vidět z daleka a výhledy z vrcholu sahají daleko do Itálie i Rakouska, na jejichž hranici tato “Bílá koule”, italsky Palla Bianca, leží. 

Text, foto: Lucka & Johny, www.outver.net, 03/ 2021

Weisskugel nepatří mezi nejjednodušší vrcholy. Kterákoliv cesta na něj vyžaduje zkušenosti s pohybem po ledovci, jistý krok a určitou fyzickou kondici. Normálek je hned několik a to z Itálie i z Rakouska. Při vyřešení dopravní logistiky by se nabízela spousta variant přechodu. 

Z jihovýchodu přes chatu Bella Vista / Schöne Aussicht a sedlo Hintereisjoch (II/F+) 

Příjezd do osady Maso Corto / Kurzras (2010m) v údolí Val di Senales na italské straně. Výstup k chatě Bella Vista (2842m) trvá asi dvě hodiny. Alternativně se dá vyjet lanovkou pod vrchol Graue Wand /  Croda Grigia (3195 m) a k chatě sejít. 

Výstup od chaty začíná směrem na západ ke konečné lanovky na Teufelsegg (3227 m). Vrchol míjí zleva a za ním se přibližuje k rakousko-italské hranici. Podél té pokračuje do sedla Steinschlag Joch (3238m) a dál po rakouské straně do sedla Hintereisjoch (3471m) po ledovci Hintereisferner. Cesta bývá většinou vyšlapaná, pod sedlem přijde strmější pasáž. 

V sedle Hintereisjoch se potkávají i další normálky. Odsud zpočátku strměji, pak vrcholové planině a krátkým jižním hřebínkem po skalkách až k vrcholovému kříži.  

Výstup od chaty Bella Vista trvá cca 4 hodiny, sestup stejnou cestou. 

Popis výstupu od chaty:

https://www.alpenvereinaktiv.com/de/tour/weisskugel-hintereisferner-im-sommer-20.7.2015/14549121

Z jihu přes chatu Oberettes Hütte (II/PD-) 

Výstup začíná z údolí v údolí Mazia – Matscher Tal u Almhotel Glieshof (1807m) a vede na severovýchd a sever údolím k chatě Oberettes Hütte (2670m), kam se dostaneme cca za 2,5 hodiny. Jedná se o méně využívanou cestu.

Od chaty se vystupuje podél ledovce Oberettes Fernera přes skalní hřeben na ledovec Matscher Ferner. Tím se dostaneme na hřeben směrem na sever a do sedla Hintereisjoch (3471m), kde se cesta spojí s ostatními normálkami. 

Výstup od chaty trvá asi 4,5 hodiny.

Popis a mapy:

https://www.outdooractive.com/de/route/hochtour/oetztaler-alpen/zur-weisskugel-3.739m-von-der-oberetteshuette/9942225

Ze severovýchodu z Ventu přes chatu Hochjoch Hospiz (II/F+)

Tato varianta výstupu není technicky náročná, ale je velmi dlouhá. Výstup po sedmikilometrovém ledovci Hintereisferner je možný i jako zimní, kdy na lyžích není tak zdlouhavý, aspoň ve sjezdu. Do Rakouského Ventu (1896m) přijedeme údolím po silnici odbočující za Söldenem. 

Z Ventu vystupujeme kaňonem potoka Rofenache k chatě Hochjoch-Hospitz (2412m), kam dojdeme asi za 2,5 hodiny.

Od chaty postupujeme dál údolím a dlouhým ledovcem Hintereisferner až do sedla Hintereisjoch, kde se potkáme s ostaními normálkami. Od chaty na vrchol trvá výstup asi 6 hodin.

Popis – výstup východním hřebenem, sestup normálkou:

https://www.alpenvereinaktiv.com/de/tour/vom-hochjoch-hospiz-ueber-die-vergletscherte-ostwand-auf-die-weisskugel/57031598

Ze severu přes chatu Brandenburger Haus (II/PD-) 

Jedná se opět o méně využívanou trasu. K chatě Brandenburger Haus (3272m) se dostaneme nejlépe z Ventu, ale poněkud delší trasou (přes 6 hodin). Od chaty se přechází ledovec Gepatschferner, ze kterého se přes skalní hřeben přechází na ledovec Langtauferer Ferner, kudy prochází normálka přes Wieisskugelhütte (z Melagu). Dál se postupuje do sedla Hintereisjoch a již popsanou cestou.

Výstup od chaty trvá asi 5 hod.

Trasa z chaty, ale přes východní hřeben

https://www.alpenvereinaktiv.com/de/tour/weisskugel/21443960

Ze západu přes chatu Weisskugelhütte / Pio IX. (II/F+) 

Výchozám bodem je vasnice Melag / Melago na italské straně, kam přijedeme přes Passo Resia / Reschenpass a kolem Lago Resia, známého věží zatopeného kostela. Z vesnice vyrážíme dlouhým údolím Langtauferertal / Vallelunga k chatě Weisskugelhütte / Rifugio Pio XI (2544m). Cesta vede nejprve podél řeky Karlinbach / Rio Carlino, k chatě stoupá pod zásobovací lanovkou. Výstup trvá kolem dvou hodin. 

Od chaty sestupujeme k začátku ledovce Langtauferer ferner, který se dlouze stáčí na jih. Přes skalnaté sedlo Weisskugel Joch (3362m) se dostáváme na ledovec Hintereisferner a sedlo Hintereis Joch (3471m), kde se napojujeme na ostatní trasy. Výstup z chaty na vrchol trvá něco přes 4 hodiny.

Severní hřeben (II/PD+ 50º, 800m) 

Výstup severním hřebenem je zajímavou a technicky náročnější alternativou normálky z Melagu. Příjezd a přístup je stejný až k chatě Weisskugelhütte a na začátek ledovce. Z toho se v nadmořské výšce asi tří tisíc metrů odpojíme prudkým svahem směrem na západ. Tím se dostáváme na severní hřeben, který postupujeme jednoduchými lezeckými pasážemi směrem k vrcholu. Od chaty počítejde minimálně 5 hodin. 

Od kříže sestupujeme vrcholovým hřebínkem směrem na jih a dál normálkou. Vrcholovou pyramidu v podstatě obcházíme západní normálkou přes sedla Hintereisjoch a Weisskugeljoch a zpět na ledovec Langtalferer ferner.

Vyprávění z výstupu severním hřebenem

https://www.outver.net/post/severn%C3%ADm-h%C5%99ebenem-na-weisskugel

https://www.youtube.com/watch?v=lf7l9yb-5Q4

Severní stěna (II/AD 55º, 400m) 

V tomto případě již se jedná o výrazně náročnější lezecký počin, realizovatelný v jarním období při dobrých sněhových a ledových podmínkách. 

Přístup je vedený z Melagu přes chatu Weisskugelhütte, ledovec Langtaufrer ferner a traverzem ze severního hřebene. 

topo:

https://www.bergsteigen.com/touren/eisklettern/weisskugel-nordwand