Při arboristice neboli stromolezectví se stejně jako u ostatních výškových pracích neobejdete bez pořádného vybavení. Co všechno začínající arborista potřebuje nejen k výkonu své práce, ale také k absolvování arboristických kurzů?

Při práci ve výškách je bezpečnost na prvním místě

Jednou z nejdůležitějších věcí při práci ve výškách je pozornost. Ať už se věnujete arboristice nebo čištění oken, pokud jen na chvilku vaše pozornost sklouzne k něčemu jinému, může jít i o život. Nebezpečí však můžete (a současně musíte) předcházet nejen soustředěním, ale také osobními ochrannými pracovními prostředky (OOPP), které musí splňovat zákonné normy, které definuje zákon č. 22/1997 Sb.

OOPP se dělí do tří kategorií. Ochranné prostředky na výškové práce spadají do nejpřísnější, tedy třetí, kategorie ochranných pracovních prostředků.

Definice

Ptáte se, jaká je vlastně oficiální definice práce ve výškách? Podle BOZP je definicí této činnosti jakákoliv práce ve výšce nad 1,5 metru. A to se týká například i takové práce na žebříku. Pokud takovou činnost vykonáváte, už potřebujete ochranné prostředky, které vám musí zajistit zaměstnavatel. Pokud výškové práce a arboristiku vykonáváte sami na sebe, máte povinnost si pořídit vlastní OOPP a zajišťovat si pravidelné revize každých 12 měsíců, prováděné osobou odborně způsobilou nebo proškolenou jednotlivými výrobci. Vedou se takzvané revizní protokoly s výslednými stavy.

Důležité je mít vždy správné školení pro výškové práce ke správnému užívání OOPP dle NV 362/2005. Dělí na dvě základní a to:

Pro arboristiku je pak školení také ke správnému používání OOPP dle NV 362/2005 a NV 339/2017 o bližších požadavcích pro organizaci, pracovních postupech při práci v lese a na pracovištích odborného charakteru.

A tady se dostáváme k jádru věci.

Jaké vybavení k práci ve výškách potřebujete a jak ho vybrat?

Bez jakého vybavení se při arboristice a výškových pracích neobejdete?

Máte doma horolezecké vybavení a plánujete ho použít při arboristice? Tak to vám musíme hned zastavit.

Horolezecké vybavení je pro arboristiku i další výškové práce skutečně nevhodné. Je skutečně určeno na skály, a nikoliv na stromy nebo dokonce budovy!

Pro arboristiku je skutečně nutné sáhnout po specializovaném vybavení pro práci ve výškách, které splňuje zmíněné normy a má všechny požadované certifikace.

Když už víte, co určitě ne, pojďme se podívat, co vám naopak jakožto začínajícímu arboristovi ve výbavě nesmí chybět.  

Základní pracovní pomůcky pro arboristu

V první řadě je důležité zmínit základní pomůcky, které sice neslouží jako ochrana před pádem, ale rozhodně vám práci ve výškách (a zvlášť ve stromech) výrazně usnadní a zpříjemní.

Přečtěte si naše další články

Affekt blog

Jedná se o pevnou kotníkovou obuv, odolné pracovní kalhoty a samozřejmě také pracovní rukavice. Bez toho se neobejdou ani arboristé, kteří pracují na zemi, stejně jako bez dvojsečných nůžek a pilky, což je vybavení, bez kterého se neobejde žádný arborista.
Tip: Jak si jako arboretista vybrat pilu? Rozhodně na ní nešetřete, je to váš základní pracovní nástroj. Přečtěte si článek o nejlepších aku pilách zde.

Chybět by vám neměl ani arboristický vak na nářadí, ten by měl mít objem alespoň 75 litrů a postranní kapsy, do kterých uložíte nejpoužívanější nástroje a lékárničku.

Základní ochranné pomůcky pro arboristy – stromolezce bez kterých se do korun stromů neleze

Do této kategorie spadají především ochranné pomůcky, ale také nástroje, bez kterých by se vám ve výškách pohybovalo skutečně špatně.

Základní vybavení pro stromolezení

  1. Pracovní přilba s podbradním páskem, která musí splňovat potřebné certifikace pro výškové práce (EN 397). Pracovní přilby pak mohou mít další certifikace v podobě norem (EN 352-3) pro mušlové chrániče sluchu na průmyslovou ochrannou přilbu, (EN 1731) pro prostředky na ochranu očí a obličeje z pletiva. 
  2. Arboristický postroj splňující normy EN 813 a EN 358. Arboristický postroj se dokáže přizpůsobit vaší pracovní pozici díky centrálnímu slaňovacímu mostu s kroužkem. Od klasických pracovních postrojů se odlišují především větším pohodlím, které jim dodává polstrování. Najdete na nich také velké množství vychytávek určených právě pro stromolezce, jako jsou například materiálová poutka nebo sloty pro instalaci pomocných karabin. Nesmí chybět ani slot pro lékárničku k zastavení masivního krvácení.
  3. Nahazovací vybavení jedná se o nahazovací pytlíky a lanka, která vám pomohou s instalací lana do koruny stromů a dalším příslušenstvím jako jsou například stahovací kuličky.
  4. Nesmí chybět ani výstupový blokant a arboristicé lano. Hodit se bude také hrudní blokant a nožní blokant a slaňovací brzdu nebo například mechanický prusík Petzl Zigzag.
  5. Nedílnou součástí jsou smyce, které vám pomohou vytvářet jistící body, ukotvit materiál, prodloužit jistící body a slouží také jako nástroj pro sebejištění.

Práce v korunách stromů může být krásná a naplňující, avšak pouze v případě, že skutečně nepodceníte svou bezpečnost ať už po stránce vybavení či školení.

Kdo se může zúčastnit arboristického kurzu?

Chcete se stát arboristou nebo pracovat ve výškách? Potom musíte absolvovat už zmíněné školení. Na to musíte splňovat několik podmínek – plnoletost, potvrzení o zdravotní způsobilosti a být v dobré psychické, fyzické i zdravotní kondici. K tomu už musíte mít vlastní vybavení, které splňuje normy – bez toho se dále nedostanete ani na kurz.

Poté, co všechny podmínky splníte, už můžete pustit do své vysněné práce.