Chystáte se na zimní výlet s dětmi, ale ještě přesně nevíte, kam vyrazit nebo na co a jak se připravit, abyste nic nepodcenili? Dnes vám přinášíme pár tipů, jak si mrazivý výlet zasněženou krajinou užít i s těmi nejmenšími. 

Užijte si kouzlo zimních hor i s těmi nejmenšími

Zimní turistika je krásná. Pokud ji odkládáte, protože máte doma nový přírůstek, máme pro vás dobrou zprávu. I s miminkem se při výběru správného kočárku můžete vydat do hor a užít si zimní výšlap ještě předtím, než sníh roztaje. 

Samozřejmě je na místě opatrnost (nikdy byste se neměli vydávat do míst, kde hrozí lavinové nebezpečí) a správně zvolená výbava a vrstvení oblečení jak pro miminko, tak pro vás. Protože pokud se podchladíte vy jako rodiče, svému děťátku moc užiteční nebudete. 

Vybavení, které vám nesmí při zimním výletu chybět

U zimních výletů je základem teplé oblečení, ideálně rozložené do několika vrstev, které vás spolehlivě ochrání před chladem. 

První vrstvou by mělo být funkční termoprádlo, které vás zahřeje a současně spolehlivě odvádí pot, což zabrání profouknutí a případnému nachlazení

Jako druhou vrstvu doporučujeme pořádný vlněný svetr. Nebojte. Taková merino vlna je tak jemňoučká, že vás určitě škrábat nebude. Za to vás zahřeje, dobře si poradí s vlhkostí a do hor je zkrátka nepostradatelná. Nezapomeňte ani na pořádnou péřovou bundu. Samozřejmě vám nesmí chybět ani čepice a rukavice.

TIP: Hledáte rychlý způsob, jak se zbavit rýmy? Vyzkoušejte tyto 3 tipy!

V zimním období oceníte i tento článek

Jak Správně Impregnovat Outdoorové Vybavení?

To všechno samozřejmě platí i pro děti, které jsou k prochladnutí ještě mnohem náchylnější.

Nezapomeňte ani na kvalitní a pevné boty. Určitě i vy už jste ve zprávách slyšeli příběhy o turistech, kteří do zimních hor vyrazili v teniskách a pak je musela zachraňovat horská služba. Nepodceňujte pořádné ponožky (ideálně podkolenky) a zimní trekové boty, které vás ochrání nejen před zimou, ale i před uklouznutím ve zrádném terénu.

Co dalšího by vám na zimní túře rozhodně nemělo chybět?

  • Oblečení a boty – jak už jsme zmínili, dostatečné vrstvení teplého a funkčního oblečení je základ. Rozhodně ho nepodceňujte nejen u dětí, ale ani u sebe.
  • Svačina – ať už vyrážíte s dětmi nebo sami, svačina vám rozhodně nesmí chybět. Nespoléhejte na horské chaty, zabalte si teplý čaj v termosce i dobré jídlo, které vám po cestě dodá dobrou náladu i energii. Dvojnásobně to platí při výletech s malými dětmi.
  • Čelovka – tma v zimě přichází rychle. Stačí jednou špatně odbočit a už bloudíte nočním lesem. Nespoléhejte se na baterku v mobilu a přibalte si pro jistotu také čelovku, která vám jak plánovanou tak i nechtěnou noční procházku přírodou výrazně zpříjemní a usnadní.
  • Aplikace Záchranka – (nejen) zimní hory mohou být zrádné a přestože doufáme, že ji nikdy nebudete potřebovat, určitě byste na výlet neměli vyrážet bez aplikace Záchranka, pomocí které si můžete rychle přivolat pomoc s přesným určením vaší polohy.
  • Powerbanka – na výletě možná budete potřebovat navigaci a baterka v telefonu se může v chladném počasí vybít rychleji, než čekáte, proto si na cestu raději zabalte i powerbanku.

Jak vybrat kočárek na zimní turistiku?

Pokud vyrážíte do hor s kočárkem, záleží především na zvolené trase. Na některých cestách si poradíte i s městským, ale vždy je lepší při cestách za dobrodružstvím volit outdoorový kočárek do terénu. Kočárek by měl mít robustnější nafukovací kolečka s možností aretace. Hodit se může také větší úložný prostor, zvlášť pokud jdete na výlet ve složení jeden dospělý a dvě děti a nechcete kromě kočárku mít ještě batoh plný potřebného vybavení.

Příroda s dětmi – kam vyrazit na výlet?

Vybírat výlet s dětmi může být náročné. Ať už se jedná o miminko (budete potřebovat hledat trasy sjízdné s kočárkem) nebo o větší děti, které se zase začnou rychle nudit a na výletě vám mohou v mžiku pěkně zavařit. Zvlášť uprostřed lesů, hodinu cesty od auta i nejbližší zábavné atrakce. 

Proto je důležité velmi pečlivé plánování.

Vybírejte místa, která dětem nabízejí zábavu (a pokud se vám takové nehodí do plánů, naplánujte jim zábavu sami, jak na to si řekneme za chvilku). 

Snad každé české hory na rodiny s dětmi myslí a mají atrakce, na kterých se zabavíte nejen vy, ale především vaši nejmenší.

Zajímavé jsou například trochu kontroverzní stezky v oblacích, ke kterým si můžete udělat příjemnou procházku spojenou s dobrodružnou odměnou a nakonec i nějakou tou dobrotou. 

Hory s dětmi – konkrétní tipy na výlet

České hory nabízejí spoustu dobrodružství pro malé i velké. Od sáňkování, lyžování a skialpy až po zmíněné stezky v oblacích, které nabídnou nádherné výhledy, zajímavé atrakce i poznání. 

Jaké výlety a trasy pro rodiny s dětmi jsou na českých horách nejzajímavější?

Krkonoše

Kdo by neznal ochránce Krkonoš, slavného Krakonoše? Vyrazte s dětmi tuto bájnou postavu hledat a přitom prožijte různá dobrodružství, která tyto monumentální hory nabízejí.

S většími dětmi si v Krkonoších rozhodně užijete Stezku v oblacích, která se nachází poblíž Janských lázních a během jarních prázdnin nabízí vskutku dobrodružné noční prohlídky, při kterých zažijete Krkonoše trošku jinak, než jste možná zvyklí. Prohlídka s průvodcem je plná různorodých her i teplého občerstvení, které zahřeje (nejen) dětské ručičky i bříška.

Pokud chcete spojit dobrodružství i s výletem, můžete na stezku v oblacích vyrazit už v dopoledních hodinách od Kolínské boudy, což je přibližně sedmikilometrová trasa. Pokud chcete s menšími dětmi raději o něco kratší výlet, můžete vyrazit třeba od rozhledny Černá hora.

Oba výlety byste měli pohodlně zvládnout i s městským kočárkem.

Pokud se chcete v Krkonoších zdržet déle, nezapomeňte navštívit ani Špindlerův mlýn, kde si můžete prohlédnout například muzeum Lega, které udělá radost malým i velkým stavitelům.

Šumava

Šumava je možná jedním z našich nejkrásnějších národních parků. Nabízí spoustu zábavy nejen lyžařům a skialpinistům, ale také rodinám s dětmi.

Jedním z nenáročných výletů je například dvoukilometrová trasa Chalupská slať u Borových Lad, kterou byste měli pohodlně projít s terénním kočárkem.

Pokud hledáte delší trasu, vydejte se z Nových Hutí na Churáňov. Jedenáctikilometrová procházka spíše rovinatým terénem je celá po asfaltové cestě, můžete si ji tak užít i v zimních podmínkách a to s jakýmkoliv kočárkem.

Jeseníky a Dolní Morava

V Jeseníkách určitě nesmíte minout město Albrechtice, ve kterém začíná čtyřkilometrová naučná stezka Ke Krtečkově studánce. Jedná se o skvělý a celoročně dostupný výlet vhodný pro celou rodinu, s jakýmkoliv typem kočárku a užijou si ji i děti na odrážedlech.

Pokud už tu budete, neměli byste minout ani výlet na přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. S kočárkem se projdete 12 kilometrů do kopce, pokud jdete bez kočárku, výlet na Dlouhé Stráně si můžete o 4 kilometry zkrátit.

Pokud se pohybujete v Jeseníkách, nezapomeňte navštívit ani Dolní Moravu a zdejší Stezku v oblacích, která se nachází na vrcholu Slamník.

Nenechte děti propadnout nudě a užijte si společný čas naplno

Pokud se rozhodnete s dětmi vyrazit do přírody, kde na žádnou zajímavou atrakci v zimě nenarazíte, bude na vás, aby se děti po cestě nezačaly nudit. 

Naštěstí zvlášť v zimě mají rodiče spoustu způsobů, jak své ratolesti zabavit.

  • Vezměte si na výlet sáňky, na kterých můžete větší děti táhnout když se unaví a také se můžete zastavit na pořádné sjezdy kopců.
  • Pamatujete si ještě na koulovačky? Užijte si s dětmi tu pravou zimní bitvu!
  • Postavte si cestou sněhuláka nebo iglú. 
  • Nezapomeňte na dobrou svačinku (nakrájená jablíčka, sušené ovoce, ale na výletu se určitě nemusíte bát ani nějaké té sušenky).
  • Teplý čaj v kvalitní termosce po stavění sněhuláka nebo koulovačce zahřeje malé i velké. Nepodceňujte dostatek tekutin a na výletě se pořádně zahřejte. 

Ať už s dětmi vyrážíte kamkoliv, zimní turistiku si jistě i s těmi nejmenšími se správnou výbavou užijete.