Venkovní horolezectví je nádherná disciplína, která v sobě spojuje posilování celého těla, pocit volnosti, svobody a v neposlední řadě nádherné výhledy. Stejně tak se s ní pojí i jisté nebezpečí. Na co všechno a jak se připravit, pokud se chcete s přáteli na horolezecký výlet vydat? 

Plánování, plánování, plánování…

To jsou slova, která si u nás na blogu můžete přečíst poměrně pravidelně, protože správný plán je základ úspěchu. U horolezecké výpravy to platí dvojnásob. Stačí si zapomenout malý kousek výbavy, nebo bez dostatečného plánování vyrazit například na místo, kde zrovna dochází k hnízdění, a je po lezení. Nejen, že skály bývají v takovém případě horolezcům uzavřené, ale je to také vůči přírodě velmi nezodpovědné (zjistěte více o hnízdění a ochraně přírody z pohledu horolezců na webu horolezecké metodiky).

Než se tak na výlet vydáte, měli byste vědět přesně kam a kdy – a jaká je na místě v termínu plánovaného výletu situace. Tu najdete na webových stránkách a sociálních sítích ČHS (Českého horolezeckého svazu) i konkrétní obce raději zkontrolujte i přímo před cestou. Zajímat by vás měla i nově aktualizovaná mobilní aplikace pro Android a iOS uživatele.

Zdroj: https://www.horosvaz.cz/udrzba-skalnich-oblasti/aplikace-skaly-cr-1-3-0/

Kromě hnízdění může v oblasti docházet i k řícení skal a dalším překážkám, které mohou plánované dobrodružství překazit. Více článků najdete v rubrice LEZENÍ.

Kam vyrazit?

Hledáte inspiraci, kam se za horolezením vydat? Navštivte Databázi skal, kterou spravuje ČHK a najdete v ní veškeré skály vhodné k lezení se všemi nezbytnými informacemi. Hodit se může také aplikace Skála, ve které máte všechny informace po ruce i v offline režimu.

Výbava – na co nezapomenout?

Oblečení na skálu se od oblečení na stěnu liší a samozřejmě závisí na počasí i na typu výstupu, který plánujete. Pokud jdete na jednodenní výlet na skálu, budete se vybavovat jinak, než v případě, že vás čeká několikadenní stoupání na vrcholky hor.
Dnes se budeme věnovat především prvnímu zmíněnému případu. 

Před cestou si zkontrolujte, jestli máte sbalené:

Nezapomeňte si sbalit ani svačinu bohatou na bílkoviny a rychlou energii v podobě sacharidů. Samotné oblečení pak přizpůsobte předpovědi počasí. Doma nenechte ani lékárničku.

Určitě neuděláte chybu se spodní vrstvou termoprádla, kvalitními softshellovými kalhotami a pro všechny případy nepromokavou bundu, kterou je dobré mít vždy po ruce alespoň v batohu.

Pár základních pouček na konec

Pokud už plánujete horolezecký výlet, určitě znáte základní poučky o bezpečnosti, ale přece jen je vám tu ještě jednou připomeneme. Další info se dozvíte v textu Taktika lezeckého pohybu.

Společnost je povinnost

Pokud se pouštíte do plánování horolezeckého dobrodružství, určitě vám nemusíme říkat, že parťák je naprosto zásadní z hlediska bezpečnosti. Pokud nikdo z vašich kamarádů neleze, nebojte se zapojit do různých horolezeckých skupin a komunit, ve kterých určitě podobně nadšenou společnost najdete. 

Výběr terénu podle zkušeností

Výběr skály, na kterou polezete, by se vždy měl řídit zkušenostmi nejslabšího člena vaší skupiny. Obtížnost se dozvíte ve zmíněné databázi skal nebo v aplikaci Skála. U horolezectví je nepřeceňování svých sil velmi zásadní. Opakem můžete ohrozit nejen sebe, ale i svou skupinu.

Nenechte se překvapit

Před cestou nezapomeňte zkontrolovat předpověď počasí a případně přizpůsobit své vybavení. Zkontrolujte, zda je skála v době vašeho výletu přístupná a nehrozí nebezpečí řícení skal nebo jiných nepříjemných zádrhelů. 

Zdravý rozum nad zlato

Na skalách či v horách se řiďte vždy zdravým rozumem. Nepřeceňujte své síly a nebojte se výstup přerušit, pokud máte jakékoliv pochybnosti. Lepší je vrátit se domů s pocitem, že to tentokrát nevyšlo, než se nevrátit vůbec.

Udržujte si své vědomosti stále čerstvé

I zkušení horolezci se učí nové dovednosti a zdokonalují ty stávající. Než vyrazíte, investujte čas do osvojení si nezbytných technik, ať už je to jištění, lezení v čele nebo první pomoc. Nikdy nevíte, kdy tyto schopnosti mohou zachránit život vám nebo vašemu lezeckému partnerovi.

Mějte dostatek času

Naplánujte si horolezecký den tak, abyste měli dostatek času nejen na výstup, ale i na případné nečekané události. V horách se počasí a podmínky mohou rychle změnit, a proto je dobré mít rezervu pro návrat nebo neočekávané překážky.

Při dodržení všech bezpečnostních zásad a předpisů patří horolezectví k poměrně bezpečným sportům. Důležité je však nepodceňovat přípravu ani rozmary počasí. Přejeme vám krásný horolezecký zážitek a pokud se budete chtít podělit o zkušenost a fotky, napište nám na affekt@affekt.cz.