Máte chuť se vydat za hranice a objevit nepoznané? Žádný problém. V Evropě máme nádherná lezecká místa, která vás svou rozmanitostí naprosto uchvátí. Najdete zde místa pro začátečníky i velmi náročné lezecké oblasti. Tak nečekejte a čtěte dál.

Malta – Wied Babu, Red Wall, Victoria Lines, Irdum Irxaw

Proč zrovna sem?

Malta je považována jako ideální místo pro lezce všech úrovní. Ať jste začátečník nebo pokročilý, Malta vám nadělí vše, co potřebujete. Lehčí cesty budou ideální pro ty, kteří si ještě nejsou jistí technikou. Naopak zkušení lezci si na Maltě najdou velmi zajímavé cesty, které je překvapí náročností. 

Na Maltě se dá lézt v podstatě celý rok, avšak nejlepší je začít někdy v březnu, kdy jsou teploty trochu vyšší a neprší. Letenky jsou v prvních měsících roku poměrně levné, takže ideální volba pro lowcost cestovatele.

Kam se na Maltě vydat?

  • Wied Babu
  • Red Wall
  • Victoria Lines
  • Irdum Irxaw

Doprava 

Na Maltu létají low cost linky. Ceny se nepohybují příliš vysoko, cena za zpáteční letenku se pohybuje od 2.500 Kč

Jak se dopravovat na Maltě? Ideální volbou budou autobusy, které jsou klimatizované a týdenní jízdné stojí cca 21 €. Auta si zde mohou pronajmout osoby starší 25 let, za přirážku  už od 21 let.

Praktické rady 

  • Na většinu cest stačí lana o délce 30 – 50 metrů.
  • Lezecké cesty jsou bohatě odjištěné.
  • Ideální je mít zajištěné spaní v hlavním městě Valetta. Dojezd do lezeckých destinací není časově náročný a večer můžete jít na pivo nebo se projít.
  • Platby kartou jsou bezproblémové.
  • Velké množství obchodů.

Vhodné pro

začátečníky/pokročilé

Rakousko – hora Grossglockner

Proč zrovna sem?

Údolí pod horou je opravdu nádherné. Příroda, čistota a klid jsou hlavní plusy. Výšlap k hoře je skvělým zážitkem. Lézt můžete po skále a ledovci. Doporučit můžeme lezeckou cestu Studlgrat. Grossglockner není příliš vhodný pro začátečníky, spíše pro pokročilé, kteří už znají správné techniky a postupy.

Pokud vás lákají úchvatné výhledy plné ticha, tak se sem určitě vypravte. Výstup se dá zvládnout za den, ale proč spěchat? Horské chaty mají své nenahraditelné kouzlo, kterého by byla škoda nevyužít.

Kam přesně se v Rakousku vydat?

  • Hora Grossglockner – se svými 3798 m.n.m. je nejvyšším vrcholem Rakouska

Doprava

K Grossglockner se dostanete různými způsoby. Autem, autobusem, vlakem. Záleží jenom na vás. Pokud pojedete autem, připravte se na placené sekce. Felbertaurský tunel je zpoplatněn 11 € za osobní auto. Na parkoviště k chatě Lucknerhaus se jede po cestě Kalser Glocknerstrasse, která je také zpoplatněna. Na víkend vás to vyjde na 14 €. 

Praktické rady 

  • Pohorky, mačky, turistický cepín, helma, lehký batoh, sedací úvazek, lano 30m, čelovka, sada na záchranu z trhliny, pro případ slaňovací kyblík, smyce a HMS karabina, reep šňůra, teplé oblečení a vše, co je do hor potřeba.
  • Jídlo a pití s sebou.
  • Vedle chaty Studlhutte (2800 m.n.m) je winterraum. To je zimní prostor, který má jednu místnost, kde se můžete najíst a vyspat. Není zamčená a je bez obsluhy.

Vhodné pro

pokročilé

Mallorca – lezecké oblasti Tijuana, Cala Magraner a Cala Varques

Proč zrovna sem?

Mallorca je sama o sobě nádherná. Spousta krásné přírody, která vyvolává pocit klidu a pohody. Tento španělský ostrov nabízí nádherné pláže, ale i úžasná místa k lezení. Na své si zde přijdou zkušení lezci milující těžké převisy i nováčci, kteří teprve testují správnou techniku. Zátoky a útesy jsou velmi oblibené, proto se musíte připravit na to, že se setkáte s dalšími lezci. Ale nebojte se, na škodu to určitě není. Atmosféru, kterou vyvolávají lidé se stejnou zálibou, si zamilujete. Lezecké oblasti najdete po celém ostrově.

Kam přesně se na Mallorce vydat?

  • Tijuana
  • Cala Magraner
  • Cala Varques

Doprava

Letecky se sem dostanete během 2 a půl hodin, což je velmi rychlé a příjemné. Letenky se dají pořídit za super ceny, stačí si je hlídat.

Na samotné Mallorce se pak dá dobře cestovat autobusem. Dávejte si však pozor na jízdní řád. Některé linky začínají jezdit až dopoledne a odjíždí poměrně brzy, třeba v 6 hodin odpoledne. Využít můžete také tramvaje nebo vlaky. Půjčení auta je velmi dobrý nápad, pokud se nechcete omezovat jízdním řádem, který není vytvořen ve prospěch lezců, kteří plánují celodenní výlet.

Praktické rady 

  • Lezecké trasy jsou zde opravdu vybavené. Vklíněnce nejsou na většině tras potřeba.
  • Lano 40 metrů.
  • V létě si nezapomeňte opalovací krém.
  • Na Mallorce se dá stanovat, je to zde bezpečné.

Vhodné pro

začátečníky/pokročilé

Chorvatsko – Národní park Paklenica a lezecká oblast Karin

Proč zrovna sem?

Chorvatsko není jen oblíbené místo Čechů, kteří chtějí k moři. Je to také skvělé místo na lezení pro různě zkušené lezce. Paklenica nabízí úžasné kaňony, kde naleznete spoustu možností. Od jednodélek pro začátečníky až po vícedélky pro velmi zkušené lezce. Vícedélky vás zavedou až na masiv Anica Kuk, kde si tento typ lezení může v cestě Mosoraski vyzkoušet i začátečník, není těžká. Jednoduché cesty jsou občas obsazené, ale i tak se vyplatí. Bohužel oblíbené cesty jsou již poměrně oklouzané. Těžší cesty už jsou spíše volné a klidné.

Oblast Karin je poměrně mladá a velmi klidná. Poblíž je nádherný potůček s vodopády, tak se zde dá v létě osvěžit.

Kam přesně se v Chorvatsku vydat?

  • Malá a Velká Paklenica
  • Karin

Doprava

Do Chorvatska se pohodlně dostanete autem. Letenky se také dají sehnat za dobré ceny, zkuste si je hlídat.

V samotném Chorvatsku se nejlépe přemisťuje autem, které můžete zaparkovat přímo u lezeckých oblastí. 

Praktické rady

  • Na Paklenici je vhodné až 70 metrové lano, zatímco do oblasti Karin vás stačí 40 metrů.
  • Údolí v Paklenici je krásně odjištěno nýty a v dolezech jsou řetězy s erárními karabinami nebo kroužky. Do vícedélek si vezměte své friendy, vklíněnce, smyce i nýty. Do lezeckého páru se hodí 20 expresek.
  • Parkování v Národním parku je zpoplatněné, v oblasti Karin ne (kempování je také free).
  • Co oblečení? Mikina, kalhoty, kraťasy, trička a nepromokavá lehká bunda se také hodí, když dostanete v kaňonu nečekanou sprchu. Doporučujeme outdoorovou obuv, pokud se chcete vydat na cestu do horních částí kaňonu. 

Vhodné pro

začátečníky/pokročilé

Sicílie – San Vito Lo Capo

Proč zrovna sem?

San Vito Lo Capo nabízí spoustu možností. Najdete zde nespočet lezeckých cest různých obtížností – lehké, vytrvalostní, obtížné, převislé, vícedélky. Další zajímavostí, kterou zde můžete vyzkoušet, je lezení v jeskyni. To je opravdu zajímavý zážitek. 

Cesty jsou příjemné. Na cestách do 6b (bílý vápenec) to často kouše a lehce řeže, ale nebojte se, není to nic, co by se nedalo pár dní vydržet. V cestách na 6c (oranžový vápenec) jsou chyty příjemné. Lezecké oblasti jsou dobře odjištěny a u všech najdete slaňáky, řetězy s erárkami a prasátkem. U erárek si dávejte pozor, UV záření a změny teplot  narušují jejich pevnost a spolehlivost.

Kam přesně se v vydat?

  • San Vito Lo Capo

Doprava

Pokud poletíte z Norimberka, seženete velmi výhodné ceny letenek. Na Sicílii si můžete zapůjčit auto, dojezdová vzdálenost od lezeckých oblastí je krátká. 

Praktické rady

  • Hodí se lana délky 60 metrů. Na jednoho lezce si vystačíte s 10 nebo 15 preskami. 
  • Nezapomeňte na vodu. Sluníčko je zde silné. Oblast není vhodná pro letní měsíce
  • Ubytování lze zařídit přes Booking přímo ve městě San Vito Lo Capo. Večer můžete zajít na místní specialitu nebo zmrzlinu. Najdete zde i lezecký obchod, kde vás majitel rád poradí, protože lezecké cesty velmi dobře zná. Nezapomeňte si u něj koupit i průvodce, který je dobře zpracovaný.

Vhodné pro

začátečníky/pokročilé

Německo – Frankenjura

Proč zrovna sem?

Frankenjura je poblíž hranic, což je skvělé – cesta vám totiž nezabere moc času. Najdete zde naprosto vše, po čem toužíte. Vznikají nové cesty, takže nikdy nevíte, co za novinku si pro vás tato oblast přichystá. Vápencový materiál je příjemný a pevný. 

Cesty jsou kolmé, převislé a výborně odjištěné. Těšit se můžete i na stěny a věže. Leze se většinou po pozitivních dírkách, ale i lehké cesty jsou zpravidla silové. Oblasti jsou na sluníčku i ve stínu, dá se zde lézt ve vedru i počátkem listopadu.

Bohužel mají oblasti jiný charakter než je zvykem, a tak často na stěně nebo věži najdete 6-8 cest. Častému přejíždění se tedy nevyhnete. Je třeba si také zvyknout na vzhled, některé oblasti vypadají nevábně, ale lezení je v nich přesto pěkné. Vhodné i pro rodiny s dětmi.

Kam přesně se v vydat?

  • Frankenjura

Doprava

Do Frankenjury se dostanete pohodlně autem. Z Prahy jsou to pouhé 2,5 hodiny, ale  doporučujeme to i těm, kteří bydlí dál. Je to tady opravdu obrovské a krásné, cesta sem se vyplatí.

Praktické rady

  • Ubytovat se můžete v kempech nebo penzionech.
  • V neděli jsou obchody zavřené, potraviny musíte nakoupit v sobotu.
  • Při parkování se snažte nepřekážet. Němci si potrpí na pořádek, nenechávejte po sobě nepořádek.
  • Oblast je opravdu velká, bez průvodce se neobejdete. Signál zde ne vždy chytnete.

Vhodné pro

začátečníky/pokročilé

Šumava  – Kaitersberg  

Proč zrovna sem?

Bavorská strana Šumavy poskytuje nepřeberné množství zajímavých cest. Leze se na svoru. Vybrat si můžete z ploten, kolmic nebo převisů. Oblast je zajištěna opravdu dobře. Na všech cestách najdete slaňáky.

Výhled na Šumavu? Nepřekonatelný. Opravdu nádherné místo, které nesmíte nenavštívit. Pokud ve vás tento výhled nevyvolá příjemné pocity , tak už nic.

Kam přesně se vydat?

  • Kaitersberg 

Doprava

Na Kaitersberg se dostanete přes město Arrach a dědinu Eschelsaign. Za kaplí můžete zaparkovat své auto a pak pokračovat přibližně hodinu. Po cestě potkáte studánku, kde můžete načerpat vodu. 

Praktické rady 

  • Hodí se 50m lano a přilba. Občas něco na nových cestách padá, tak si dejte pozor. Vzít si můžete i své vlastní jištění, lehčí cesty umožňují zakládání.
  • Pláštěnku si také vezměte, počasí se rádo mění.
  • Rozdělávání ohně nedoporučujeme, využijte vařiče.

Vhodné pro

začátečníky/pokročilé