Lezení po skalách či lezeckých stěnách je i u nás velmi oblíbenou sportovní disciplínou. Je to skvělá zábava, a navíc k ní dochází k posílení téměř každého svalu. Jednou z oblíbených, trochu extrémnějších variant lezení je i bouldering. O co se jedná a co všechno o boulderingu potřebujete vědět, než se do něj pustíte?

Co je bouldering?

Bouldering je jednou z extrémních forem lezení. Slovo „bouldering“ vychází z anglického slova „boulder“ tedy „kámen.“ A právě o kamenech to celé je. Na rozdíl od klasického horolezení či lezeckých stěn se při boulderingu lezci pohybují pouhých pár metrů nad zemí. Jak název napovídá, bouldering se provozuje na vhodných kamenných útvarech menší velikosti. Rozhodně se ale nejedná o žádnou nudu.

Bouldering je totiž neuvěřitelně hravou lezeckou disciplínou, při které stále hledáte nové kroky a úchopy a je naprosto skvělý jak pro lezce začátečníky, tak i pro profíky, kteří hledají nové zážitky.

Velkou výhodou boulderingu je nenáročnost ve všech ohledech. Můžete ho klidně provozovat sami (i když s partou přátel je samozřejmě lepší zábava i atmosféra), a současně je nenáročný i na vybavení. Stejně jako klasické lezení, i boulderingu se můžete věnovat v jakémkoliv ročním období buď přímo v přírodě nebo na boulderových stěnách.

Dalším rozdíle mezi klasickým lezením a boulderingem je i v technice a dovednostech, které získáváte. Při lezení s lanem budujete především vytrvalost, bouldering je oproti tomu náročnější na lezeckou techniku a trénink jednotlivých kroků.

Krátká historie boulderingu

Bouldering je jako samostatná disciplína trochu novinkou. První „bouldeři“ se sice objevili už v 19. století, původně se však jednalo pouze o jednu ze složek horolezeckého tréninku a o formu přípravy na náročné horské výstupy.

Samostatnou lezeckou disciplínou se bouldering stal až v 50. letech minulého století a jeho průkopníkem byl John Gill, kterého možná znáte pod přezdívkou „Master of Rock.“

John Gill je považován za prvního sportovního lezce a horolezectví pro něj bylo mimo jiné i formou dopravního prostředku. O boulderingu prohlásil, že je „lezení po šutrech“ dobrá zábava. A tím začala popularita tohoto sportu už jen narůstat.

Dneska už se jedná o běžný sport s vlastními závody. Od roku 1998 se v boulderingu pořádá série závodů Světového poháru, která začala pod záštitou Mezinárodní horolezecké federace (UIAA), dnes spadá pod Mezinárodní federaci sportovního lezení (IFSC), která se od UIAA v roce 2007 oddělila.

Vybavení na bouldering

Jak je bouldering poměrně náročný na techniku, tak je nenáročný na výbavu. Vybavení na bouldering se skládá z vhodných bot, tzv. lezeček. Hodit se vám bude také bouldermatka neboli matrace pod lezeckou překážku, která předchází nepříjemnému zranění při pádu a magnézium na lezení, pomocí kterého předejdete zpoceným a tím i kluzkým rukám.  

Pojďme se na boulderingovou výbavu podívat trošku detailněji.

Jak vybrat lezečky na bouldering

Základní součástí výbavy, bez které se při boulderingu skutečně neobejdete, jsou lezečky.

Pokud lezečky vybíráte jako začátečník, prioritou při výběru by pro vás mělo být pohodlí. Pokročilí lezci často doporučují menší lezečky, které poskytují při lezení větší cit, ale na začátku je důležitější vybudovat sílu a natrénovat techniku. Menší lezečky vám sice poskytnou více citu, současně vás bude každý krok pekelně bolet.

Velikost tak vybírejte, aby bota padla tak akorát. To znamená ve velikosti vašich standardních bot. Bota musí na noze sedět pevně, ale současně netlačit. Pro bouldering je u lezeček specifická gumová špička a opravdu důsledně zpevněná pata.

Začátečníkům doporučíme lezečky bez prohnutí. A co upínání? Je lepší tkanička, suchý zip nebo nazouvací lezečka?

Přečtěte si také

Marmolada – výstup na střechu Dolomit | Affekt blog

To záleží především na osobních preferencích. Tkaničky mají výhodu v možnosti přizpůsobení chodidlu. Pro bouldering jsou ze všech tří možností lezečky na tkaničky rozhodně nejlepší a mají nejdelší výdrž. Suchý zip se totiž při lezení poničí. Nazouvací lezečky mají obecně kratší životnost.

Jak vybrat bouldermatku

Při boulderingu se neobejdete ani bez bouldermatky, která vás ochrání před úrazem při pádu.

Výběr bouldermatky záleží na několika parametrech.

Velikost bouldermatky

Důležitá je vhodná velikost. Rozhodně se nejedná o skladnou záležitost, bouldermatku je tak důležité vybírat tak, abyste ji měli doma kde skladovat a vešla se vám do auta.

Plocha bouldermatky je samozřejmě důležitá i co se týká pokrytí místa při pádu. Zvlášť pokud lezete sami, je důležité myslet na to, že vám ji nikdo neposune, proto by měla pokrývat co největší prostor.

V případě, že máte dostatek prostoru pro převoz a skladování, vystačíte si s jednou větší bouldermatkou. V opačném případě si můžete pořídit několik menších, které se lépe skladují. Nezapomínejte však ani na to, že ji budete muset dopravit od auta k místu lezení.

Co se prostoru týká, ideální je skladná bouldermatka, která se přece jen přenáší a převáží výrazně lépe.

Tvrdost bouldermatky

Čím měkčí, tím lepší? To u bouldermatek neplatí. Ideální je kombinace měkké dopadové plochy a zpevněných okrajů.

Výborné tlumící vlastnosti má například Ocún Paddy Dominator, která je díky příjemné dopadové ploše vhodná jak pro začátečníky, tak pro boulderisty, kteří se pouštějí do vyšších výšek.

Kvalita a provedení

Kvalitní bouldermatka nepatří k nejlevnějším záležitostem. Chrání však vaše zdraví a při správném používání vám vydrží mnoho let. Kvalita je v tomto případě skutečně primární. Kvalitu poznáte mimo jiné podle materiálu úchytů. Plastové patří k levnějším a hrozí brzké poškození. Celokovové skoby jsou zárukou kvality, pozor však na jejich umístění. Celokovové úchyty by se nikdy neměly nacházet na dopadové ploše ani na okrajích bouldermatky, abyste se o ně při pádu nezranili.

Magnézium na lezení

Poslední součástí výbavy na bouldering, bez které se neobejdete, je magnézium pro lezení. Pro bouldering v přírodě a pro začátečníky je ideální magnézium v prášku. Při lezení v halách je vhodné tekuté magnézium s minimální prašností. Má také o něco vyšší výdrž a není třeba jej  aplikovat tak často jako magnézium v prášku.

Kam na boulder v Praze?

O lezeckou stěnu je možné zakopnout v každém druhém parku a to téměř doslova. Stejně tak i indoorových lezeckých stěn je v Praze nepočítaně. S boulderem je to ale naneštěstí stále ještě o něco slabší. Přesto se dá pár zajímavých boulderových stěn najít.

Takže kam si zajít na boulder v Praze, když si ho chcete vyzkoušet „nanečisto“ nebo zrovna outdoorovému lezení nepřeje počasí?

Lokal blok

Lezeckou stěnu Lokal blok naleznete na Smíchově, konkrétně na Náměstí 14. října. Jedná se o jedno z největších boulderových center nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Vzniklo už v roce 2004 a není tak divu, že tu kromě nadšených sportovců naleznete i profi závodníky.

Lokal blok kromě samotných stěn nabízí také lezeckou školu i specializované lezecké tábory pro děti.

Boulder v síti

Boulder v síti najdete na Žižkově. Jedná se o příjemnou hospůdku s 260 m2 lezeckého terénu včetně 70 značených cest, které Boulder v síti neustále doplňuje. Tento boulder bar nabízí to nejlepší začátečníkům, ale i profi lezcům. Chcete vzít na boulder kamaráda, kterému lezení není moc blízké a raději si posedí u dobrého piva či jídla? Boulder v síti je ideální volbou.

Boulder bar

Boulder bar, jak už jeho název napovídá, také spojuje boulder s příjemným místem k posezení s přáteli. Boulder Bar se nachází v Holešovicích a je vhodný pro začátečníky, děti, ale i zkušené lezce. Boulder bar nabízí možnost teambuildingů a můžete se v něm přihlásit i na lezecké kurzy pro dospělé.

Další boulderové stěny v Praze můžete najít v SPŠ stavební J. Gočára na Pankráci či v Salesiánském středisku v Kobylisích. Jedná se spíše o specializovaná centra pro mládež či lezce z blízkého okolí.