Trekking v Patagonii, panorama

Spacák je jedním z klíčových prvků výbavy každého outdoorového nadšence. Kvalitní spánek je základem pro každou výpravu do přírody a výběr spacáku tedy není radno podceňovat. Při trekování v patagonských národních parcích jsem měla možnost otestovat model Helium 600 od britského výrobce Mountain Equipment. Jak obstál se dočtete v následující recenzi. 

Základní údaje

Určení: třísezónní

Extrémní teplota: –31 °C

Limitní teplota: –11 °C

Komfortní teplota: –5 °C

Doporučené použití: +14 až –10 °C

Materiál: Helium 20D, DWR úprava

Druh náplně: kachní peří

Plnivost: 700 cuin

Poměr prachové peří/malá pírka: 90/10

Hmotnost peří: 620 g

Celková hmotnost: 1030 g

Max. výška postavy: 185 cm/195 cm

Rozměry po sbalení: 25×23×20 cm

Zip: dvousměrný, levý / pravý

Obal: transportní i skladovací

Kapuce je ergonomická a má 5 komor. Lichoběžníková konstrukce komor, pětikomorová ergonomická kapuce,  4 komory v oblasti nohou.

Váha a komfort

Spacáky Mountain Equipment řady Helium se vyznačují vynikajícími izolačními vlastnostmi ve srovnání s nízkou hmotností a velmi dobrou sbalitelností. Třísezónní spacák s označením 600 obsahuje náplň 620 g kachního peří o minimální plnivosti 700 cuin. Celý spacák váží pouhých 1030 g. 

Díky užšímu střihu Alpine Fit 2.0 spacák lépe přiléhá k tělu a nedochází k tepelným ztrátám. Ušetří se tak i na celkové hmotnosti. Osobně mi šířka spacáku naprosto dostačovala. Nutno ale dodat, že jsem ho nepoužívala v podmínkách, kdy by bylo potřeba do spacáku strkat plynové kartuše, navlhlé oblečené nebo cokoliv, co by se mělo chránit před promrznutím. 

Použité materiály

Vnější strana spacáku je vyrobena z materiálu Helium 20D (polyamid). Hustá tkanina z vysokopevnostních vláken poskytuje vysokou odolnost proti větru, i mechanickému poškození, přitom si zachovává velmi nízkou hmotnost (34 g/m2) a vysokou prodyšnost. DWR úprava zajišťuje ochranu proti vlhkosti 

Na vnitřní straně je použitý materiál Supersoft 20D (37 g/m2), jež se vyznačuje hlavně příjemností na dotek. Oba materiály jsou 100% recyklované. 

Hlavní složkou je samozřejmě izolační materiál. Tím je kachní peří s plnivostí 700+ cuin. Poměr prachového ke zlomkovému peří je 90/10. Peří je čištěno vodou bez chemické úpravy.

Péřové výrobky firmy Mountain Equipment dodržují kontrolu kvality peří Down Codex, jež je zárukou kvality, etického a ekologického přístupu. Farmy, ze kterých peří pochází, jsou kontrolovány nezávislou švýcarskou organizací IDFL, aby splňovaly nejvyšší kvality. Každý výrobek s peřím má kód, pod kterým lze dohledat původ peří a jeho parametry. 

Konstrukce spacáku

Komory se šikmými stěnami jsou navržené pro zajištění minimálních tepelných ztrát. Anatomicky tvarovaná kapuce z 5 péřových komor obepíná hlavu i bez nutnosti stahování. Praktickým detailem jsou šňůrky pro dodatečné stažení kapuce. Podle tvaru (plochá nebo kulatá) lze po hmatu rozlišit, která část kapuce se stahuje (horní nebo spodní)

Izolace nohou je navýšena podobně jako kapuce, aby byla chráněna proti navlhnutí při kontaktu se stěnou stanu. Dno spacáku má lichoběžníkový tvar Trapezium 4 složený ze čtyř komor. Přizpůsobením kolem chodidel umožňuje užší profil spacáku než při kulatém dně.

Zip je doplněný pojistkou proti nežádoucímu samovolnému rozepínání Lode Lock na jezdci. Díky dvěma jezdcům je možnost vytvoření větracího otvoru v zipu a tím lze regulovat klima ve spacáku v případě většího tepla, než na které je spacák stavěný. Naopak proti ztrátám tepla je zip chráněný krycí légou. 

Praktické detaily

Zip umístěný na levé nebo pravé straně spacáku je snadno ovladatelný a dobře krytý. Zateplující límec kolem krku se zapíná na magnetický cvoček. Narozdíl od suchého zipu se plastové protikusy nezachytávají o části oblečení ani o vlasy. Protilehlé kulaté kusy do sebe zapadnou při přiblížení díky magnetu. Na rozepínání si člověk brzy najde grif. 

Kapuce lze uzavřít a přizpůsobit tak, aby účinně chránila hlavu před chladem a větrem. Stahovací šňůrky jdou celkem dobře ovládat. 

Obaly

Na cestách využijme nepromokavý kompresní obal s vodotěsným uzavíráním. Stlačení spacáku usnadňuje malý otvor těsně pod zavíráním, který umožňuje vytlačení přebytečného vzduchu. Pro dlouhodobější skladování se ke spacáku dodává prostorný síťovaný ak ve tvaru kostky.

Výhody:

  • Vynikající teplotní izolace a pohodlí při nízké hmotnosti
  • Lehký a kompaktní design, výborná sbalitelnost
  • Kvalitní materiály a konstrukce, DWR úprava proti vlhkosti
  • Propracovaná kapuce a krycí límec kolem krku s praktickými detaily

Nevýhody:

  • Užší střih může být pro někoho těsný (šiřší je Mountain Equipment Helium GT)
  • Hodila by se kapsička na telefon nebo čelovku
  • Vyšší cena 

Vlastní zkušenost

Nízká váha a výborná sbalitelnost je skutečně jednou z velkých předností spacáku Helium 600. Kompresní obal je řešený velmi prakticky a zachází se s ním pohodlně. V podmínkách letního patagonského trekování, kdy se letní dny střídají s chladnými větrnými a počasí si s turisty umí pěkně pohrát, obstál spacák bez problémů. 

Osobně oceňuji také detaily kolem kapuce a systém zapínání, který se dá snadno ovládat i po tmě. Příjemná je absence suchých zipů kolem krku, které se při nedostatečném zapnutí umí zachytávat za oblečení i za vlasy. Rovněž mohu potvrdit komfort vnitřního materiálu. 

Závěr

Mountain Equipment Helium 600 není nejlevnější spacák na trhu, ale nabízí vynikající izolační vlastnosti a pohodlí do kterého se vyplatí investovat, pokud se venku pohybujeme častěji. Lehký a kompaktní design ho dělá ideální volbou pro outdoorové aktivity v náročných klimatických podmínkách. Vyšší cena je dobrou investicí do kvalitního spánku na každé výpravě. 

Jedná se o řadu výrobků vyšší kvality a kromě varianty 600 je dostupný i v lehčích nebo teplejších provedeních, jejichž označení obecně vychází z gramáže použitého peří. Podmínkou pro klidný spánek je správný výběr teplotní (a tedy i hmotnostní) varianty podle konkrétního výletu. 

Peří jako přírodní materiál má výborné izolační vlastnosti. Aby zůstaly zachovány, je třeba se o něj náležitě starat. Vlhkost obecně zhoršuje vlastnosti spacáku a pokud se stane, že zmokne, nebo se namočí o stěny stanu, je třeba ho co nejdříve vysušit. Samozřejmostí pro dlouhodobé skladování je použití prostorného síťovaného obalu, který minimalizuje dlouhodobé stlačování peří. 

Firma Mountain Equipment

Britská společnost Mountain Equipment má za sebou více než padesátiletou historii. Od svého založení v roce 1961 se stala jedním z předních výrobců outdoorového vybavení, které je známé pro svou kvalitu, inovativní design a odolnost.

Firma byla založena v Manchesteru, kde její zakladatelé začali prodávat své vlastní horolezecké vybavení. S rostoucím zájmem o horolezectví a outdoorové aktivity se společnost postupně rozšířila a vybudovala si pověst jako jedna z nejuznávanějších značek ve světě outdoorového vybavení.

V průběhu let dosáhla firma Mountain Equipment několika důležitých milníků, včetně výroby prvních syntetických spacáků a péřových spacáků. Ty získaly velkou popularitu mezi horolezci a dobrodruhy po celém světě byly použity na mnoha vysokohorských expedicích. 

Dnes se Mountain Equipment specializuje na výrobu široké škály outdoorového vybavení, včetně spacáků, batohů, oblečení a dalšího příslušenství. Jejich produkty jsou navrženy a testovány v nejnáročnějších podmínkách na světě.